Мистерията на житните кръгове: Поглед отблизо (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 юли 2017 в 10:00 31313 3

Кредит Handy Marks public domain

Този огромен 238-метров житен кръгове се появи през 2001 г. в затънтена част на Уилтшир, Англия. Сложната конструкцията се състои от 409 кръгове, които образуват модел наречен двоен шестранен трискелион, фигура, състояща се от три съединени спирали.

Житните кръгове - странни фигури, които се появяват мистериозно през нощта в земеделските полета, провокират недоумение, удоволствие и интриги сред медиите и обществото, пише в своя обзор на загадката Бенджамин Радфорд в Live Science.

Кръговете се срещат предимно във Великобритания, но се разпространиха и в десетки страни по целия свят през последните десетилетия. Тайната вдъхнови безброй книги, блогове, фенски групи, учени, наричащи се цереолози ("cereologists") и дори холивудски филми.

Въпреки че са проучвани в продължение на десетилетия, остава въпросът: Кой (или какво) ги е направил?

Ранните житните кръгове

Много хора вярват, че житните кръгове са наблюдавани в продължение на векове - твърдение повтаряно в много книги и уеб сайтове, посветени на мистерията. Тяхното основно доказателство е гравюра от 1678 г., която показва поле с овесени стъбла, подредени в кръг. Някои приемат това за свидетелство от първа ръка за традицията на житните кръгове, но малко историческо изследване показва друго.

Гравюра от 1678, която показва поле с овесени стъбла, подредени в кръг. 

Гравюрата​ всъщност илюстрира това, което във фолклора се нарича легендата за "дявола-косач" , в която един английски фермер казва на наемен работник, с когото са във вражда, че "по-скоро ще плати на самия дявол" да окоси нивата му с овес, отколкото да му даде поисканите пари. Тоест косачът не е неизвестен или загадъчен - това е самият Сатана, който ясно се е представил с характерните си атрибути - рога и опашка.

Някои твърдят, че първите житни кръгове (макар че не са наричани още така) са се появили в близост до градчето Тъли, Австралия. През 1966 г. един фермер заявява, че е видял да се издига летяща чиния от блатист район и да отлита. Когато отишъл на предполагаемото място, видял почти кръгла площ от пречупена и повалена тръстика и трева. Очевидецът приел, че това е работа на извънземния кораб, макар че разследващите полицаи заявяват, че вероятната причина са природни явления като прашен дявол или воден смерч. Посочена в пресата като "гнездо на летяща чиния", тази история е по-скоро "свидетелство за НЛО", отколкото "доклад за житни кръгове".

Както в легендата от 1678 г. за дявола-косач, в този случай връзката с житните кръгове е много слаба, защото няма фигура, направена в някакъв вид житна култура, а в обикновена трева. Кръглите следи в тревата не е задължително да са мистериозни. Такива загадъчни кръгове има по цял свят, понякога приписани на феи, но всъщност често са заболявания и други природни причини (вж "Мистериозните кръгове в Намибия изчезват, когато има вода").

Съвременните житните кръгове

Всъщност първите житни кръгове се появят след 70-те години на миналия век, когато започват да възникват прости кръгове в английската провинция. Броят и сложността на кръговете се увеличава драстично, достигайки своя връх през 80-те и 90-те години, когато се произвеждат все по-сложни следи, включително и такива, илюстриращи сложни математически уравнения.

През юли 1996 г. един от най-сложните и ефектни житни кръгове в света се появява в Англия, като го дели един път от мистериозния и световноизвестен Стоунхендж в провинция Уилтшир. Представлява форма на фрактал, самоподобна геометрична фигура и докато някои прости или груби кръгове могат да бъдат обяснени с природни явления, този несъмнено демонстрира интелигентност. Единственият въпрос е дали тази интелигентност е наземна или извънземна.

Осъществяване на фигурата е още по-загадъчно, твърди се, че кръгът се е появявил за по-малко от час и през деня - което, ако е вярно, е буквално невъзможно за постигне от някакви измамници. Кръгът се превръща в един от най-известните и важни житни кръгове в историята.

По-късно става ясно, че кръгът всъщност е бил направен за около три часа (от трима измамници) много рано същата сутрин. Просто не е забелязан до следобед, когато го виждат от прелитащ самолет.

Хора инспектират житните кръгове в пшенично поле в Швейцария. Снимката е направена на 29 юли, 2007 г. Източник: Jabberocky public domain

За първи път наскоро се появиха и в България житни кръгове - край село Равно поле, община Елин Пелин.

Фотографи и оператори заснеха необичайната гледка и разпространиха кадрите в социалните мрежи. Кръговете са с идеална симетрия и погледнати отвисоко, изглеждат добре.

Теории и обяснения

За разлика от други тайнствени феномени като психически сили, призраци или Голямата стъпка, няма никакво съмнение, че житните кръгове са "реални". Доказателствата, че съществуват, са ясни и поразителни. Истинският въпрос е какво е това, което ги създава - и има начини да се изследва този въпрос.

Може да потърсим вътрешни и външни доказателства:

  1. Вътрешните включват съдържанието и смисъла на дизайна (има ли нещо, което показва, че информацията, съдържаща се в тези "съобщения" е с извънземен произход?).
  2. Външните включват физическото изграждане на житния кръг (има ли нещо в направата им, което показва, че проектът е създаден от същества, които не са хора?)

Феновете на житните кръгове имат много теории за това как са създадени фигурите, вариращи от правдоподобни до абсурдни. Едно от обясненията на мода в началото на 80-те е, че мистериозните знаци са произведени случайно от особено интензивната сексуална активност на възбудени таралежи. Някои хора предполагат, че кръговете по някакъв начин са създадени от локална и прецизна форма на вятър или от научно неоткриваеми енергийни земни полета и меридиани, наречени лей-линии.

*Лей-лините са линии, по които са разположени на много места от географски и исторически интерес като древни паметници, мегалити, надгробни могили, светилища, планински вериги, върхове и други местни забележителности. От лей-линиите се съставят геометрични фигури от различни мащаби, които заедно представляват единна мрежа - и както предполагат привържениците на тази теория - тези линии са силовите линии на енергийното поле на земното кълбо.

Молекулярният биолог Хорас Дрю (Horace Drew), например, смята, че знаците може да са направени от пътешественици във времето, които идват от далечното бъдеще, за да ни помогнат. Според Дрю житните кръгове представляват послания, той смята, че декодираните символи съдържат послания, като "Вярвам: Има нещо добро там", "Пазете се от носителите на фалшиви подаръци и неспазени обещания" и "Ние се противопоставяме на измамата" (всички са ASCII съобщения на английски език).

Източник: http://www.cropcircleconnector.com/anasazi/time2007o.html

Но тези странни, псевдо-библейски, послания повдигат някои въпроси. Защо от цялата информация, с която разполага извънземният разум, който владее инженерните тайни на по-бързото от светлината пътуване, е избрал да разпространява умишлено загадъчни послания за фалшиви подаръци, нарушени обещания, както и надежда за човечеството? (едното от които е, изглежда препратка към популярното мото на "Досиетата Х"). А и защо точно този начин са избрали да ги предадат на човечеството - не можеше ли да се свържат с нас по по-технологичен начин?

Много хора предпочитат извънземните обяснения. Някои твърдят, че извънземните създават физически самите фигури от космически кораби, много хора смятат, че го правят с помощта на невидими енергийни лъчи от космоса, за да оставят спомен за пътуването си тук. Други пък смятат, че зад моделите стои човешка, а не извънземна мисъл и интелигентност, но не под формата на измамници, а на някаква глобална психическа сила, която се проявява в пшеницата и други култури.

Друг житен кръг трискелион. Символът може да се използва за цикъл, прогрес или състезание. Източник: Thomas J. Sutter, Jr. public domain

Въпреки че има безброй теории, единствената известна доказана причина за житните кръгове са хората. Тяхното участие остава загадка до септември 1991 г., когато двама мъже си признават, че са създавали фигури в продължение на десетилетия, като шега, за да накарат хората да мислят, че са свързани с НЛО (те са били вдъхновени от доклада за НЛО в Тъли от 1966 г.). Те никога не са твърдели, че са направили всички кръгове - много са имитации - шеги, извършени от други - но тяхната измама прави от житните кръгове явление.

Повечето изследователи на житните кръгове признават, че по-голямата част са създадени от измамници. Но остава малък процент, които не могат да се обяснят. Истинският проблем е, че (въпреки недоказани твърдения от страна на няколко учени, според които стъблата, намерени в "истинските" житни кръгове показват необичайни характеристики), няма надежден научен начин да се разграничат "истинските" житните кръгове от изкуствените.

Характерстики на житните кръгове

Макар че винаги има малки изключения, почти всички житните кръгове имат набор от общи характеристики.

Кръгове. Житните кръгове, както подсказва името им, почти винаги включват кръгове - рядко триъгълници, правоъгълници или квадрати, въпреки че някои проекти съдържат прави или криви линии. Може би не е случайно, защото кръгът е най-лесната фигура за създаване в житно поле.

Този дизайн на три летящи птици е създаден на 3 август 2003 г. в графство Уилтшир в южната част на Англия. Птиците, които приличат лястовици, имат все по-намаляващи кръгове стедващи краищата на крилата.  Източник: public domain

Създават се през нощта. Житните кръгове се образуват през нощта и се забелязват от земеделските стопани или минувачите на следващата сутрин. Няма логична причина за извънземните или земните енергии да правят фигури само през нощта, но затова пък очевидно е по-удобно за измамниците да създават проектите си под прикритието на тъмнината.

Неуловимост за камерите. Житните кръгове никога не са записвани, докато се правят (с изключение, разбира се, за създадените от измамниците). Това е една много подозрителна характеристика. В края на краищата, ако работят мистериозни земните сили или извънземни, няма причина да не го правят, докато записват камерите.

Достъп до пътища. Житните кръгове обикновено се появяват в области, които осигуряват сравнително лесен публичен достъп, в близост до пътища и магистрали. Те рядко се появяват в отдалечени, труднодостъпни райони. Затова фигурите обикновено се забелязват в рамките на един или два дни на създаването им от преминаващите шофьори.

Има много теории за това какво създава житните кръгове, включително извънземни, мистериозни вихри, пътешественици във времето, но всички те не разполагат с един важен елемент - добри доказателства. Единствената известна причина за житните кръгове са хората. Може би един ден ще бъде открит някой мистериозен непознат създател на житните кръгове, но дотогава може би е най-добре да гледаме на тях като на колективно изкуство.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!