Гигантска спирала се появява в небето на Аляска (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 19 април 2023 в 09:55 13657 0

Наблюдателите на полярното сияние в Аляска са били изненадани рано сутринта в събота, когато в небето се появява огромна спирала. Хората бързо публикуват снимки в социалните мрежи и предполагат какво е причинило появата на синкаво-бялата форма на фона на зеленото аврорално шоу.

Камерата за наблюдение на цялото небе в изследователския полигон "Покер Флат" на Геофизичен институт към Университета на Аляска успява да заснеме явлението на видео.

Репортерите научиха за явлението и скоро се свързаха с Род Бойс, служител на ГИ по въпросите на обществената информация, за да попитат какво може да знае ГИ за него. Той се свързва с 

"Въз основа на някои подобни събития, които сме наблюдавали през последните няколко години, очаквахме, че това се дължи на изстрелването на ракета", обяснява геофизикът Дон Хемптън (Don Hampton), главен научен сътрудник на ракетния полигон Покер Флат.

 "Научихме, че SpaceX е изстреляла една от ракетите си Falcon 9 в полярна орбита около два часа по-рано и проследяването повторението на живото предаване показа, че траекторията минава точно над Аляска."

"Облакът се появи, след като бяха разположили всичките си полезни товари, така че вероятно става дума или за изгорели газове от изгарянето на ракетата, за да се свали втората степен над Тихия океан, или може би за изхвърляне на допълнително ракетно гориво след това изгаряне. Спираловидният модел показва, че втората степен се е въртяла, когато е изпуснала газовете. Всяка водна пара би се превърнала в лед на тези височини, а ледът би отразил слънчевата светлина там, където е била ракетата, и би направил ярък облак, видим на земята в Аляска, където слънцето е доста под хоризонта. На тази снимка той изглежда наистина ярък, но вероятно е само няколко килограма вода".

Това е може би по-прозаично обяснение от портал в пространствено-времеви континуум или извънземно нашествие, но въпреки това е интересно.

"Бих искал да има толкова много внимание към едно научно събитие!" заявява Хамптън по-късно. 

Източник: Giant spiral appears in Alaska sky, Geophysical Institute, University of Alaska Fairbanks 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !