Китайците започнаха нова енергийна революция - ще добиват "запалим лед" (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 май 2017 в 07:51 14157 0

Кредит upstreamonline.com

Хидрат на природен газ

Китай е първата страна, която започва добив на "запалим лед" - ново изкопаемо гориво - от дъното на Южнокитайско море на 10 май 2017 година, съобщи в четвъртък, 18 май, Китайската централна телевизия, позовавайки се на Министерството на земята и ресурси на КНР.

"Това ще бъде също толкова голямо събитие като настъпилата по-рано в шистова революция в САЩ. В резултат на това методите за използване на енергия в бъдеще ще претърпи трансформация", - заяви Ли Цзинфа, заместник ръководител на управлението за геоложки изследвания на министерството.

"Запалимият лед" е разговорното название на хидратите на природния​ газ. Това кристално съединение се образува от вода и газ при определено налягане и температура. На вид тези хидрати напомнят на лед.

Един кубичен метър "запалим лед" съответства приблизително на 164 кубически метра природен газ.

Китайската плаваща платформа за добив на хидрати на природен газ. Източник: Синхуа

Китайските специалисти са открили залежи на хидрати на природен газ в Южнокитайско море през 2007 година. Скоро след това започва изграждането на плаваща промишлена платформа за добив в района Shenhu в Южнокитайско море, на около 300 км югоизточно от Хонконг, пише South China Morning Post

Компанията заработи на 28 март, 2017 г., а първите образци "горим лед" са извадени от дълбочина 1266 м на 10 май. Оттогава компанията в Южнокитайско море ежедневно произвежда средно по 16 хиляди кубически метра природен газ от хидрати. В добивания природен газ от хидрати метанът е 99,5%. 

"Запалим лед"

За първи път редовно производство на природен газ от хидрати започва презт 1969 г. в Сибир. 

От 2012 г. Япония се опитва да започне добив на хидрати на природен газ. В началото на 2012 г., компанията Japan Oil, Gas and Metals National Corp проведе пробен сондаж на 70 километра южно от полуостров Ацуми, а през март 2013 година са извадени първите хидрати природен газ. Пълномащабната разработка се планира да започне през 2018 г.

Китай е малко закъснял в надпреварата за новия източник на енергия, но бързо наваксва. По-рано тази година китайците построиха първата наземна пробивна платформа на Тибетското плато, където има в изобилие метан под замръзналата земя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !