Хората промениха сезоните на Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юли 2018 в 00:00 9275 2

Кредит a2larm.cz

След анализ на сателитни данни от четири десетилетия климатолози стигат до заключението, че за първи път хората изкарват от равновесие сезонните температурни колебания в Северното полукълбо, предизвиквайки летните температури да се покачват по-бързо от зимните.

Те получават вероятност от около 5 на 1 милион, че тези промени се случват естествено, без човешко влияние, подчертава Bloomberg, позовавайки се на проучване, публикувано в Science.

Екипът, воден от Бен Сантер (Ben Santer), атмосферен учен в Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор",  установи, че човешката дейност се отразява в сезонните изменения на температурата на въздуха в тропосферата - най-ниският слой на атмосферата. Известно е, че затоплянето е глобално, но летата в тропосферата се затоплят по-бързо от зимите.

По-ранни доказателства за този процес се откриват само на повърхността на Земята - например по-ранното топене на снега или промените в сезонните миграции на животни. Сега за първи път са намерени доказателства в тропосферата.

Сателитните данни, събирани в продължение на 38 години, и компютърните модели на сезонните температурни промени, използвани от изследването, се съгласуват помежду си още по-точно, отколкото при измерването на средната годишна температура.

Авторите изследват няколко теоретични модела, описващи състоянието на климата преди и след индустриалната революция. Изследователите разкриват характерната картина (патерн) на сезонните температурни колебания, в зависимост от естествените причини (например Ел Ниньо или вулканични изригвания). След това тези "патерни" се сравняват с данните за сателитните температурни измервания в тропосферата от 1979 г. до 2016 г., като се отчитат разликите между минималната и максималната температура на всяка година.

Пет от шестте набора сателитни данни показват, че сигналът за затопляне е над естествения шум.

Според моделите най-силният контраст между зимата и лятото съществува в средните ширини на Северното полукълбо. В тропиците тази разлика е много по-малка и най-слабите колебания са характерни за Антарктика. Сателитните наблюдения потвърждават тези особености на районите, но и показват, че разликата между зимните и летните температури в някои райони на Северното полукълбо са значително по-големи, отколкото предполагаха моделите. Най-силните контрасти се забелязват на територията на Монголия и Сибир.

Летните температури в средните географски ширини нарастват по-бързо от зимните. В Северното полукълбо този ефект е по-забележим, тъй като има много повече земя, отколкото в Южното полукълбо, а океанът абсорбира по-малко от "излишната" топлина. Според учените естествените фактори не обясняват това рязко затопляне - разликата между лятото и зимата се увеличава поради парниковия ефект, причинен от хората. 

Най-новата статия на Сантер излиза по време на напрегната седмица за климатичната политика, тъй като няколко републиканци поддържат резолюция, противопоставяща се на въглеродните данъци, друг републикански конгресмен подготвя законопроект, който се опитва да се премахне въглеродния данък, а няколко изследователски групи, ръководени от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет, публикуваха проучвания на нови сценарии, анализиращи цените в емисиите на въглероден диоксид за САЩ.

Авторите отхвърлят загрижеността сред някои научни критици, че моделите надценяват колко бързо светът ще се затопли.

"Натрупването на доказателства ме тревожи. Това е нещо, за което не искам да съм прав" - казва Сантер.

До какво ще доведат промените в температурните цикли на тропосферата все още е неизвестно. Учените смятат, че тези процеси могат да увеличат честотата и силата на природните бедствия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

2

безпартийна

25.07 2018 в 21:23

Добре е, това да го прочете Нено Димов, който като министър по тези въпроси не признава глобалното затопляне и вредните последици от човешката дейност. Но и да го прочете, няма да го разбере. Въпрос на умствен капацитет. Ама това - пожари в Атика и наводнения в България, ами да си му мислят пострадалите. Това е министър - бетон!

12407

1

Bad Horse

24.07 2018 в 11:26

"разликата между лятото и зимата се увеличава поради парниковия ефект, причинен от хората."

Това... от къде го извадихте? Не е в статията в Science. Там се говори само за озон и прахови частици - това е човешкия ефект. Нима сте платили абонамент за четене на пълното изследване и сте го взели от там?

Това е просто един климатичен модел. Поредния. Реалността доказа че моделите не са точни, вече над 30 години.

Климатът естествено се променя. Човешката дейност най-вероятно има ефект. Колко - спорно е, дори "климатолозите" не знаят. Това което стана абсолютно ясно обаче, е че промените не са катастрофални и резки.

Също - не винаги са отрицателни. Повишеното ниво на CO2 e причината планетата сега да е по-зелена. Полу-пустините се раззеленяват, защото сега растенията имат по-малка нужда от вода отколкото преди. "Наторяването" с CO2 и ГМО технологиите доведоха до пезпрецеденто увеличение на добива на фермерите в Третия Свят. Бившите гладуващи, сега са износители!