Добавяме високосна секунда в края на годината

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 29 декември 2016 в 10:00 4944 0

Кредит Gpsworld.com

През 2016 година се случиха различни събития, които накараха мнозина да искат годината да приключи час по-скоро. Оказа се обаче, че ще трябва да изчакат още една секунда в повече, преди 2017 година да настъпи. Според официалният бюлетин на Международната служба за изчисление на въртенето на Земята в самият край на тази година ще добавим една високосна секунда.

Един ден трае 86 400 секунди. Или поне така е прието да се отчита по времето, което сме избрали да сверяваме нашето ежедневие – Coordinated Universal Time, или UTC. UTC е „атомното време“– продължителността на една секунда се изчислява на базата на изключително предвидимите електромагнитни преходи в атома на цезия. Тези преходи са толкова надеждни, че цезиевият часовник е точен до една секунда на 1 400 000 години.

Въпреки това средният слънчев ден – средната продължителност на деня, базирана на това колко време трябва на Земята да се завърти около оста си, е 86 400.002 секунди. Това е така, защото въртенето на Земята постепенно се забавя съвсем малко, поради един вид спирачна сила причинена от гравитационното придърпване между Земята, Луната и Слънцето. Учените смятат, че средният слънчев ден не е бил дълъг 86 400 секунди от около 1820 година.

Тази разлика от 2 милисекунди е трудно да се забележи на пръв поглед. Но ако това малко несъответстиве се повтаря всеки ден, в продължение на цяла година, това ще добави почти една секунда към цялата година. Всъщност нещата не се случват точно така. Въпреки това леко забавяне на Земята продължителността на всеки ден варира по непредсказуем начин.

Дължината на един ден се влияе от много фактори, предимно атмосферни за периоди по-малки от една година. Нашите сезонни и дневни метеорологични вариации могат да повлияят върху продължителността на деня с няколко милисекунди на година. Други вариации, които участват в тези промени са вътрешното ядро на Земята, промените в атмосферата, океаните и ледовете. Дори атмосферните промени, дължащи се на феномена Ел Ниньо могат да забавят въртенето на Земята и да увеличат продължителността на деня с една милисекунда.

Обикновено високосната секунда се добавя или на 30 юни, или на 31 декември. Тази година в самия край на иначе високосната 2016 година ще бъде добавена и една високосна секунда. Така часовникът, който обикновено показва 23:59:59 и след това 00:00:00 на следващия ден сега ще покаже 23:59:59, след това 23:59:60 и след това 00:00:00 на 1 януари 2017 година (по UTC). Имайки предвид, че добавянето на тази секунда трябва да стане едновременно по цял свят и отчитайки часовият пояс в България би трябвало да видим промяната в 01:59:60 часа.


Тук можете да намерите официалната препоръка на Международната служба за изчисление на въртенето на Земята (IERS).

За повече информация относно това колко пъти до сега сме добавяли високосна секунда може да посетите този сайт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !