Нова ваксина против малария деактивира ключови гени на паразита (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 януари 2017 в 10:00 7432 0

Като се въздейства само на три от 5000-те гени на паразита, причиняващ маларията, може да се създаде мощна, безопасна ваксина срещу тази болест, която поразява почти 200 милиона души всяка година, според ново проучване, съобщи Science.

В момента на пазара липсва такава ваксина все още.

Проучването е публикувано на 4 януари в Science Translational Medicine.

Маларията се причинява от плазмодий, микроскопичен паразит, който се разпространява сред хората чрез комарите. Когато след ухапване паразитът навлезе под кожата, той мигрира до черния дроб, където всеки т.нар спорозоит произвежда около 30 000 копия на новата форма на паразита. След това се преместват в кръвоносната система и заразяват червените кръвни клетки. В еритроцитите паразитите се размножават допълнително по безполов начин. Заразената клетка се разкъсва и напусналите я мерозоити (стадий от жизнения цикъл на паразита) нападат нови. Тези периоди на освобождаване на паразитите в кръвта и навлизането им в нови клетки гостоприемници се характеризира с повишаване на телесната температура и треска. Заболяването е тежко и води понякога до смърт.

Това, че инфекция прeминава през три етапа, усложнява опитите за създаване на жизнеспособна ваксина. Най-модерната, използвана сега е RTS,S. Тя се опитва да научи имунната система да се защити от паразита с генно редактирана версия на протеин на Plasmodium falciparum, щам, който причинява най-сериозното заболяване при хората. Други изследователи са разработили "живи" ваксини срещу паразитите, като обезсилват спорозоите с радиация, която наврежда на ДНК-а им. Една смела стратегия заразява хората с немодифициран P. falciparum и след това им се дава антималарийна лекарства, за да осуетят заболяването. RTS, S засега се смята за най-практичната от тези стратегии и тя ще се приложи през 2018 г. в три африкански страни на юг от Сахара, въпреки че защитава само 27% до 39% от децата при големи клинични изследвания.

Разпространение на маларията. Източник: CDC.

Екип, ръководен от паразитолога Стефан Kaпe (Stefan Kappe) от Центъра за инфекциозни заболявания изследвания в Сиатъл във Вашингтон е разработил нов подход. Той разкъсва цикъла на инфекцията, нокаутирайки* три гена, които са необходими на P. falciparum да се придвижва в кръвния поток.

Нокаутът (англ. knock out или KO) е генетичнa техника, при която даден ген или група гени се превръщат в неработещи за организма. Терминът се отнася до процеса на създаване на такъв организъм, както и за нокаутиран ген. 

Учените заразяват мишки с "генетично отслабен паразит" или GAP (genetically attenuated parasite). Оказа се, че тези мишки са напълно защитени, когато по-късно, са заразени с немодифициран или "див" вариант на същия щам плазмодий. След това изследователите заразяват комари с GAP P. falciparum и пускат 150-200 от тези насекоми по ръцете на 10 доброволци. Според доклада на екипа никой не се разболява от малария, нито е засегнат от първата фаза, което означава, че ваксината е активирала антитела срещу спорозоитите.

Plasmodium falciparum. Източник: Wikimedia Commons

Според специалистите подходът GAP е уникален, защото паразитът всъщност отслабва у хората след имунизацията, докато сегашната предпочитана ваксина RTS, S има сериозни ограничения - тя бързо отслабва и изисква ударни дози. Капе и колегите му твърдят, че тяхната ваксина има предимство и пред другите "живи" стратегии. За разлика от радиацията, която уврежда ДНК в произволни места, чрез новия подход прецизно се контролира как да се отслабят спорозоите и дава възможност да се създадат стандартни партиди от продукта. За разлика от другите "осигурява оптимална безопасност и все пак създава имунитет", отбелязва Капе.

Но той също така признава, че има да се извърви дълъг път от този ранен експеримент до доказването, че стратегията е безопасна, ефективна и практична. 

В крайна сметка, Kaпe заяви, че неговият екип може да добави гени, за да стане ваксината по-силна и стабилна. "Това изследване е само основата" - обяснява Капе.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !