Ново проучване разкрива, че дъските за рязане, изработени от дърво или пластмаса, могат да генерират милиони микрочастици годишно, когато се използват за приготвяне на храна, като дървените дъски отделят повече микрочастици, отколкото пластмасовите.
Дъските за рязане са практични уреди, които често се срещат в повечето домакинства и кухни на ресторанти. Но според проучване, публикувано в Environmental Science & Technology, тези дъски са пренебрегван източник на микрочастици. Проучването открива, че рязането на моркови върху дървени и пластмасови дъски може потенциално да генерира десетки милиони микрочастици годишно.
Въпреки това тестът за токсичност, извършен от екипа, показва, че микрочастиците от полиетилен или дърво, освободени по време на процеса на рязане, не влияят значително върху оцеляването на клетки на мишки.
Дъските за рязане обикновено се изработват от материали като гума, бамбук, дърво или пластмаса. При продължителна употреба в кухнята за дейности, свързани с приготвянето на храна, като смилане, нарязване и рязане, на тези дъски постепенно се появяват вдлъбнатини и следи от нарязване. В последно време изследвания показват, че някои пластмасови материали, използвани за дъски, включително полипропилен и полиетилен, могат да отделят нано- и микроразмерни частици при рязане с ножове.
И все пак тези проучвания не оценяват колко от тези микропластмаси могат да се получат при реалистични сценарии за приготвяне на храна. Това би било важна информация, тъй като частиците могат да имат отрицателно въздействие върху здравето при поглъщане. Затова проф. Сайед Искандер (Syeed Iskander) и колегите му искат да изследват микрочастиците, които биха се освободили при рязане на зеленчуци върху пластмасови и дървени дъски, както и евентуалната им токсичност.
Изследователите събират и измерват микрочастиците, отделяни от дъски за рязане, които са били многократно удряни с нож. При тестовете си те сравняват моделите на рязане на петима души и рязането на един човек върху различни материали със и без моркови.
Въз основа на резултатите екипът изчислил, че при приготвянето на храна всяка година от съответните дъски за рязане могат да се отделят от 14 до 71 милиона микрочастици от полиетилен и 79 милиона микрочастици от полипропилен. Изчисленията биха могли да варират в зависимост от:
- Индивидуалния стил на рязане.
- Материала на дъската.
- Силата, необходима за рязане на храните.
- Дали съставките са грубо или фино нарязани.
- И колко често се използва дъската за рязане.
За дървените дъски не са определени годишни оценки, въпреки че изследователите съобщават, че при различни тестове тези изделия отделят от 4 до 22 пъти повече микрочастици от пластмасовите.
Но въпреки че се образуват много микрочастици, изследователите установяват, че полиетиленовите микропластмаси и дървените микрочастици, отделяни при рязане на моркови, не изглежда да променят значително жизнеспособността на миши клетки при лабораторни тестове.
Въпреки че пластмасовите дъски за рязане са лесни за почистване, изследователите заключават, че могат да се използват и други варианти за намаляване на потенциалното замърсяване на храните с микропластмаси.
Справка: “Cutting Boards: An Overlooked Source of Microplastics in Human Food?” by Himani Yadav, Md Rakib Hasan Khan, Mohiuddin Quadir, Kelly A. Rusch, Partho Pritom Mondal, Megan Orr, Elvis Genbo Xu and Syeed Md Iskander, 23 May 2023, Environmental Science & Technology.
DOI: 10.1021/acs.est.3c00924
Източник: Your Cutting Board Could Be Releasing Millions of Microplastic Particles, American Chemical Society
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари