SpaceX ще стартира 4425 сателита - повече от всички на орбита днес (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 ноември 2016 в 12:42 11698 0

Кредит www.airbus.com

OneWeb Space Constellation.

SpaceX, космическата компания основанa от Илон Мъск, вдигна мизата в надпреварата за сателитно базирана безжична мрежа като планира да пусне над 4000 сателита в орбита през следващите пет години от 2017 г.

Във вторник компанията подаде заявка до Федералната комисия по съобщенията за старта на 4425 сателита. 

Това е много спътници, констатира Business Insider.

Според една база данни, съставена от Union of Concerned Scientists, 1419 активни спътници в момента са на орбита около Земята, а около 2600 сателити вече не работя и плават ненужни в пространството. Но планираните от SpaceX ще бъдат повече от всички в момента в космоса.

Някои от най-големите телекомуникационни сателити тежат няколко тона и са с размерите на автобус и на 35 000 км над Земята.

Но това, което ще изпрати SpaceX няма да са типични телекомуникационни сателити.

Всеки спътник от бъдещата флотилия на SpaceX ще тежи около 386 кг, приблизително с размерите на автомобил MINI Cooper. Орбитата им ще бъде на височина, варираща от 1150 км до 1275 км.

Според SpaceX всеки сателит ще може да покрие елипса широка около 2120 км. Това е приблизително разстоянието София - Лондон.

"Системата е проектирана да осигури широка гама от широколентови и комуникационни услуги за частни, търговски, институционални, правителствени и професионални потребители по целия свят", отбелязва SpaceX в своето приложение.

SpaceX интернет сателитни данни SpaceX / FCC

Планът на SpaceX се очертава в два етапа.

В началото SpaceX иска да изпрати до 1600 сателита на една орбитална височина, а след това да ги свърже с още 2825 сателита, позиционирани на четири различни височини.

"С внедряването на първите 800 спътника SpaceX ще бъде в състояние да осигури широколентови услуги за САЩ и други страни", пише SpaceX. "След като напълно се оптимизира, системата ще може да осигури високочестотна лента (до 1 Gbps на потребител), ниско латентни (с малко закъснение) широколентови услуги за потребителите и бизнеса в САЩ и в целия свят".

Суперскорости

Скорост от 1 гигабит в секунда (Gbps) в световен мащаб е нещо огромно, подчертава Business Insider.

Глобалната средна стойност за скорост на интернет за потребители в края на 2015 г., според доклада на компания Akamai "Състояние на интернет" , е 5.1 Mbps, което е около 200 пъти по-бавно от целевата скорост на SpaceX.

Според доклад от юли на комисия по телекомуникациите на ЮНЕСКО за устойчиво развитие "4.2 милиарда души (или 57% от населението на света) са офлайн заради широк кръг от причини, но често и защото липсва свързаност или не е на достъпни цени". 

Интернет достъп и употреба.

Сега SpaceX ще залее планетата с интернет.

Ето още някои подробности директно от заявката на SpaceX:

  • Висок капацитет: Всеки спътник в системата SpaceX предвижда общ капацитет на връзката към потребители, вариращи от 17 до 23 Gbps, в зависимост от печалбата на терминала на потребителя. Ако приемем, че за средно 20 Gbps, 1600 спътници в първия етап ще имат общ капацитет от 32 Tbps. SpaceX периодично ще подобрява сателитите с развитието на системата, което може допълнително да увеличи капацитета през годините.
  • Висока адаптивност: Системата използва технологията фазирана решетка, за да може динамично да управлява голям пул лъчи, за да съсредоточи потенциала там, където е необходимо. Оптичните междусателитни връзки позволяват гъвкава маршрутизация на трафика на орбита. Освен това масивът сателити гарантира, че честотите могат да бъдат използвани ефективно в различни сателити за подобряване на гъвкавостта, капацитета и устойчивостта на цялата система.
  • Широколентови услуги: Системата ще може да предоставя широколентови услуги при скорост до 1 Gbps на крайния потребител. използването на ниска околоземна орбита ще позволи на системата целева латентност около 25-35 мс.
  • Глобално покритие: С разполагането на първите 800 спътника, системата ще бъде в състояние да предостави на САЩ и други страни широколентова връзка; когато напълно  се разгърне, системата ще добави капацитет и наличие на екватора и полюсите, за да стане наистина обхватът глобален.
  • Ниска цена: SpaceX разработва цялостната система от нулата от гледна точка на на икономическата ефективност и надеждност, от проектирането и производството на космическите и наземни елементи до изстрелването и развитието на системата с помощта на ракетите на SpaceX, разработка на потребителските терминали, както и стойността на абонамента за крайния потребител.
  • Лесна употреба: Конструкцията на фазираната потребителска антена на SpaceX ще даде възможност за потребителски терминал с нисък профил, който е лесен за монтиране и експлоатация на стени или покриви.
  • Експлоатацията на спътниците ще продължи между 5 години и 7 години, а разпадът им ще трае в рамките на една година след това.

По време на събитие на SpaceX Илон Мъск заяви:

"Фокусът ще бъде върху създаването на глобална система за комуникации. Това е доста амбициозна целя. Ние наистина говорим за нещо, което в дългосрочен план ще поддържа интернет от космоса".

Подаването на заявката стана само два месеца след като ракета на SpaceX избухна по време на рутинен тест на старторава площадка. Ракетата носеше сателите за 200 милиона долара - AMOS-6, който Facebook имаше намерение да предостави безплатен интернет за някои части на Африка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !