Китайски завод замества 90% работниците си с роботи. Производството нараства с 250%, дефектите падат с 80%

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 февруари 2017 в 15:55 30991 1

Кредит : Industriemuseum Chemnitz

Доскоро се обсъждаше, че роботите и компютрите ще започнат да заемат нашите работни места "в близко бъдеще" - но се оказа, че близкото бъдеще е вече при нас и не сме готови да се справим с него. Разбира се, някои работни места са в по-голям риск, отколкото други, но най-вече са застрашени работните места във фабриките.

Китайската компания Changying Precision Technology произвежда мобилни телефони и използва автоматизирани производствени линии. Заводът използва и се управлява от 650 служителя, но сега само 60 души ще са достатъчни, а роботите да вършат цялата останала работа.

Луо Уейхуей (Luo Weiqiang), генерален мениджър, заяви, че броят на необходимите служители ще падне до 20 в един момент. Но с намаляването на персонала не само че се увеличи продукцията с 250%, но също така се осигури и по-добро качество, разказва Monetary Watch 

Без съмнение, това е нещо, което ще се чува все повече и повече в бъдеще. Adidas е една от компаниите, която вече обяви преминаването към изцяло роботизирани фабрики и това не е само във фабриките и заводите.

Според доклад, създаден от д-р Карл Бенедикт Фрей (Carl Benedikt Frey) и ас. проф. Майкъл Осбърн (Michael Osborne) от Университета в Оксфорд, вероятността е над 90% роботите ще вземат работните места на дълъг списък професии: зидари, бюджетни анализатори, данъчни експерти и данъчни инспектори, месари и транжори, търговци на дребно, геоложки и петролни сондьори, водопроводчици, часовникари, експедитори, кредитни инспектори, юридически секретари, радио оператори, касиери, хотелски и ресторантьорски хостеси, брокери на имоти, зъботехници, пръскачи на пестициди, телефонни оператори, готвачи, секачи, крупиета и много, много още. Да, това е дълъг списък, но ще става много по-дълъг.

Дали ще си го признаем или не, ние сме все по-близо до света, в който "роботите ще вземат нашите работни места" и въобще не е сигурно, че всяка икономика е в състояние да се справи с това в момента.

От една страна е наистина вълнуващо - ние навлизаме в новата ера на автоматизация и технологиите наистина достигат впечатляващи върхове. Този процес означава и по-ефективно използване на ресурсите, което също е нещо добро.

Прекрасно е, че хората не трябва да изпълняват повтарящи се, лишени от мисъл действия на своите работни места, вместо да се съсредоточат върху други неща. Проблемът е, че може и да няма други неща. Тези безработни хора най-вероятно много трудно ще си намерят нови работни места. Казано по друг начин, нашето общество не е подготвено да интегрира тези хора в други работни места и естествено това ще доведе до огромни проблеми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!