Генетика, FameLab и суинг танци в едно - Десислава Хлебарска

Недялка Аценова Последна промяна на 15 май 2016 в 08:55 6566 0

Десислава Хлебарска е на 24 години. Бакалавър е по Молекулярна биология и магистър по Генетика и геномика в Софийски университет Св. Климент Охридски. Повече от 3 години е част от екипа на Лабораторията по експериментална имунология, Институт по микробиология към БАН с ръководител: Андрей Чорбанов.

"В тази лаборатория научих не просто основни методи и техники, но и какво представлява „правенето на наука“, какъв е светът на учените." - споделя Десислава.

Изготвя магистърската си дипломна работа в Университета на Нант, Франция с ръководител Barbara Mouratou. Тя е свързана с разработване на имунотоксини, насочени към клетки, носещи маркери за множествена миелома.

Защо участвате в „Лаборатория за слава”?

Участието ми в „Лаборатория за слава“ беше провокирано от моя колега от университета, Виолета Желязкова, която е бивш участник във FameLab и постоянно ми повтаряше, че е едно незабравимо изживяване. Дори не подозирах колко е права! Освен това, много обичам да разказвам на приятелите ми, които не се занимават с наука, разни вълнуващи факти и те винаги ги приемат с голям интерес, задават въпроси и четат допълнително по темата. Лесно се оставих да бъда убедена, че трябва да го правя и пред по-голяма публика.

Какво ви дава състезанието?

Състезанието тепърва започва да ми „дава“. Покрай Лаборатория за слава се запознах с прекрасни хора, с които винаги е огромно удоволствие да се общува. Още повече, останалите участници в конкурса, начело със самата Любов Костова, са безкраен генератор на идеи и вдъхновение. Надявам се, че ни предстоят още много бъдещи събития и инициативи, които да покажат на обществото, че науката е нещо страхотно, да накарат хората да искат да знаят още.

Смятате ли в бъдеще да се занимавате с популяризиране на наука и в каква форма?

Всеки път, когато съм в парка/в бара/на разходка и т.н. с приятели и им кажа „Хей, знаете ли, че…(и допълвам с нещо научно издържано, което намирам за интересно от моята сфера)“ – това е популяризиране на науката. Със сигурност ще продължавам да го правя. А дали това ще се случва пред по-голяма аудитория и под малко по-професионална форма – времето ще покаже. Ако имам възможност, със сигурност бих се занимавала с нещо подобно.

С какво искате да се занимавате в бъдеще?

Искам да се занимавам с нещо, което дава конкретни и непосредствени резултати. Като това може да означава както да разкажеш на някого нещо, което да му даде по-правилна преценка за света около него, така и да помогнеш на пациент да получи най-доброто лечение за състоянието си или пък дори да спомогнеш за въвеждането на добри международни клинични практики в България.

Какво обичате да правите в свободното си време?

Любимото ми хоби са суинг танците, които водят със себе си една очарователна култура от ретро дрехи, музика от преди няколко десетилетия и малко позабравено поведение на кавалери и дами.

С какво се занимавате в момента?

В момента се занимавам с персонализирана медицина – област, която е все по-актуална в световен мащаб и цели прецизиране на терапиите за редица заболявания според различията на самите пациенти (най-вече генетични такива). Най-общо казано, ако има двама пациенти с една и съща диагноза – рак на бял дроб например, те да не се лекуват непременно по един и същи начин, а да им се направи генетично изследване и според резултатите от него да се избере една или друга терапия. Изключително динамична сфера, която придобива голямо значение в клиничната практика.

Ще изчезнат ли мъжете?

Въпреки информацията, която споделих на финала на Лаборатория за слава, че мъжката У-хромозома е загубила огромна част от гените си, със сигурност не се очаква мъжете да изчезнат в обозримото бъдеще. Дамите и господата ще имат удоволствието да живеят заедно още дълго време.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !