За какво ни е тригонометрия и за какво ни е фестивал

Ваня Милева Последна промяна на 13 май 2023 в 08:20 15310 0

Трудно изглежда това уравнение, но може лесно да се реши. Ето така!

Кредит НаукаOFFNews

Трудно изглежда това уравнение, но може лесно да се реши. Ето така!

Колко ученици ходят всеки ден с желание на училище и не казват: "за какво ми е тази математика"? Мързелът е естественото състояние на живите организми. Природата е пестелива енергийно. Но се оказва, че стремежът към знания ни дава еволюционно предимство и сега изследваме космоса и разполагаме с необятната информация в интернет - неща,  които са невъзможни без "трудна" математика.

Това ни доказва и д-р Стефан Николов в лекцията си "И за какво ми е тази тригонометрия?" на Софийският фестивал на науката - изучаването на математиката, а и самото учене, са важни. За всеки от нас, по всяко време.

Преподаването има за цел да даде знания, умения и компетентности. От тях най-малко важни са знанията - повечето от тях се забравят и това е добре, смята д-р Стефан Николов. Знанието е повод да се придобият умения и компетентност в различни науки и изкуства.

"Дори и да не помниш как беше, знаеш че го има и къде да го намериш", казва д-р Николов.

Само по себе си придобиването на знания е умение, което се подобрява, но трябва да се практикува подобно на тренировките за мускули. 

Д-р Стефан Николов намира подкрепа за идеята си и в известната поредица "Дюн":

„Мнозина са отбелязвали бързината, с която Муад’Диб е изучил потребностите на Аракис. Бин-джезъритските възпитаници, естествено, познават принципа на тази бързина. На останалите можем да кажем, че Муад’Диб учеше бързо, защото знаеше от първоначалното си обучение как трябва да се учи. А най-първият урок му бе дал пълната увереност, че може да учи. На човек му става страшно, като разбере колко хора не вярват, че могат да учат, и колко други още смятат, че учението е трудна работа. Муад’Диб знаеше, че всяко преживяване е отделен урок.“ (Из „Човечността на Муад’Диб“ от принцеса Ирулан)

Във всяка наука има математика, има я и там, където трудно бихте предположили - музиката, заниманието с която впрочем също развива мисленето. 

"Винаги, когато имате да учите нещо, седнете и го учете, защото ще ви се наложи да учите цял живот", съветва д-р Стефан Николов. "Учейки се да решавате задачи, вие се научавате да решавате проблеми".

Научихме още, че някои задачи, които изглеждат на пръв поглед трудни, могат да се решат лесно с някои трикове, но за да се сетите, е нужна практика. А трудните начини също за нужни, защото винаги има задачи, които са точно за тях.

 "Физиката е най-полезното нещо, което може да учите, но първо ви трябва математика, включително тригонометрия", насърчава младите си слушатели д-р Стефан Николов, който преподава на бъдещите учители по физика.

А дали ни трябва фестивал на науката?

Защото Софийският фестивал на науката е от малкото събития, които се опитват да запалят любопитството на младите към науката и да ги насочат към един по-разумен и смислен живот. 

Тук някъде е и математиката. Защото без математика няма инженери, а без инженери няма да имате покрив над главата си, няма да тече вода от чешмата, няма топлина в дома ви, няма храна, дрехи, няма и как да пътувате бързо - само пеша. Може би ще трябва да се върнем в пещерите, но и там някой математически талант ще трябва да заостри копието под правилния ъгъл и да изчисли наум траекторията му до мамута.

Така че спасение няма.

Побързайте, отидете в София Тех парк за последните часове на фестивала. Ще намерите всичко, което може да ви е любопитно - космос, технологии, физика, химия, биология. Струва си.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !