Арктика може да загуби леда си за първи път през последните 100 000 години (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 юни 2016 в 12:38 8573 1

Професорът от Кеймбридж Питър Уадъмс (Peter Wadhams) твърди, че през тази година или следващите няколко години Арктика може напълно да загуби ледовете си, което не се е случвало през последните 100 хиляди години.

По предварителни данни, получени от метеорологичните спътници, в Арктика на 1 юни имаше само 11.1 милиона квадратни км морски лед, което е минималната стойност за това време на годината, пише Independent.

Професор Питър Уадъмс е ръководител на изследователска група на полярните региони на океаните в Университета Кеймбридж. Той използва данни, получени от сателита DMSP F-18, както и от National Snow & Ice Data Centre. Центърът провежда изследвания на земната криосфера - сняг, лед, ледници и други природни явления, възникващи при ниски температури. 

Данните показват, че в момента морският лед е малко над 11.1 милиона квадратни километра, в сравнение със средното за последните 30 години от близо 12.7 милиона квадратни километра.

Тази разлика - повече от 1.5 милиона квадратни километра - е приблизително над 13.5 пъти площта на България или около една трета от площта на целия Европейски съюз. Уадъмс твърди, че това, което се случва, потвърждава прогнозите, направени преди четири години.

Това, разбира се, ще отвори нови възможности за морския транспорт, след като очевидно скоро полярния кръг ще бъде плавателен целогодишно.


Плътната черна линия е средната площ на леда през последните 30 години, сивата зона е стандартното отклонение, прекъснатата зелена - данните за 2012 година, червената - текущата година като пунктирана линия показва прогнозните данни.

"Моята прогноза остава непроменена - арктическият лед може да изчезне - по-специално, неговата площ може да стане по-малко от един милион квадратни километра - още септември тази година. Дори ако ледът не изчезне напълно, площта му ще бъде рекордно ниска. Определено това ще бъде по-малко от сегашния рекорд от 3,4 милиона кв. км. Има голяма вероятност да е с площ по-малко от един милион - ако не тази година, то следващата" - отбелязва проф. Уадъмс. 

Повечето от леда, останал в Северния полярен кръг, е концентриран на островите на Северна Канада. Последният път подобно състояние - без лед в централната част на Арктика - според учените, е можело да се наблюдава преди 100 до 120 хиляди години. 

По-бързото затопляне на полярната област е свързано с екстремни климатични събития като циклонита, наводненията в Европа и извънсезонните торнада в Съединените щати.

Изследователите също така отбелязат, че метанът, който се натрупва на дъното на морето, се освобождава в атмосферата с обезпокоителни темпове и само след пет години може да повиши средната температура с 0,6° C. Тази тенденция, според Уадъмс е "заплашителна". 

Освен това освобождаването на огромни площи от ледове ще ускори глобалното затопляне, защото повърхността на планетата ще стане по-тъмна и следователно ще отразява по-слабо слънчевата светлина.

Данни за намаляването на площта на ледовете по Японската космическа агенция JAXA.

Професор Дженифър Франсис (Jennifer Francis) е скептична за твърденията за предстоящото изчезване на арктическите ледове и смята, че това може да стане  около 2030-2050 година. Но е съгласна, че състоянието на Арктика е "много необичайно".

Един от водещите експерти по климата, д-р Питър Глейк (Peter Gleick), все още не може нито да потвърди, нито да отрече твърденията на Уадъмс. Той отбелязва, че ако прогнозата се окаже грешна в общественото мнение ще се появи ненужен скептицизъм спрямо климатичните учени.

Но потвърждава, че повишаването на температурите достига застрашителни размери. "Без лед - и дори с малко лед - състоянието на Арктика води до глобални последици за времето и екосистемите и най-важното е, че промените в Арктика са предвестник на драматични фундаментални промени в климата в целия свят", подчертава Глейк.

"Ние сме във влак-беглец, извън контрол, и въпреки че учените алармират, политиците продължават да хвърлят въглища в пещта," - завършва Глейк.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

07.06 2016 в 07:46

Полярният кръг трудно ще стане плавателен, понеже почти целият минава по суша. :)
Вероятно имате предвид Северния морски път?