Ягодите са орехи, а пъпешите са ягоди

Ваня Милева Последна промяна на 16 май 2023 в 00:01 23944 1

Ягодовидно сборно орехче

Кредит Pixabay

Това не е ягода, а ягодовидно сборно орехче.

Тази статия ще преобърне представите ви за света. Ягодите всъщност не са ягоди, но динята, тиквите, бананите и авокадото са. Така е според науката, по точно според таксономията на растенията.

Официалната дефиниция за "ягоди" е "месест плод, произведен от един яйчник". Според това определение портокалите, боровинките и дори доматите могат да се считат за част от семейството на ягодите.

Ягодовидно сборно орехче

Класификацията на ботаниците за познатата ни ягода от магазините е "ягодовидно сборно орехче".

Това, което наричаме "ягода" всъщност не е никакъв плод. 

Защото тези бледи пъпчици, които изглеждат като семенца, всъщност не са семена, а ядки, тоест в ботанически смисъл - те са плодът.

Жълтите пъпчици, които изглеждат като семенца, всъщност не са семена, а ядки, тоест в ботанически смисъл - те са плодът. Кредит: PickPik (Public Domain Certification)

Ягодовите ядчици се наричат ахени и всъщност са плодовете на растението, като всяка от тях съдържа по едно семе. Терминът "ахена" всъщност се отнася до простите сухи плодове, произвеждани от много различни видове цъфтящи растения, включително боб, орехи и канабис. 

Това, което сме свикнали да наричаме ягоди, са сборни плодове от растение от семейство Розови (Rosaceae) от разред Розоцветни (Rosales).

Малините и къпините също попадат в тази категория, а всички те принадлежат към същото семейство като шипките и розите. Малините и къпините също не са "ягоди" според ботаниката, а "сборна костилка", защото се състоят от малки плодчета, всяко с костилчета с едно семенце.

Кредит: Wikimedia Commons

Истинските ягоди според ботаниката

От гледна точка на ботаническата наука, терминът "ягода" се отнася за определен вид плод, с плътна тънка кожа и сочна среда и семената са винаги вътре. 

За да бъде класифициран като плод "ягода", плодът трябва да съдържа повече от едно семе, обхванато от перикарп, който обикновено има три слоя: външна обвивка (екзокарп), месеста и сочна средна част (мезокарп) и вътрешна обвивка, в която се намират семената (ендокарп). Такива са доматът, гроздето, кивито, боровинките. Плодът на пипера е куха ягода.

Същата слоеста структура се появява в други горски плодове, включително банан и диня, въпреки че техните екзокарпи са малко по-твърди.

При ягодите околната плът около семената не произлиза от яйчниците на плода, а от цветното легло. Когато са напълно развити, тези съставни части се сливат заедно в един плод.

За да се счита за ягода, плодът трябва да се развие от цвят, който има един завръз. Части на цвета. Кредит: Wikimedia Commons

Има още два подтипа ягоди в ботаническия смисъл:

  1. Лимоновидна ягода –  многосеменен плод, чийто екзокарп е с етеричномаслени вместилища, мезокарпът е бял и гъбчест, а ендокарпът - сочен и месест (цитрусови плодове - портокал, лимон).
  2. Тиквовидна ягода – многосеменен плод със сочни ендокарп и мезокарп, и повече или по-малко твърд екзокарп (тиква, диня, краставица, пъпеш).

Точно така, грейпфрутът, лимонът и тиквата са "ягоди" според науката.

Важно е условието, че за да бъде "ягода", един плод трябва да има поне две или повече семки. По този начин, черешата, която има само едно семе, не е ягода, макар да има екзокарп, сочен мезокарп и ендокарп. По-скоро черешите, подобно на други месести плодове с тънка кожа и централна костилка, която съдържа семка, се наричат ​​костилкови.

Фалшиви плодове

Фалшивите плодове са тези, чиято месестата част на плода се развива не само от цветния яйчник (завръза), а от някаква съседна тъкан отвън на плодника например от цветното легло. За разлика от тях, истинският плод се образува изключително от завръза.

Фалшиви са една група плодове, наречени ябълковидни, при които външната част е образувана с участието на всички цветни части – стените на завръза, цветната тръбичка и цветното легло. Това са сочни плодове, ендокарпът им е хрущялен (при ябълката) или вдървесинен (при крушата), мезокарпът е месест, екзокарпът - тънък. Такива са семковите овощни видове - ябълка, круша, дюля, слива.

типове плодовеПокритосеменните могат да бъдат разделени на два основни класа плодове, сухи (представени от грах) или месести (представени от слива и домат) въз основа на наличието/отсъствието на перикарп, който е дебела и годна за консумация тъкан, състояща се от екзокарп, мезокарп и ендокарп. Фалшивите плодове като ябълка или ягода развиват месестата ядлива тъкан от спомагателна тъкан, а именно хипантиий или цветно легло. Сборните плодове се развиват от един цвят, който обхваща множество завръзи, при ягодите семената (ахените) са вградени в допълнителната тъкан, а при малините плодът се формира от множество плодчета (Singh 2004). Кредит: Łukasz Łangowski et al.

Структурни и ботанически категории плодове:

 Въз основа на морфологията и приноса на определени слоеве на перикарпа към структурата на плода, плодовете се разделят на три основни анатомични категории: прости (получени от един цвят и плодник, развиващи едно или повече семена), сборни (получени от един цвят, съдържащ много плодници) и множествени (получени от множество цветове, съдържащи слети плодници). a Ботанически плодовете са прости, месести плодове, получени от един плодник (от горния ляв до долния десен ъгъл са напречни разрези през: чушка, домат, краставица, тиква, пъпеш, зимен пъпеш, киви, авокадо, банан, нар, ананас и драконов плод). b Бобовите растения са прости, сухи плодове, които се разделят по протежение на предварително определената зона на отваряне от двете страни (отворени шушулки на грах, боб и фъстъци). c Семковите са фалшиви плодове, образувани от един или повече плодолиста, заобиколени от допълнителна тъкан (напречно сечение на ябълка). d Костилките обикновено са прости плодове с външна месеста част (екзокарп и ендокарп), която обгражда твърд ендокарп със семена вътре (напречни разрези на слива, семена на кокос и многоплодна малина). e Зърното е прост, сух, неразкриващ се плод, наподобяващ ахените, където перикарпът се слива с обвивката на семето (напречно сечение на царевичния кочан и зърната му). f Хесперидиите (Лимоновидните ягоди) са модифицирани плодове, които за разлика от други плодове не развиват ядлива кора (напречен разрез на портокал и лимон). g Ахените са прости, сухи, неразтварящи се плодове, съдържащи семена, които се срещат най-вече в сборни плодове (напречен разрез на ягода). h Шушулка е прост, многосеменен, двугнезден плод със сух перикарп, образуван от плодник от два плодолиста; отваря се отдолу нагоре по шевовете на срастване на две половинки, между които остава лъжлива преграда със семената. Когато шушулката е дребна и дължината й не превишава повече от 2 пъти широчината, тя се нарича шушулчица. Среща се при растенията от сем. Зелеви. (напр.Овчарска торбичка, вляво). Когато шушулката се разпада на неотварящи се многосеменни дялове се нарича членеста шушулка. (напр. Arabidopsis, вдясно). (Singh 2004) Кредит: Łukasz Łangowski et al.

Ягодите, за разлика от групата на истинските "ягоди", всъщност са ягодовидно сборно орехче, което се образува от цвят с много плодници и изпъкнало цветно легло, което го вкарва в групата на фалшивите плодове. 

За разлика от другите плодове, когато ягодовият цвят бъде опрашен, не набъбва плод, а вместо това набъбва тъканта на цветното легло, докато истинският плод се разделя на малки, сухи ахени. И тъй като ахените съдържат само едно семе, те също не могат да бъдат класифицирани като "ягода".

В края на краищата повечето ягодови растения дори не се отглеждат от семена. По време на растежа си ягодовите растения изпращат т.нар. издънки - малки ягодови клонинги, които се вкореняват и започват да растат, когато достигнат земята.

Предполагам, че след тази статия когато посегнете към плод, ще знаете със сигурност, подкрепени от науката, какво точно ще изядете. 

Да не забравяме и че месестите сочни плодове са просто начинът, с който растенията примамват животните да изядат тези плодове и погълнат семената им и така да ги разпространят.

Източници: 

Плод (fructus) – строеж и класификация, доц. д-р Кирил Стоянов, доц. д-р Цветанка Райчева, Катедра Ботаника и Агрометеорология, Аграрен университет – Пловдив

Генеративни органи на цветните растения, доц. Анна Максимова Николова, Катедра Ботаника и Агрометеорология, Факултет по Агрономство, Аграрен Университет - Пловдив

Those White Dots On Strawberries Aren’t Strawberry Seeds, IFLScience

Why are bananas berries, but strawberries aren't?, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

17.05 2023 в 08:03

Егаси, не подозирах че една статия за ягоди ще ми бъде толкова приятна за четене ; ) ! Жив език и отношение, kudos!