Магменият поток в Исландия изтича с най-високата скорост, регистрирана някога (видео)

С образуването на 15-километрова пукнатина преди неотдавнашните изригвания, в нея се влива магма с най-големия дебит, наблюдаван някъде по света

Ваня Милева Последна промяна на 09 февруари 2024 в 00:00 3557 0

Лава изригва близо до Гриндавик, Исландия

Кредит Getty Images

Лава изригва близо до Гриндавик, Исландия.

Потокът от магма в 15-километрова пукнатина преди последните вулканични изригвания в Исландия е изтекъл с най-високата скорост, наблюдавана в света за подобен вид събития.

"При много големи изригвания може да се наблюдава по-висока скорост", обяснява Фрейстейн Сигмундсон (Freysteinn Sigmundsson) от Исландския университет в Рейкявик. "Но не ми е известно да има по-високи стойности за изтичане на магма от пукнатина на повърхността."

Сигмундсон е част от екип, който използва наземни сензори и сателити, за да следи неотдавнашната вулканична активност под полуостров Рейкянес в Исландия. Това започна с натрупването на магма на няколко километра под района на Сварценги, където се намира геотермална електроцентрала, която доставя топла вода на туристическата атракция - спа център "Синята лагуна".

На 10 ноември 2023 г. се образува огромна пукнатина с дълбочина няколко километра и дължина 15 км. Когато тя се отворила, част от натрупаната магма потекла нагоре в нея с дебит от 7400 куб. м в секунда по изчисления на екипа.

Това е около сто пъти повече от потока магма, който е наблюдаван по време на изригванията през 2021 г., 2022 г. и 2023 г. в близкия район на Фаградалсфял, посочва Сигмундсон.

Пукнатината в най-широката си част е около 8 метра. Тя се е образувала, защото Исландия е разположена на граница, на която тектоничните плочи се раздалечават.

На 18 декември по протежение на част от нея започва т.нар. фисура, която продължава три дни. На 14 януари започна друго изригване с продължителност два дни, като част от лавата достигна до евакуирания град Гриндавик.

Въпреки че потоците лава са погълнали само няколко сгради, пукнатините в земята са нанесли големи щети на пътища и тръби, а също така са създали подземни кухини, обяснява Сигмундсон.

.

8 февруари:

Вулканичната ситуация в Исландия се влошава, нарушено е подаването на топла вода. Въпреки че всички хора са били евакуирани и всички са в безопасност, само четири часа след началото на изригването в ранната сутрин на 8 февруари, един поток от лава се насочи директно към Сварценги.

Не след дълго лавата залива пътя към Гриндавик и Синята лагуна, но по-важното е, че преминава през много важния водопровод, който осигурява целия полуостров Рейкянес с топла вода.

Това означава, че около 40 000 души са останали без топла вода, което е основният начин за отопляне на домовете в Исландия, и при суровите условия в тази страна в момента, екстремният студ може да причини щети на къщите, ако тръбопровода за гореща вода не се оправи много бързо.

Кредит: Ragnhildur Ágústsdóttir

На 8 февруари малко по-далеч от Гриндавик започва друго изригване. Лавата от него е преминала през тръбите, по които тече гореща вода от геотермалната централа Сварценги. Това означава, че в някои близки региони е било прекъснато отоплението - повечето сгради в Исландия разчитат на геотермална вода за отопление.

Справка: Freysteinn Sigmundsson et al., Fracturing and tectonic stress drives ultrarapid magma flow into dikes. Science 0, eadn2838 DOI: 10.1126/science.adn2838

Източник: Giant magma flow in Iceland was the fastest ever recorded, Michael Le Page, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !