Софийският фестивал на науката отвори врати

Антония Петрова Последна промяна на 11 май 2017 в 16:27 4143 0

Софийският фестивал на науката отвори врати в София Тех Парк за седма поредна година.

По време на четирите дни от събитието се представят над 40 щанда с учени, 45 училища са включени в училищната програма с участието на 120 училищни групи, 46 доброволци от училища и университети помагат в организацията. Предвидени са 65 събития на три сцени едновременно с участието на над 100 учени - на възраст от 20 до над 70 години, от студенти и докторанти до професори и Нобелови лауреати, съобщи Любов Костова - директор на Британския съвет, който е организатор на фестивала.

По време на откриването участници и гости бяха приветствани от представители на основните партньори на събитието - д-р Тодор Чобанов – зам. кмет по образование и култура, Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в София, Златина Карова – директор Дирекция "Наука" в МОН, Асен Ненчев – изпълнителен директор на София Тех Парк.

Снимка: NaukaOFFNews

Предишни години фестивалът се провеждаше в театър София и парка "Заимов". След приключването на изграждането на София тех парк, преместването на фестивала стана напълно естествено, коментира Любов Костова за NaukaOFFNews. "На първо място имаме повече щандове защото можем да си позволим това от гледна точка на място. Има и по-големи зали, в които да събираме зрителите. Научихме се и по-рано започнахме разпространението на информацията сред училищни групи, вследствие имаме повече участници - 45 училища със 120 ученически групи ще посетят в двата ученически дни", изтъкна директорът на Британския съвет.

"Имаме Нобелов лауреат, имаме темата за наука и религия, имаме приложната наука, тоест как науката помага на индустрията в събитието за уиски и наука - една вълшебна история за сътрудничеството между дестилерия и екип учени от Университета в Глазгоу. Имаме фотоизложба на катериците от Борисовата градина, изложба на израелски изобретения, имаме две саунд-инсталации на ЦЕРН. Има много нови неща, но всяка година ще бъде така", обясни още тя.

"Все по-лесно можем да стигнем до партньорите", коментира г-жа Костова. "Това, което ние търсим, са компании с технологични интереси, които имат собствена развойна дейност, т.е. интересуват се от кадри, които да работят при тях, интересуват се да бъдат видяни със своите изборетения и иновации и затова не е много трудно да ги ангажираме, когато виждат, че има интерес от страна на публиката. Стигнахме до там, че те ни търсят.

Много ще се радвам тези компании и всички ние да бъдем съпричастни към младите учени. В момента тук, на фестивала, българският отбор по астрофизика, на който му предстои отново международна олимпиада, е сложил дарителска кутия. Тоест ние, като граждани, или компаниите, да могат да помогнат с не чак толкова големи средства този отбор да замине и още веднъж да докаже своята мощ", съобщи тя.

От своя страна д-р Чобанов наблегна на важността повече млади хора да се заинтересуват от науката, за което спомага и този фестивал. "Дай боже повече студенти и ученици да прегърнат науката като своя лична кауза, защото тя е не просто професия, не просто нещо, с което се занимаваме когато пораснем, тя е и една мисия, любов за цял живот, както ние се шегуваме, археолозите, защото човек още в тези години прегръща тази своя мисия, тази своя любов, и я развива като възрастен с добри, с видими, ясни резултати за всички около себе си. Обичайте науката, тя ще ви се отблагодари, тя е щедра, с безкрайни хоризонти".

нимка: NaukaOFFNews

Дали организаторите на фестивала не се страхуват от вероятността Брекзит да засегне неговото съществуване Любов Костова обясни така: "Културата и образованието не признават национални граници. В този смисъл университетския сектор във Великобритания направи много ясна заявка и комуникация за това, че условията за международните студенти остават същите. За Великобритания, в която 40% от учените не са британци, е приоритет да продължава да бъде част от глобалната наука и образование".

Великобритания е водещата страна по отношение на популяризиране и комуникация на науката, на ангажираността на обществото с науката. Това е един целенасочен процес, започнал още 80-те години, когато тогавашният британски министър-председател Маргарет Тачър спира обществената
подкрепа и средства за всички обществено ориентирани дейности, които нямат обществена подкрепа. В отговор британските учени изграждат цялостна система, с която науката да стане по-близка до обществото, обясни ръководителят на Британския съвет в България.

"Всеки учен, който работи в обществено-финансирана научна лаборатория, е длъжен да заделя време, за да посещава училища, да говори с медии, да отваря лабораториите си, т.нар. комуникация на науката. И тъй като този модел очевидно е допринесъл бюджетът за наука не само да се запази, но и да се увеличи, показва, че комуникацията с обществеността работи. Нашата работа, на Британския съвет, е да представяме тези модели на Великобритания, които са добри практики, и ние това правим, тъй като Великобритания наистина е лидер в тази област", изтъкна г-жа Костова.

Програмата на фестивала през първия ден предвижда лекция на известния Нобелов лауреат по химия д-р Дан Шехтман и дегустация на шотландско уиски, произвеждано във вече затворили дестилерии. Ето кои са акцентите и програмата на фестивалаNaukaOFFNews първа съобщи и кои ще са следващите гости на фестивала догодина.

С пълна пара вече тече и училищната програма от фестивала

Снимки: NaukaOFFNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !