Aнтинобелови награди 2023: Глупавата страна на науката

В Харвард редакторите на хумористичното научно списание Annals of Improbable Research обявиха кой спечели Ig Nobel през 2023 г. Церемонията се проведе за 33-ти път в историята си.

Ваня Милева Последна промяна на 18 септември 2023 в 07:58 10157 0

Aнтинобелови награди 2023

Кредит The 33rd First Annual Ig Nobel Prize Ceremony

Кадър на предаването на Aнтинобеловите награди 2023

Пародията на Нобеловата награда или Ig Nobel Prize се появява през 1991 г. Присъжда се в десет категории за най-съмнителните постижения в различни области на науката, които "първо те карат да се смееш, а после те карат да се замислиш".

33-тата първа годишна церемония по връчването на Ig Nobel наградите приключи и бе изцяло онлайн предаване в мрежата, пълно с тъпи специални ефекти и умишлено патетична интро музика.

Носителите на наградата за 2023 г. вече са изключителни експерти, разширили знанията на човечеството по важни въпроси. Въпроси като "колко скучаят учениците и учителите в училище?" Или "доколко възбудената аншоа влияе върху смесването на океанската вода?" Или "ако група хора стоят на улицата и гледат нагоре, дали размерът на групата влияе колко несвързани минувачи също решават да погледнат нагоре?" Или "имаме ли нужда от тоалетни, които анализират нашите екскременти и ни идентифицират, като правят снимки на анусите ни?"

Победителите получават "банкноти от десет милиарда долара" от истински Нобелови лауреати.

Резултати от Ig Nobel Prize - 2023

Палеонтологът Ян Заласевич печели наградата за химия и геология за обяснението си защо учените обичат да ближат камъни, обяснявайки, че "бащата на италианската геология“, Джовани Ардуино, живял през 18 век, е използвал вкуса, за да идентифицира скали и минерали. Но съвременните полеви геолози често използват този метод по друга причина: да изследват минерални частици, които са по-добре видими на мокра повърхност, отколкото на суха.

В областта на медицината екип от САЩ, Канада, Македония, Иран и Виетнам се отличава с броенето на космите в ноздрите на починали хора. Изследователите се опитали да разберат дали броят на космите в дясната и лявата ноздра е еднакъв.

Антинобеловата награда в областта на диетология е присъдена на японците Хомеи Мияшита от Университета Мейджи и Хироми Накамура от Университета в Токио за експериментите им с електрифицирани пръчици за хранене и сламки за коктейли. Те установили дали вкусът на храната се променя в този случай.

Наградата  в областта на общественото здраве е дадена на изследователи за разработването на интелигентна тоалетна, която използва различни технологии за анализиране на човешки екскременти за признаци на заболяване.

В областта на комуникацията е отличено изследване на мисленето на хора, които лесно могат да говорят отзад напред.

В областта на литературата наградата е присъдена на екип от изследователи от Франция, Великобритания, Малайзия и Финландия за изследване на усещанията, изпитвани от хората, повтарящи една и съща дума много, много, много, много пъти подред.

Наградата в областта на образованието беше присъдена за изследване на скуката сред учители и ученици.

Победител в инженерната категория е изследване, чиито автори използват мъртви паяци като механични инструменти за улавяне.

Улични експерименти за установяване колко минувачи спират, за да погледнат нагоре, когато видят други минувачи да гледат в същата посока, печелят награда за физиология.

И накрая, наградата за физика отива при изследователи, които измерват степента, в която сексуалната активност на аншоата влияе върху смесването на водава на океана.

Източник: 2023 Ig Nobel Prize winners: Celebrating the silly side of sciencе

Още по темата

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !