Синеоките хора имат един общ предшественик

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 април 2019 в 11:00 22452 2

Изследвания показват, че хората със сини очи имат един общ прародител. Учените са проследили генетична мутация, която се е случила преди 6000-10 000 години и е причина за цвета на очите на всички синеоки хора, живеещи днес на планетата, съобщава ScienceDaily.

Каква е генетичната мутация

"Първоначално всички сме имали кафяви очи", разказва професор Ханс Ейберг (Hans Eiberg) от катедрата по клетъчна и молекулярна медицина на Университета на Копенхаген. "Но генетичната мутация, засягаща гена OCA2 в нашите хромозоми, доведе до създаването на "превключвател", който понякога буквално „изключва” възможността да се произвеждат кафяви очи." Генът OCA2 кодира така наречения P протеин, който участва в производството на меланин, пигментът, който придава цвят на косата, очите и кожата.

"Превключвателят", който се намира в съседен ген на OCA2, обаче не изключва напълно гена, а ограничава действието му като намалява производството на меланин в ириса - "разрежда" кафявите очи до сини. Така влиянието на превключвателя върху OCA2 е много специфично. Ако генът OCA2 е напълно унищожен или изключен, хората нямаше да имат меланин в своите коси, очи или цвят на кожата - състояние, известно като албинизъм.

Ограничени генетични вариации

Разликата в цвета на очите от кафяво до зелено може да се обясни с количеството меланин в ириса, но синеоките индивиди имат много малка степен на вариации на количеството меланин в очите. "От това можем да заключим, че всички синеоки индивиди са свързани с един и същ прародител", казва професор Ейберг. - Всички те са наследили един и същ ключ на точното място в ДНК-то си. За разлика от тях индивидите с кафяви очи имат значителни индивидуални вариации в областта на тяхната ДНК, която контролира производството на меланин.

Професор Ейберг и неговият екип проучиха митохондриалната ДНК и сравниха цвета на очите на синеоки индивиди от най-различни страни като Йордания, Дания и Турция. Това са последните открития за едно десетилетие на генетични изследвания, които започнаха през 1996 г., когато професор Ейберг за първи път посочи гена OCA2 като отговорен за цвета на очите.

Природата разбърква нашите гени

Мутацията на кафявите очи до сини не представлява нито положителна, нито отрицателна мутация. Това е една от няколкото мутации като цвят на косата, плешивост, лунички и петна за красота, които нито увеличават, нито намаляват шанса на човека да оцелее. Както казва професор Ейберг, "това просто показва, че природата постоянно разбърква човешкия геном, създавайки генетичен коктейл от човешки хромозоми и изпробвайки различни промени."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11975

2

answer42

06.04 2019 в 04:25

То хубаво Science Daily го съобщава това, ама преди има-няма 10-тина години. Барем малко от малко гледайте като копирате, че ставате смешни вече.

15914

1

поп Дръвчо

05.04 2019 в 17:58

Сините очи не са неутрална мутация. Те са по-уязвими на силна светлина и виждат на по-тъмно.

Това обяснява доминацията им в северна Европа и почти пълното им отсъствие другаде.