Българи са част от екип, открил нова функция на протеин - мишена на мощна таргетна противоракова терапия

БАН Последна промяна на 05 март 2024 в 11:33 3396 0

PARP1 и ДНК се кондензират съвместно на мястото на разкъсванията на ДНК, за да задържат счупените краища на ДНК заедно и да улеснят сглобяването на ремонтни протеини.

Кредит Chappidi et al., 2024, Cell 187, 945–961 February 15, 2024 ª 2024 The Author(s). Published by Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.cell.2024.01.015

PARP1 и ДНК се кондензират съвместно на мястото на разкъсванията на ДНК, за да задържат счупените краища на ДНК заедно и да улеснят сглобяването на ремонтни протеини.

Инхибиторите на PARP (поли (ADP-рибоза) полимераза) са ензими, които катализират модификацията на протеини и могат да предизвикат смъртта на раковите клетки. Те  избирателно потискат растежа на тумори и са способни да извършват поправка на ДНК.

Тези инхибитори се одобряват за лечението на все по-нарастващ брой различни тумори.

По-задълбоченото разбиране на механизмите на действие на PARP инхибиторите, както и на функцията на тяхната мишена PARP1 са гореща тема в молекулярната онкология.

Двама български учени са част от тринадесет-членен интердисциплинарен екип, публикувал изследване на тема „PARP1-DNA co-condensation drives DNA repair site assembly to prevent disjunction of broken DNA ends“ в едно от трите най-престижни списания в света на биологията - Cell.

Сред авторите на изследването са Радослав Александров и доц. Стойно Стойнов от лабораторията "Геномна стабилност"

Радослав Александров и доц. Стойно Стойнов от лабораторията "Геномна стабилност".

Представителите на седем водещи европейски научни института, сред които и ИМБ-БАН, демонстрират как кондензацията на PАRP1 белтъка задържа краищата на увредена ДНК, за да позволи нейната поправка, и как инхибиторите на PАRP1, едни от най-мощните съвременни противоракови лекарства Lynparza (olaparib), повлияват този процес.

Това откритие хвърля светлина върху ролята на физични процеси като фазовото разделяне в поправката на ДНК, която пък предпазва организма от развитието на рак. Българските членове на екипа изследваха как мутации в PАRP1 променят кинетиката му на натрупване при ДНК повреди в живи клетки.

Изследванията от българска страна са финансирани от Националната Пътна Карта за Научна Инфраструктура към Министерство на образованието и науката и Фонд „Научни изследвания“.

Справка: PARP1-DNA co-condensation drives DNA repair site assembly to prevent disjunction of broken DNA ends
Nagaraja Chappidi, Thomas Quail, Simon Doll, Laura T Vogel, Radoslav Aleksandrov, Suren Felekyan, Ralf Kühnemuth, Stoyno Stoynov, Claus A M Seidel, Jan Brugués, Marcus Jahnel, Titus M Franzmann, Simon Alberti; Cell. 2024 Feb 15;187(4):945-961.e18. PMID: 38320550 DOI: 10.1016/j.cell.2024.01.015

Д-р Станислав Димитров дава допълнително информация в Puls.bg

Какво представлява таргетната терапия?

Инхибиторите на поли аденозин дифосфат-рибоза полимераза (PARP инхибиторите) са клас лекарства, използвани за лечение на рак, известни като вид таргетна терапия на рак. Таргетните (целевите) терапии за рак включват медикаменти, които блокират растежа и разпространението на рака. Те функционират чрез намеса в определени молекули, които помагат на рака да расте и да се разпространява.

Въпреки че таргетните терапии се използват в лечението на онкологичните заболявания, те са различни от стандартната химиотерапия. Например една разлика е, че таргетната терапия действа върху специфични цели (ракови клетки), докато повечето химиотерапии действат както върху нормални, така и върху ракови клетки. Има множество таргетни терапии, одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за определени видове рак. Други таргетни терапии все още се изучават в клинични проучвания за рак.

Какво представляват PARP инхибиторите?

PARP инхибиторите са вид таргетна терапия за рак. PARP означава поли АДФ-рибоза полимераза - група от ензими, които помагат за коригиране на увреждане на ДНК. PARP1, PARP2 и PARP3 са ензими, които работят заедно, за да помогнат за възстановяването на увредената ДНК. PARP инхибиторите блокират PARP ензимите. Инхибирането на PARP ензимите пречи на раковите клетки да поправят увредената си ДНК, което води до разрушаване на туморни клетки.

Как действат PARP инхибиторите?

PARP ензимите помагат за коригиране на увредена ДНК. BRCA гените (BRCA1 и BRCA2) също играят роля във възстановяването на ДНК чрез друг механизъм. При наличие на BRCA мутация, механизмът за възстановяване на ДНК е нарушен. PARP инхибиторите блокират PARP механизма за поправяне на ДНК, което затруднява раковите клетки с абнормни BRCA гени да поправят своята увредена ДНК. Когато ДНК в раковите клетки не може да бъде възстановена, тези клетки се разрушават. PARP инхибиторите блокират възстановяването на ДНК и в резултат на това раковите клетки умират.

За какво се използват PARP инхибиторите?

Всеки PARP инхибитор има специфични показания. PARP инхибиторите се използват самостоятелно или в комбинация с други лечения на рак, обикновено, след като е била използвана традиционна химиотерапия (например с карбоплатин).

Олапариб се използва за лечение на рак на яйчниците, рак на фалопиевите тръби, перитонеален рак, рак на гърдата, рак на простатата и рак на панкреаса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !