Система за денонощно производство на електроенергия от възобновяеми източници

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 декември 2015 в 10:28 20543 1

Кредит JUWI Group

Solarkraftwerk Waldpolenz, първата соларна инсталация от JUWI Group в Брандис, Германия 40 MW.

Изследователи са предложили нова концепция на система, чрез която производството на електроенергия от възобновяеми източници ще бъде денонощно.

Денем системата Hydricity ще използва слънчевите концентратори за работата на парни турбини и реактори, които ще разделят водата на водород и кислород. През нощта произведеният водород ще се използва за производство на електроенергия чрез турбини, работещи на енергията на водорода.

За изследването разказва сайтът phys.org, позовавайки са на публикация в Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

"Предложената концепция Hydricity представлява потенциален пробив в търсенето на непрекъснато и ефективно производство на енергия," - заяви професор Ракеш Агравал (Rakesh Agrawal). "Концепцията дава възможност да се създаде устойчива икономика, която е в състояние да отговори на почти всички човешки нужди".

Полученият през деня водород може да се използва не само за генериране на електричество. В комбинация с въглерод, водородът може да служи като основа за производство на горива, торове и други продукти.

Агравал подчертава, че системата Hydricity се основава на вече съществуващи технологии, а учените само са подобрили цялостното им функциониране. Синхронизирането на двата процеса ще осигури повече предимства в сравнение с други системи, базирани на соларните технологии.

За съжаление Hydricity съществува само на теория, липсва експериментално изследване. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2015 в 01:07

Сега нека се намерят и предприемчиви хора които да инвестират в това предвид очевидните ползи и за тях и за всички нас и да устоят на натиска от всички страни и ще се приближим до целта! :)