Да мислим с теслите си

Божан Божков Последна промяна на 05 юни 2016 в 12:20 20090 4

Или по-добре с нещо, по-подходящо за въпросната дейност. Това, което природата ни е дала за мислене, а ние често злоупотребяваме с него, хабейки го в захласване по псевдонаучни и конспиративни "истини".

Та знаете ли, че... Всъщност сигурен съм, че повечето хора "знаят": Великият учен Никола Тесла искал да направи благодеяние на Човечеството - безплатна енергия. За целта започнал да строи едни големи антени, които да захранват с електричество и домовете, и колите.

Първоначално капиталистът изедник Джей Пи Морган виждайки буйни потоци от свежи пари, рукнали към неговите банкови сметки бил много навит на идеята и започнал да финансира Тесла. Да, ама ученият му заявил, че цялата работа ще е безплатна. Тогава експлоататорът Морган казал, че ако Тесла измисли, как да таксува цялата работа, ще продължи да го спонсорира. Тесла не могъл да измисли и колаборацията се разпаднала.

Така. В тази "всеизвестна" история има някои истини. Първата е, че Тесла е велик учен. Втората е, че наистина е бил спонсориран по някое време от Дж. П. Морган.

А какво всъщност се е случило.

Тесла вярно е правил голяма мачта - 60 метра висока, която свързал към усилващ трансформатор и произвел няколко впечатляващи мълнии. За това той сам пише в своя дневник:
Colorado Springs Notes, 1899 – 1900.

Естествено, едва ли някой би искал къщата му, или още по-малко колата му да бъде "захранена" от подобна мълния.

За какво е бил финансиран от Морган - за опит за безжично предаване на сигнали. Обаче по една или друга причина Тесла е изпреварен от Маркони. Тогава Морган спира финансирането, понеже става безпредметно. Повече информация - например тук.

Покрай кореспонденцията между Тесла и Морган има нещо, за което се хващат конспираторите - Тесла, виждайки че няма да има повече финансиране обещава, че ще разработи и безжично предаване на енергия.
Не е известно да е получил отговор по този въпрос от Морган. Но така или иначе, Морган не е заинтересован. Защо ли? Защото е бил наясно, че няма да се получи.

Едва в наши дни има по-голям шанс да се направи безжично предаване на енергия. Не става въпрос за малки устройства - такива вече има, а за по-големи обекти. Даже има идеи за захранване на цялата Земя от слънчеви електроцентрали в Космоса. Но за да се осъществи това трябва или лазерен източник, или насочени микровълни. Лазерите са изобретени близо 20 години след смъртта на Тесла. Дали би могъл да осъществи предаването с микровълни? Разработките по насочено предаване на каквито и да било вълни се появяват с напредъка на електрониката. Да не забравяме, че по онова време радиото е прохождало едва едва - с разработката на Маркони. Доста работа на безброй учени през годините е трябвало да бъде свършена, за да достигнем до днешното състояние на нещата. Като се има предвид, че и в наши дни не сме готови напълно за безжично предаване на големи енергии.

И сега, по въпроса за лошия капиталист, дето не щял да даде на хората безплатна енергия.

Първо - като помисли, с каквото трябва, енергията няма начин да е безплатна. Първо - тя трябва да се произведе. Електроцентралите искат захранване, искат персонал, който пък иска заплащане.

И слънчеви батерии да са, някой трябва да ги произведе, друг да ги поддържа и тия хора не искат да работят без пари.

Айде, да кажем, че както вярват някои конспиратори, Тесла е открил някаква мистична енергия от петото измерение, шестата сила и т.н.

Даже и така да е, съоръженията които я предават трябва да бъдат построени и после поддържани и обслужвани. Пак не става безплатно.

До тук се оказва, че не може без разходи, даже и всичко да става без никаква печалба. А за това, че не можело да се отчита енергията и лошият капиталист не може да си начислява такси - я пак да помислим?

За какво ползваме енергията? За да извършва работа. Да работа във физическия смисъл на думата. Всъщност електромера, който всички имаме в къщите си, освен ако не сме се вързали нелегално с куки към близкия електропровод отчита точно извършената работа.

Да припомня, от училищния курс знаем, че работата на тока е равна на мощността на уреда по времето, за което работи. Или

A=Pt, където А е работата, P - мощността, а t - времето, или
A=UIt - съответно U e напрежението, а I - токът.

Та, достатъчно е да имаме електромер, и на къщата, и на автомобила, за да отчетем, колко енергия сме потребили. Друг е въпросът, как бихме могли да захранваме автомобилите безжично - както го е мислил Тесла, с радиовълни разпространявани във всички посоки от радиомачти, явно не може да стане. Лесно е да се сетим защо, ако помислим малко
Първо, това би унищожило радиоефира - всякакво предаване, радио или телевизионно би било заглушено от мощното енергийно излъчване.

По-важното е, че ако излъчваме такива енергии в ефира, за да са достатъчни за захранване на икономиката ще унищожим и себе си като вид, плюс още незнайно колко невинни растителни и животински видове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

4

Emil Kasamakov

07.06 2016 в 09:59

Авторът не казва, че изобщо не може да се направи, а че не може да стане с радиовълни на голямо разстояние, защото ще ти изпържат и малкото останал мозък.

12020

3

Евгени Томов

06.06 2016 в 19:09

Великите учени затова са велики, защото не са обръщали внимание на такива дървене философи като автора, които са обеснявали как "не може" нещо да се направи. АФторе, а защо не напишеш статия как може да станат нещата? Или за това се иска малко повече акъл?

12427

2

vmv

05.06 2016 в 17:39

Приветствам последния извод:
"...
По-важното е, че ако излъчваме такива енергии в ефира, за да са достатъчни за захранване на икономиката ще унищожим и себе си като вид, плюс още незнайно колко невинни растителни и животински видове."
Парите нямат значение, ако се изтребем!

12002

1

Bil Gladen

05.06 2016 в 16:04

Офф, пак защита на грантове!