30 000 млрд тона са човешките съоръжения на Земята, пресметнаха геолози

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 декември 2016 в 10:00 9118 0

Кредит NASA

Международен екип от геолози е направена първата оценка на цялостния размер на техносферата на Земята, според която масата на техническите съоръжения, изградени от човека, се доближава до 30 трилиона тона.

Изследването е публикувано в Anthropocene Review.

Идеята за понятието техносфера е на Питър Халф (Peter Haff), професор по геология и строително инженерство в Университета Дюк и съавтор на доклада.

"Техносферата се състои нашите сложни социални структури заедно с физическата инфраструктура и технологични артефакти, подкрепящи енергийните, информационните и материалните потоци, които позволяват на системата да работи, включително толкова различни обекти като електроцентрали, електропроводи, пътища и сгради, ферми, пластмаси, инструменти, самолети, химикалки и транзистори", обясняват проф. Халф и колегите му пред sci-news.com.

"Техносферата е система със собствената си динамика и енергийни потоци - и хората, които са също част от нея, трябва да я съхранят, за да оцелеят", добави водещият автор д-р Ян Залейзевич (Jan Zalasiewicz) от университета в Лестър, Великобритания.

Според екипа, техносферата на Земята сега тежи около 30 000 000 000 000 тона, маса, която е повече от 50 кг за всеки кв.м от повърхността на планетата.

"Общо това е 5 порядъци повече от постоянната биомасата на хората."

Изследователите смятат, че техносферата е някаква мярка за степента, в която ние сме преобразували нашата планета .

Техносферата днес се развива мащабно и с ускорена диверсификация на формите, което я представя като отличителен нов компонент в планетарен мащаб, отбелязват изследователите.

"Техносферата се припокрива в общи линии и взаимодейства тясно с останалите сфери, като например хората и техните домашни животни и културни растения, съставляващи голяма част от биосферата и са вградени в рамките на техносферата, а в същото време хората са и генератори на техносферата."

"Това е аналогично на водата, която е съществен компонент и на хидросферата, и на атмосферата".

Концепцията на Антропоцена определя епохата, през която хората въздействат върху планетата, значително променяйки я.

"Техносферата може да е геоложки млада, но тя се развива с бясна скорост и вече е оставила дълбок отпечатък върху нашата планета", заяви проф. Залейзевич.

"Това е позволило на производството на огромен масив от материални обекти, от прости инструменти и монети, химикалки, книги и CD-та, до най-сложните компютри и смартфони", разказва проф Колин Уотърс (Colin Waters) от университета в Лестър.

"Много от тях, погребани в слоевете, може да се запазят в далечното геоложко бъдеще като "технофосили", които ще помогнат за характеризирането и датировката на Антропоцена".

Ако технофосилите трябва да се класифицират както палеонтолозите класифицират нормалните фосили - въз основа на тяхната форма, вид и текстура - изследването показва, че броят на отделните видове "технофосили" сега на планетата вероятно достига един милиард или повече - и вече превъзхожда броя на биотични видове, които живеят в момента.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !