Лилава мъгла над Чили. Защо се е появил този загадъчен облак? (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 29 август 2022 в 00:01 2789 0

Лилава мъгла над Чили

Кредит Gabriele/Pixabay

Мъгла призори.

Миналата неделя сутринта над Позо Алмонте, Чили, се вижда заплашителен ниско надвиснал лилав облак. Местните власти започват разследване, след като получават множество оплаквания от разтревожени граждани, обезпокоени от загадъчния лилав облак.

На снимките, споделени в Twitter, може да се види лилава мъгла, която обхваща хоризонта над жилищни и бизнес райони.


Официалните лица в Чили твърдят, цитирани ои New York Post, че облакът е причинен от изтичане на йодни пари, предизвикано от повреда на помпа в мината "Кала Кала" на компанията "Saltpeter and Iodine Company". Йодът свети в лилаво при нагряване, когато стане газообразен.

Проверката на Кристиан Ибанес, заместник-ръководител на чилийския регион Тарапака, показва, че за инцидента е виновна повреда на двигателя на помпата. Според Даниел Кинтерос, представител на регион Тарапака, не са постъпвали съобщения за здравословни проблеми, свързани с облака.

За да прецени дали да подаде жалба за неспазване на правилата и отговорностите на компанията за опазване на околната среда, Кинтерос посочва, че са в контакт и със Суперинтендантството по околна среда.

Облакът се е задържал в продължение на 48 часа.

Токсичност на йода

Йодът по данни на университета Станфорд е изключително опасен при вдишване и има кратък период на полуразпад. Излагането може да доведе до главоболие, стягане в гърдите и претоварване на белите дробове, както и до значителни затруднения в дишането, които може да не се проявят веднага.

Той е силен дразнител на кожата, който може да причини сериозни поражения, наподобяващи топлинни изгаряния, и трудно се отстранява от кожата. Йодът е по-отровен, когато се консумира през устата от хората, отколкото от опитните животни; 2 до 3 грама от твърдото вещество могат да бъдат смъртоносни за човек.

Не е доказано, че веществото е опасно за възпроизводството или развитието на човека или че причинява рак. Безсъние, бронхит, възпаление на очите и носа, треперене, ускорен сърдечен ритъм, диария и загуба на тегло могат да бъдат резултат от хронично поглъщане на йод.

Възпламеняване и реактивност на йода

Поради своята негоримост йодът представлява минимален риск от пожар, ако се изложи на топлина или пламък. Той обаче ускорява темпото на горене на горимите материали при нагряване. Йодът е стабилен при стандартни налягания и температури.

Въпреки това е реактивен спрямо някои химикали. Ацетиленът, амонякът, ацеталдехидът, формалдехидът, акрилонитрилът, прахообразният антимон, тетрааминът на медния сулфат и течният хлор могат да предизвикат силни реакции с йода. Йодът се комбинира с калиев, натриев и кислороден дифлуорид, образувайки чувствителни, експлозивни комбинации. Той също така реагира с амониев хидроксид, произвеждайки азотен трийодид, който се взривява при изсушаване.

Първа помощ при излагане на йод

Ако чявек вдиша значителни количества от това химично вещество, трябва да се премести на чист въздух и незабавно да потърси медицинска помощ. В случай на контакт с очите да се потърси медицинска помощ и да се изплакнат обилно очите в продължение на 15 минути, като от време на време се повдига горния и долния клепач. Необходимо е да се потърси спешна медицинска помощ, ако е бил консумиран йод.

В случай на разсипване йодът трябва да се помете като твърдо вещество, а течността да се абсорбира с абсорбиращ материал, да се постави в подходящ контейнер и да се изхвърли по подходящ начин. В случай на значителен разлив или изтичане в ограничено пространство може да се наложи използването на средства за защита на дихателните пътища.

Източник: Purple Fog Hovering Over Chile; What Is This Mysterious Cloud?
Michelle Codiva, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !