Най-важното твърдение на астрологията за 2023 г. е развенчано

Сатурн не преминава в Риби. Дори не е близо

Ваня Милева Последна промяна на 31 март 2023 в 00:01 9254 0

Сатурн се премества в Риби

Кредит Pixabay

Сатурн се премества в Риби, Да, ама не!

Вероятно сте забелязали, че около пръстеновидната планета Сатурн се вдига много шум, тъй като се предполага, че тя преминава в новия си дом - Риби. На 7 март 2023 г. астролозите твърдят, че Сатурн се премества от съзвездието Водолей, където прекара последните 2,5 години, в Риби, където ще остане до февруари 2026 г.

Преминаването на планетата Сатурн - традиционно олицетворяващ дисциплината и отговорността - в Риби се смята от астролозите за промяна на фокуса. Рибите като знак се свързват с интуицията, творчеството и състраданието. Съберете ги заедно и - според астролозите - имате всички предпоставки да обявите началото на нов етап в живота си, време е да се заемете с ново творческо начинание, с бизнес, за който винаги сте мечтали, или да започнете нов оздравителен режим.

Но ако на телефона ви е инсталирано дори елементарно приложение за астрономия, тези твърдения - съвсем разбираемо - ще ви объркат. Един бърз поглед и ще видите, че Сатурн всъщност не навлиза в Риби. Всъщност астрономите от Университета в Съсекс, Университета "Джон Мурс" в Ливърпул и BBC Sky at Night категорично потвърждават пред BBC Science Focus, че той ще остане във Водолей до 2025 г.

"Технически Сатурн ще премине от Водолей в Риби на 18 април 2025 г. - събитие, което няма да има никакво значение за човешкия род", обяснява астрономът и водещ на BBC Sky at Night Пийт Лорънс (Pete Lawrence).

И така, какво се случва?

За да отговорим на този въпрос, трябва да вземем предвид други променливи, а не само орбитата на Сатурн. Да - орбитата на Сатурн е с продължителност 29,4 години. Ако превърнем тази стойност в дни (10 756 дни) и я разделим на 12 - броя на зодиакалните съзвездия на еклиптиката, ще получим 896 дни. Разделете това на броя на дните в годината (365) и ще получите 2,5 (закръглено нагоре). Така че според това Сатурн престоява във всяко съзвездие по 2,5 години, докато преминава през своята 29,4-годишна орбита около Слънцето.

Дотук добре.

Въпреки това нашият поглед към нощното небе се влияе от положението на Земята спрямо това, което наблюдаваме.

Има и други аспекти.

Астролозите твърдят, че Сатурн се премества от съзвездието Водолей, където прекара последните 2,5 години, в Риби, където ще остане до февруари 2026 г. Кредит: Rawpixel (CC0 1.0)

Колебания във времето

Земята се колебае около оста си на въртене, подобно на пумпал, който се върти леко извън центъра. Това бавно колебателно движение води до леко изместване на положението на звездите и съзвездията на нощното небе с течение на времето - ефект, известен като "осева прецесия". Това се случва на цикъл от около 26 000 години.

Освен промените в разпределението на слънчевата радиация, получавана от Земята, прецесията е доста важна за начина, по който виждаме нощното небе в нашия момент от геоложката времева скала. Съществува и апсидна прецесия. Не само земната ос се колебае, но и цялата земна орбитална елипса също се колебае.

Астролозите обаче предпочитат да пренебрегват този важен механизъм:

"Астролозите не отчитат прецесията, която с течение на времето кара видимото положение на Слънцето да се измества на фона на звездите", обяснява Лорънс.

Поради прецесията положението на зодиакалните съзвездия се измества с течение на времето; те не са на същото място, на което са били преди. И те ще продължат да се местят (и да променят формата си) с течение на хилядолетията.

Още нещо

Пренебрегването на ефектите на прецесията означава, че астролозите използват дати, които не са представителни за това, което се случва в действителност.

Но астролозите грешат не само в положението на планетите, както обяснява д-р Дарън Баскил (Darren Baskill), астроном и преподавател от Университета в Съсекс:

"Слънцето ще премине в съзвездието Риби едва на 12 март 2023 г., но астролозите казват, че звездният знак Риби обхваща периода от 19 февруари - почти месец по-рано."

"Слънцето се е движило през съзвездието Риби на 19 февруари в годините около 700 г. от н.е., така че астролозите изглежда са заседнали 1300 години назад в миналото", отбелязва Баскил.

Зодиакалната лента на небето

Когато науката астрономия е била още в зародиш, едни от първите звезди, които са били групирани в схеми, са били тези, които са образували фона на Слънцето, докато то се е движило по небето, а Земята на свой ред е обикаляла около Слънцето.

Тази тясна ивица от небето днес е позната като "зодиакална ивица". Тя е центрирана върху еклиптиката - видимия път на Слънцето през небесната сфера - и се простира на около 9 градуса от двете страни. С други думи, зодиакалните съзвездия представляват части от небето по протежение на еклиптиката и всяко съзвездие съответства на астрологичен знак: Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби.

В астрологията се смята, че позицията на планетите и звездите в тази група оказва влияние върху личностните характеристики, събитията или човешките дела.

Сатурн не се движи в РибиСатурн ще остане в съзвездието Водолей до 2025 г. Кредит: NASA/ESA/ESO/Space Telescope Science Institute/IAU Minor Planet Center/Fabien Chereau/ Noctua Software

И така, защо астролозите казват, че Сатурн навлиза в Риби, когато всъщност е във Водолей?

За астролога еклиптиката е разделена на 30-градусови "парчета" (360 градуса, разделени на 12 зодиакални съзвездия). Започвайки от 0 до 30 градуса (0 градуса е мястото на пролетното равноденствие), имаме първия звезден знак на зодиака - Овен, след това Телец от 30 до 60 градуса - и така нататък.

Но благодарение на прецесията тези области вече не съдържат звездите, свързани със съответното съзвездие. И за да се объркат нещата още повече, много астролози неправилно използват тези 30-градусови области от пространството и съзвездията, които носят техните имена, като взаимозаменяеми.

Преди 2000 години това не е било проблем - съзвездията са били разположени в съответните региони. Но днес това не е толкова актуално. А благодарение на цикъла на прецесията ще мине още много време, преди съзвездията да се завърнат у дома.

Псевдонаука или психология?

Докато астрономията се занимава с науката, астрологията е гадателска система, която се опитва да тълкува предполагаемото влияние на небесните обекти върху човешките дела и личности.

Всъщност няма никакви доказателства, че положението на планетите спрямо съзвездията, 30-градусовите небесни ивици или каквото и да било друго в небесната сфера има някакво влияние върху живота ни.

Въпреки това астрологията се практикува от хиляди години и все още е широко разпространена сред много хора по света. Някои хора намират смисъл в астрологията като форма на себепознание и личен размисъл, а много хора обичат да четат хороскопите си за забавление.

Въпреки че зодиакалните съзвездия са се променили с времето, астролозите все още използват традиционните зодиакални знаци и значения, установени преди хиляди години. Значенията и тълкуванията, свързани с всеки знак, се основават на древни митове, символика и традиции, а не на действителните им астрономически позиции.

В крайна сметка дали астрологията "познава", или не, зависи от вашата гледна точка и убеждения. Въпреки че няма научни доказателства в подкрепа на твърденията ѝ, астрологията все пак може да има значение и стойност за тези, които вярват в нея.

Източник: 

Astrology’s biggest 2023 claim debunked: Saturn isn’t moving into Pisces. It’s not even close, BBC Science Focus

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !