Радиовълните не убиват птици. Откъде тръгнаха легендите за 5G?

Фейсбук 5G лъжата, разпространяваща се в интернет.

Ваня Милева Последна промяна на 27 април 2020 в 10:12 23902 3

Често границата между здравословния скептицизъм и явната дезинформация в интернет се размива. Твърденията, че радиовълните от 5G клетъчните комуникационни кули причиняват масови измирания на птици, е перфектен пример за това колко тънка може да бъде тази граница и колко бързо лъжите могат да се разпространят във Facebook, Twitter, YouTube.

Произходът на това твърдение е толкова странен, колкото и поучителен, така че нека да разплетем възела:

Наистина ли 5G убива птици и ако не, защо толкова много хора вярват в това?

Първата част на тази сага е доста ясна: Не, 5G -  петото поколение на нашата мобилна клетъчна мрежа - не убива птици.

„Няма данни излъчването на радиовълни над 10 MHz от радиопредавателни антени (включително кули за мобилни телефони) да са навредили на птици“, заяви за Audubon Джо Киршвинк (Joe Kirschvink), биофизик от Калифорнийския технологичен институт.

Кришквинк е не само експерт по подобни въпроси - той е и участник в проучване, свързано с тази тема. През 2014 г. Киршвинк, заедно с друга група биолози в Германия, открива, че нискоенергийното електромагнитно излъчване като радиовълните AM, може да попречи на способността на мигриращите птици да се ориентират, използвайки магнитното поле на Земята. Въпреки че изследователите откриват, че птиците все още могат да го компенсират, те предлагат да се ограничи използването на честотната лента АМ.

Осъзнавайки как това проучване и произтичащото от него предположение могат да бъдат интерпретирани от широката общественост, Киршвинк заяви по повод своето проучване: „Съвременните шарлатани несъмнено ще се възползват от това проучване като аргумент за забрана на използването на мобилни телефони, въпреки че имат различни честотни ленти“, пише той. 

Въпреки ясното предупреждение на Киршвинк, се разпространяват твърденията, че клетъчните радиовълни убиват птиците. Вината за това обаче е не на Киршвинк и неговите колеги, а по-скоро на един „изследовател на НЛО“,  публикуващ твърденията си във Facebook. 

Загадъчната смърт на птиците

Мистериозните измирания на птици, макар и храна за конспиративните манивела, не са рядкост. От 70-те години на миналия век Националният център за опазване на дивата природа на САЩ  проследява масовите смъртни случаи сред птици, риби и други животни. Понякога това е болест, друг път замърсяване, но някои остават загадка. Средно 163 такива събития се отчитат всяка година само в САЩ.Поради необяснимото си естество, те са популярни сред тези, които се стремят да разпалят страховете на хората. 

Легендата "5G убива птиците" е създадена от Джон Кулс, който според сайта за проверка на фактите Snopes, "управлява няколко конспиративни анти-5G сайтове и страници в социалните медии". В публикация във Фейсбук миналата година Кулс заяви, че неотдавнашното масово измиране на скорци в Холандия е причинено от тест на 5G антени.

И все пак тестът, който цитира Кулс, се е случил месеци преди настъпването на смъртта на птиците и 5G антена е била инсталирана близо до този парк. Това не попречи други Facebook страници и блогове да го споделят публикацията

Нещата станаха по-странни и още по-мрачни, когато дни по-късно се появи в кината индийският научнофантастичен блокбастър „2.0“, (филмът е с най-големият бюджет за филм на тамилски език, правен някога). Освен че е притча за това как технологиите рушат живота ни, „2.0“ специално изобразява как електромагнитното излъчване от клетъчните кули погубва популациите от птици, валидирайки теорията на Кулс.

„След излизането на „2.0“, който се върти около сюжет, изобразяващ вредно въздействие на радиация от електромагнитното поле върху птиците, индийските новинарски издания, предимно тамилски медии, публикуваха истории за филма, като добавиха „умрелите птици в Холандия заради 5G“", съобщава Alt News, индийски сайт за проверка на фактите.

Разбира се, това не спря дотук 

Феновете на „2.0“ след това намериха видеоклип в YouTube от 2012 г., в който професорът от Университета в Южна Калифорния Травис Лонгкор (Travis Longcore) обсъжда своето проучване, установявайки, че комуникационните кули убиват 6,8 милиона птици годишно. Десетки коментари към видеоклипа или цитират филма директно, или споменават, че режисьорът на „2.0“, С. Шанкар, „ги е изпратил тук“. Противно на сюжета на „2.0“ обаче, изследванията на Лонгкор приписват тези смъртни случаи на птици на дезориентиращите ги светлини, използвани от комуникационните кули, а не на тяхното електромагнитно излъчване.

"Хората наблюдават отдавна, че нощно мигриращите птици са привлечени от светлините през нощта и това се усилва в периодите на лошо време", заяви Лонгкор за NPR, през 2012 г. "Това ги кара да обикалят тези кули, блъскат се в тях, връхлитат на проводниците и падат на земята, където стават плячка на хищниците".

Всичко тръгва от една неправилно тълкувана графика

Страховете от 5G се подхранват и от общо безпокойство около електромагнитното излъчване, което се увеличава през последните две десетилетия. Но както твърденията, че 5G убива птиците, тези страхове също са неоснователни, произтичащи от погрешно тълкуване на една таблица в доклад от 2000 г. за потенциалните последици за здравето от инсталирането на WiFi мрежи в държавните училища на окръг Брауърд в Флорида, разказва New York Times

Като консултант физикът Бил Къри (Bill Curry)й докладва, че WiFi сигналите, работещи в гигахерцовия спектър, „вероятно представлява сериозна опасност за здравето“. Той обобщава най-тревожните си доказателства в графика, озаглавена „Микровълнова абсорбция в мозъчната тъкан (сивo вещество)“, а докладът му подробно описва как радиовълните могат да сеят рак на мозъка.

Графика от 2000 г. от физика Бил Къри предполага, че увреждането на тъканите нараства с нарастващата честота на радиовълните. Но не успя да отчете защитния ефект на човешката кожа.

Радиовълните

Нискоенергийните електромагнитни лъчения не са йонизиращи и уреди, които ги използват като микровълнови печки, мобилни телефони, Wi-Fi рутери, както и електропроводи и MRI, са безвредни за хората. Фотоните от нискоенергийните електромагнитни лъчения поотделно нямат достатъчно енергия, за да йонизират атоми или молекули или да разрушат химични връзки. Ефектите от тези излъчвания върху химичните системи и живата тъкан са ограничени предимно до нагряващи ефекти от комбинирания пренос на енергия на много фотони. За разлика от тях, високочестотните ултравиолетови, рентгенови и гама лъчи са йонизиращи лъчения.

Но д-р Къри и графиката му са погрешни - той е физик, а не биолог.

Според експерти за биологичните ефекти на електромагнитното излъчване радиовълните стават все по-безопасни при по-високи честоти, а не по-опасни. (Изключително високочестотните енергии, като рентгенови лъчи, се държат различно и представляват риск за здравето.)

В своето изследване д-р Къри разглежда проучванията за това как радиовълните влияят върху тъкани, изолирани в лабораторията, и неправилно интерпретира резултатите като ги прилага към клетки дълбоко в човешкото тяло. Анализът му не отчита защитния ефект на човешката кожа. При по-високи радиочестоти кожата действа като бариера, предпазвайки вътрешните органи, включително мозъка, от излагане. Човешката кожа възпрепятства проникването и на още по-високите честоти на слънчевата светлина.

С времето заблуждението на д-р Къри стигна далеч. 

Мястото на 5G в спектъра

Най-новото поколение мобилни телефони, 5G, ще работи близо до най-високите честоти на радиовълновия спектър. По-ниско в спектъра са безжичните мрежи, използвани в домовете и училищата. А колкото са по-високи честотите, толкова по-трудно биха могли да навлязат в човешкото тяло.

 Източник: The New York Times, превод НаукаOFFNews

„До голяма степен разпространяващото се безпокойство относно рискове за здравето на 5G технологията може да бъде проследено до един учен и една диаграма“, съобщава New York Times.

Взети заедно, това е странна и притеснителна последователност от събития, които ни водят към това, че 5G са обвинени за умиране на птици, но също така е типично за това как дезинформацията се разпространява в интернет: бомбастично заглавие, подкрепено от поредица полуистини и погрешни тълкувания, утвърдени от популярната култура и многократно се тиражират чрез публикации в социалните медии. 

За щастие, за разлика от много други теории за конспирацията и кампании за дезинформация, които се носят в мрежата, тази не причинява пряка вреда на никого или нещо. Но как митът за 5G и други подобни могат да нанесат щети е чрез разсейване на хората от множеството реални заплахи, пред които са изправени птиците и околната среда. В края на краищата има достатъчно такива, така че няма нужда да си измисляме нови.

Източник:

The 5G Health Hazard That Isn’t, New York Times

No, 5G Radio Waves Do Not Kill Birds, Аudubon

Did a 5G Cellular Network Test Cause Hundreds of Birds to Die?, Snope

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1030

3

Petar Belchev

02.09 2022 в 16:14

Очаква се скоро да има и 6 джи,което ще предизвика поредната паника

11936

2

Христо Венев

20.09 2020 в 15:43

Не се взима предвид ефекта на Кирлиан за високочестотното въздействие на подобни лъчения спрямо т.н. биополе не само при човека, а и на всяко живо същество. Не се отчита информационното въздействие спрямо ДНК структурите в организмите. Не се отразява никъде в тези защитаващи или отричащи писани за 5G, разрушаващият ритъм на резонансните честоти, въпреки слабия интензитет на сигнала /да си спомним опитите на Тесла в тази насока/.