Минерал, несрещан в природата, е открит в метеорит от ядрото на друга планета

Ваня Милева Последна промяна на 02 януари 2020 в 10:54 10912 0

Метеоритът Wedderburn. Източник: Victoria Museum

Работейки върху метеорит, открит за първи път през 1951 г., група изследователи откриват рядка форма на желязо-карбиден минерал, никога досега невиждан в природата.

Очаква се новият минерал да бъде официално признат като такъв от Международната минералогична асоциация (IMA), съобщава ZMEScience.

Метеоритът Wedderburn е намерен в градче със същото име в Австралия. Изследователите работят над него от десетилетия, за да разкрият тайните му. 

Досега са открити много метеорити, но метеорит от ядрото на друга планета е изключителна рядкост. 

Едва една трета от първоначалния метеорит остава непокътната в музея "Виктория" в Австралия. Останалото е разрязано на серия от фини пластове само по 71 грама от оригиналния 220-грамов камък. Тези тънки филийки са използвани за анализ на съдържанието на метеорита. Анализът показа следи от злато и желязо, както и други редки минерали като камацит, таенит и троилит.

Екип от Калифорнийския технологичен институт в САЩ успя да се докосне до такава проба през 2018 г., за да провери дали съдържа някакви редки минерали.

Минералът представлява подредба на атомите в различни форми. В диаманта например въглеродните атоми са подредени във формата на пирамиди, наречени тетраедри. Графитът също е въглерод, но подреден в различна структура.

Вътре в метеорита, между другите слоеве минерали, изследователите откриха нов материал. 

Минералът едскотит в метеорита. Кредит: Edscottite, Fe5C2, a new iron carbide mineral from the Ni-rich Wedderburn IAB iron
meteorite, Chi Ma1 and Alan E. Rubin

Минералът, открили те, е от железни и въглеродни атоми (Fe5C2), разположени по определен модел. Те го наричат „едскотит“ („edscottite“) в чест на експерта по метеоритите Едуард Скот от Университета на Хаваите. 

Това е значително откритие - никога досега никой не е успял да потвърди, че минерал с такъв атомен състав се среща в природата. Преди това бе известна само синтетичната форма на минерала.

(а) EBSD модел на едскотитов кристал от метеорита и (b) сравнение със структурата на синтетично създаден минареал Fe5C2. Кредит: Edscottite, Fe5C2, a new iron carbide mineral from the Ni-rich Wedderburn IAB iron meteorite, Chi Ma1 and Alan E. Rubin

"Открихме 500 000 до 600 000 минерали в лабораторни условия, но по-малко от 6 000, които природата е направила сама", заяви пред The Age старши куратор по геоложки науки Стюарт Милс (Stuart Mills), който не е участвал в новото проучване .

Все още няма голяма яснота как естественият едскотит се е озовал в метеорита Wedderburn. Но първите теории вече са налице. Планетарният учен Джефри Бонинг (Geoffrey Bonning), изследовател от Австралийския национален университет, смята, че минералът може да се е образувал в ядрото на древна планета.

Преди много време тази планета може да е претърпяла мощен космически сблъсък с друга планета, луна или астероид. А парчетата от тази планета да са изминали дълъг път във времето и пространството, според Бонинг. Това би обяснило находката на фрагмента в Wedderburn.

Справка: American Mineralogist, част от Journal of Earth and Planetary Materials.

Източник: 

Mineral never before seen in nature is discovered in a meteorite from 1951, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !