Учени са създали най-скъпия материал на света, оценяван на $145 млн на грам

Наука OFFNews Последна промяна на 12 януари 2016 в 10:14 20803 5

Кредит University of Oxford

Приблизително така изглежда химическата структура на един от най-скъпите материали в света - едноедралните фулерени. Те се състоят от сложна клетка, съставена от 60 въглеродни атома (клетката която държи учения на картинката), която обгражда атоми на неметали или прости молекули (металната топка в среда)

Ако най-голямата ви амбиция в живота е да станете много, ама много богат, крайно време е да се замислите да започнете бизнес с производство на ендоедрални фулерени (endohedral fullerenes) - най-скъпият материал в света.

Учени от университета в Оксфорд, Великобритания обявиха, че свързана с университета лаборатория наречена Designer Carbon Materials вече произвежда ендоедрални фулерени и наскоро те са продали първата проба от материала на цена от 32 хил. щатски долара за 200 микрограма (1 микрограм е една милионна част от грама), което тежестта на около 100 снежинки.

Открити за пръв път през 1985 г., ендоедралните фулерени са сферични въглеродни наноструктури които се състоят от здрава фулеренова клетка, съставена от 60 въглеродни атома, в която се улавят атомите на неметали или прости молекули, като азот, фосфор и хелий.

Тези структури не са просто умопомрачително скъпи - когато съдържат азотни атоми, те могат да променят представата за време, поради свръхповишената си продължителност на електронния спин (electron spin lifetime).

Учените сега изследват възможността да ги използват при атомните часовници - най-точните системи за измерване на времето на света - и учените от Оксфорд очакват че в бъдеще, те могат да се използват при направата на утройства отчитащи времето по-точно от всякога.

Това се дължи на факта, че ендоедрални фулерени имат способността да намалят размера на атомните часовници от цял кабинет до микрочип, така че да ги инсталираме например в нашите часовници или да ги интегрираме в GPS устройствата си

Ако успеем да разберем как да извършим това, коментира Дъг Болтън (Doug Bolton) пред The Independent, ние бихме могли да имаме GPS устройства които са точни до 1 милиметър. Това е направо фантастично, като вземем предвид че сегашните GPS устройства работят с точност от около 1 до 5 метра.

"В момента, атомните часовници са с размер на стаи. Тези ендоедрални фулерени ще ги минимизират до размер микрочип, който може да се интегира в мобилните ни телефони," коментира Луциъс Кери. директор на Oxford Technology SEIS fund - който държи малък дял от Designer Carbon Materials.

"Има множество различни приложения на тази технология," добавя той. "Най-очевидното би било в управлението на автономните превозни средства. Ако две коли пътуват една срещу друга на едно шосе, да можем да ги детектираме с точност до 2 метра не е достатъчно, но 1мм би било напълно достатъчно."

Единственият друг материал на Земята, който може да се сравнява с астрономическата стойност на ендоедралните фулерени е антиматерията, чиято стойност НАСА изчислява на 61 млн. щатски долара на грам, но никой все още не може да произвежда достатъчно антиматерия, за да се комерсиализира производството й. 

Все още сме на няколко години преди миниатюрните атомни часовници да влязат в нашите мобилни устройства, но основателя на Designer Carbon Materials, Кириакос Портикарис (Kyriakos Porfyrakis), твърди, че консорциум между учени от САЩ и Великобритания, които са закупили тази първа проба ендоедрални фулерени са се захванали със задачата

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2016 в 01:10

Относно комерсиалното производство на антиматерия... "They were so engulfed into whether they could, they forgot whether they should."

12.01 2016 в 23:11

Антиматерията не е вакуум, а материя-огледало от електромагнитна гледна точка на материята, която сме и ние.

12.01 2016 в 17:04

антиматерията не е материал а липса на такъв и като такава е най-скъпото нищо.....:-)

12.01 2016 в 17:01

А вие, вероятно сте пропуснал предпоследния абзац: "Единственият друг материал на Земята, който може да се сравнява с астрономическата стойност на ендоедралните фулерени е антиматерията, чиято стойност НАСА изчислява на 61 млн. щатски долара на грам, но никой все още не може да произвежда достатъчно антиматерия, за да се комерсиализира производството й. "

12.01 2016 в 16:17

Само дето най - скъпият материал в света е антиматерията... проверявайте си фактите...