09 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Смартфон може да разпознава сърдечния ритъм от разстояние

Прототипът е създаден от изследователи в Масачузетския технологичен институт

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 ноември 2015 в 07:27 100190
Снимка: Fitbit

Фитнес приложенията безспорно са сред най-широко разпространените мобилни апликации през последните години и може би най-големия двигател за навлизането на различни „умни“ часовници, гривни и други „носими“ технологии за ръце. Става въпрос за приложения и устройства, които проследяват нашата активност и разпознават нашия сърдечен ритъм, дишане и други физиологически показатели.

Учените от Масачузетския технологичен институт (MIT) обаче са стигнали още по-далеч, представяйки прототип на смартфон, който може да разпознава тези показатели без да е докоснат до телата ни – докато стои в чантата или в джоба ни, както и навсякъде в околното помещение.

Изследователите са тествали модела с група участници, които са били помолени да стават, сядат и лягат на земята, докато телефонът е в джоба им. Данните, събрани при тези опити, са били изключително близки, което е потвърдило възможностите на експерименталната технология.

Устройството е наречено BioPhone и на практика използва вградения си акселерометър (какъвто имат повечето модерни телефони, работещи с Android или iOS), за да извлече биологични сигнали. От екипа на проекта са категорични, че прототипът може да различи много миниатюрни движения каквото е биенето на сърцето.

Той може да прави това от относително далечно разстояние, но при условие, че обектът не се движи. Сред приложенията на новата технология са например прецизен мониторинг на нивата на стрес, както и функция за предупреждаване на собственика на телефона, че е добре да се успокои, да направи няколко дихателни упражнения или да поговори с любим човек.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Телефони
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.