Данни и суетня около Великото американско затъмнение (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 август 2017 в 16:00 5912 0

Кредит eclipse2017.nasa.gov

На 21 август 2017 пълно слънчево затъмнение ще пресече континенталната част на САЩ от бряг до бряг за първи път от 99 години.

Астрономичното явление, понякога наричано Великото американско пълно слънчево затъмнение, за кратко ще хвърли сянка. Здрач ще падне по обед (местно време), звездите ще заблещукат, а птиците ще замлъкнат в зловеща тишина. Преминаващата пред Слънцето сянка на Луната ще го закрие изцяло, оставяйки само ореола на слънчевата корона.

Спътникът и звездата на нашата планета имат такива пропорции (диаметърът на Слънцето е 400 пъти по-голям от този на Луната, но е 400 пъти по-отдалечено от нас от нея), че от повърхността на Земята двете небесни тела са с почти един и същ видим размер. Затова жителите на Земята имат късмета да наблюдават пълни слънчеви затъмнения.

Този завладяващ природен феномен рядко се случва в продължение на един човешки живот на едно и също място. Наистина почти всяка година се стават слънчеви затъмнения, но са предимно над океана, да не говорим за една от най-гъсто населени страни в света в разгара на лятото.

Най-гледаното слънчево затъмнение

Ефектното небесно шоу ще стане пред най-голямата жива публика в човешката история - милиони американци и гости на страната - 12 милиона живеят в районите, където ще има пълно слънчево затъмнение, около 200 милиона американци живеят в рамките на един ден път с кола до зоната на затъмнението, а около 10 милиона души се очаква да пристигнат специално за събитието. Като се добавят тези, които ще го проследят по телевизионните и онлайн медии, зрелището вероятно ще счупи всички рекорди.

"Това със сигурност ще бъде най-наблюдаваното пълно затъмнение в историята", заяви пред Reuters миналата седмица астрономът Рик Файънбърг (Rick Fienberg) от Американското астрономическо общество (AAS).

За това може да се поспори, ако се позовем на слънчевото затъмнение видяно над части от Индия, Непал, Бангладеш и централната част на Китай през юли 2009 г. По данни на National Geographic това са минимум 30 милиона души - все пак градове като Шанхай (24 150 000) и Ханджоу (21 102 000 жители) са на пътя на затъмнението.

За тези, които имат щастието да са сега в САЩ, тук може да намерят подробна информация за местата и съпътстващите събития.

Затъмнението в цифри

Затъмнението на 21 август се очаква да бъде най-дългото слънчево затъмнение в историята. То ще продължи 1 час и половина преминавайки през Американския континент.

За около 90 минути тъмната сянка на Луната ще прекоси цялата страна, като започне около 10:15 PDT (20:15 българско време) на западния бряг и завършва около 14:45 EDT (21:45 бълг. време) на източния бряг. Първият континентален американски град, където ще се вижда пълното затъмнение, е Линкълн Бийч в Орегон от 10:16 ч. местно тихоокенско време, последният е Чарлстън, Южна Каролина. Най-голямото населено място на пътя на затъмнението е Нашвил, Тенеси, град с население от 660 000 жители.

Най-дълбоката част на сянката или умбра (Umbra) е широка около 113 км и се простира от Орегон до Южна Каролина, дълга 4000 км, обхващайки 14 щата. Извън тази лента, зрителите в континенталната част на САЩ и други близки райони ще видят частично слънчево затъмнение.

Тъмнината ще има различна продължителност, като се започне от само няколко секунди до 2 минути 40 секунди около Карбъндейл, Илинойс. Този град ще се превърне в уникално място, където ще има 2 пълни слънчеви затъмнения в рамките на 7 години - през 2017 г. и 2024 г.

Макар че ивицата на пълното затъмнение пресича САЩ, частични фази на затъмнението докосват всеки континент, с изключение на Антарктида и Австралия. Източник: Michael Zeiler/The Great American Eclipse. (Натиснете за по-голямо изображение).

Гледка за милиони

Около 200 милиона американци живеят в рамките на един ден път с кола от зоната на затъмнението, а най-малко 7 милиона се очаква да пристигнат в градовете и къмпингите по тесния коридор за събитието. Много от тях ще са на многодневни фестивали с музика, йога и лекции по астрономия.

Знак на магистрала за предстоящото слънчево затъмнение в близост до Гърнси, Уайоминг САЩ 19 август 2017 г.

Още милиони потенциално ще гледат затъмнението в реално време, заснето от видеокамери, монтирани на 50 височинни балони в съвместен проект между НАСА и Държавния университет в Монтана.

Добавя допълнително вълнение изобилието на достъпни безопасни слънчеви очила, произведени в милиони бройки и разграбвани с такава бързина, че доставчиците едва смогват.

Собственикът на един водещ производител съобщава за дилъри, които изкупуват големи количества и ги препродават по интернет с огромна надценка.

Но не цялата суетня се случва на сушата. Позабравената поп певица Бони Тейлър ще изпълнява своя хит от 1983 година "Total Eclipse of the Heart" на борда на круизен кораб, който ще отплава по пътя на затъмнението от Флорида в понеделник.

Колкото 20 Уудстока

Полиция и градски управи в зоната на пълното затъмнение се готвят за епични задръствания и хаос по пътищата. Рязко са се повишили цените на хотелските стаи.

Огнеборците се опасяват от възникване на нови пожари. Стотици жители на район с отлична позиция за наблюдение в Орегон трябваше да се евакуира в събота под заплахата от горски пожар, унищожил повече от 3200 хектара. Той е един от седемте пожара в Орегон, Монтана и Айдахо, три от щатите, през които минават пътя на затъмнението.

"Представете си 20 Уудсток фестивала, настъпили едновременно в цялата страна",  пише на сайта си, GreatAmericanEclipse.com, Майкъл Зайлер (Michael Zeiler), консултативен член на Американското астрономическо общество, позовавайки се на известния рок фест от 1969 година.

Самият Зайлер е изминал 1046 км с кола от неговия дом в Ню Мексико до Уайоминг и заяви, че Южна Каролина вероятно ще бъде подложена на най-силен наплив като  най-близката дестинация на Източното крайбрежие на САЩ.

Следващото пълно слънчево затъмнение над Северна Америка ще се случи само след седем години през април 2024 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !