Отлага се стартът на ITER - реактора за най-мощната досега енергия

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 ноември 2015 в 13:04 15404 1

Кредит ITER Organization

Строителната площадка на ITER.

Многомилиардният международен проект за експериментален термоядрен реактор ITER е разработен в края на 80-те години. През 2010 г. в Южна Франция започва строителството на колосалното съоръжение, през 2019 г. то трябваше да бъде завършено, а през 2020 г. учените планираха да започнат първите експерименти с плазма. Сега се оказва, че ще трябва да почакат още малко.

За неприятното забавяне при въвеждането в експлоатация на токамака се разбра след заседанието на Надзорния съвет на ITER, провело се на 19 ноември. Обявен е нов срок за завършване, който го отлага със шест години - до 2025 г. Освен това, ръководството на проекта се обърна към седемте страни-членки на международния консорциум ITER с искане за увеличаване на финансирането. Досега цената на проекта бе първо $ 12 милиарда, а след това се увеличи до 15 млрд. Сега, тази сума изглежда ще нарасне още.

Представителите на държавите, работещи по проекта (ЕС, Русия, Китай, Япония, Индия Южна Корея и САЩ) посрещнаха тези предложения не твърде оптимистично. Те заявиха, че ще проведат собствен анализ на графика на изпълнение на строителството и неговото финансиране, надявайки се да намерят начин да постигнат по-приемливи срокове и разходи. Така че, засега одобрение има само планът за действие за следващите години - 2016 и 2017 година.

"Делегатите подхождат много внимателно към работата си" - заяви по този повод представителят на Китай, заместник-министърът на науката и технологиите Цзянлин Цао (Jianlin Cao). - "Но ITER е съвършено нов феномен и успехът няма да е лесен".

Следващата такава среща е да се проведе през лятото на 2016.

ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor — Международен термоядрен експериментален реактор) е проект за термоядрен реактор, който позволява да се докаже и да проучи технологията на термоядрен синтез за мирни и търговски цели. Създателите на проекта смятат, че контролирането на енергията на термоядрения синтез може да стане в бъдеще и да бъде алтернатива на съвременните невъзобновяеми източници на енергия - газ, петрол и въглища.

Изследователите изтъкват безопасността, екологичността и достъпността на технологията на ITER в сравнение с конвенционалната енергия. По сложност проектът е сравним с Големия адронен колайдер. Реакторът включва повече от десет милиона компоненти.

Думата „токамак“ (съкр. от руския израз „ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках“) е експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и удържа термоядрена плазма. Главната цел на провежданите експерименти е да се постигне управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните варианти за бъдещ енергийн източник.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2015 в 17:45

А стига бе.... защо не виждам масово изказване по въпроса за термоядрения синтез? Тука в сайта съм забелязал, че е пълно с енциклопедисти а сега мълчат ...... чудно. Дайте поне нещо за Сидеров да коментирате....