Генетични корекции ще позволят трансплатациите на органи от прасета

Наука OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2015 в 14:00 16459 1

Кредит c12/Shutterstock

Скоро освен пържоли, тези мили създания може да ни осигуряват жизнено-важни органи за трансплантация.

За да се справим с ограниченото количество налични органи за все по-дългия списък на пациенти, чакащи за трансплантация, може би ще трябва да се разчитаме на друг източник освен хората - защо не на прасето?

Трансплантацията на свински органи в хора, независимо дали ви се вярва или не, е една от по-обещаващите алтернативи на крайно недостатъчните човешки органи за хората, които отчаяно се нуждаят от тях. Свинете и хората споделят много физиологични и анатомични прилики, но прасетата също така носят много опасни вируси, вградени в генома им, което прави неприемливи трансплантациите на свински тъкани. Сега, изследователи твърдят, че могат просто да премахнат вирусите от свинските клетки като това може да съживи идеята за ксенотрансплантацията - използването на животински органи при хора.

Генетичен коректор

Джордж Чърч (George Church) от Харвардския университет е пионер в новия CRISPR-Cas9 метод за генетична редакция, който използва древен защитен механизъм, взаимстван от бактерии, за да разрушава селективно вирусната ДНК. CRISPR работи като молекулярни ножици и позволява на учените чрез тази методика да изрязват нежелани части от генома с безпрецедентна точност и ефективност. Наскоро представихме на вашето внимание изключително интересно интервю на Джордж Чърч, относно противоречията и бъдещите приложения на революционната технология.

Чърч е един от първите учени, които са демонстрирали, че CRISPR може да изрязва ДНК при човешки клетки и последното му проучване, публикувано в научното списание Science, е поредното силно доказателство за огромния потенциал на този метод за редактиране на ДНК.

Чърч и екипът му използвали CRISPR, за да изрежат едновременно всичките 62 копия на свинските ендогенни ретровируси (porcine endogenous retroviruses - PERVs), които се разполагат на различни места в свинския геном. PERVs могат да предизвикат заболявания, когато са внесени в хора при трансплантация на орган, което е и причината да не се използват цели свински органи при клинични процедури. Лекарите, все пак, вече използват сърдечни клапи, на които всички свински клетки са предварително премахнати, за заместване на вече повредени при пациенти.

Обещаващи резултати

Въпреки че при това свинската ДНК е била прерязана на 62 различни места - най-големия брой генетични корекции извършени наведнъж с CRISPR - изглежда, че модификациите не са предизвикали неочаквани явления в други части на свинския геном. Екипът на Чърч са тествали също проектираните свински клетки като са ги отглеждали заедно с човешки бъбречни клетки в лабораторни условия и при това учените установили 1000-кратно понижение на способността им да предават PERVs на човешките клетки.

Чърч е създал частна компания наречена eGenesis, за да разработва допълнително методиката и според доклад на Nature, неговият екип успешно е създал свински ембриони с дезактивирани PERV последователности. Това има потенциал да проправи пътя за създаването на свободни от вируси клонирани прасета. Въпреки това, все още не е било демонстрирано дали органите от такива прасета ще са безопасни при хора.

Все пак, откритията и научния напредък по темата са добри новини за пациентите, чакащи органи за трансплантация, които само в САЩ са над 120 000.

Източник: D-Brief, Discover Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.10 2015 в 14:15

Всичко това е чудесно ама никой не казва след това яко кълцане получил ли се е жизнеспособен сВинкс, който да бъде отгледан за органи. Отделно че първо според мен трябва да се тества във вид на пържоли и кюфтета.