Може ли да спрем ураган с атомна бомба

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 септември 2017 в 11:13 9022 1

Кредит National Nuclear Security Administration / Nevada Site Office

Очевидно опитът на жителите на Флорида да спрат със стрелба с пушки вихрите на урагана Ирма, една от най-мощните атлантически бури, е комичен.

Но дали не може да стане това с ядрено оръжие? Когато природата ни обяви война, защо човечеството да неотвърне на удара?

За повечето хора тази идея ще им се стори абсурдна и недопустима, но има и такива, които няма да видят проблем да се изстреля ядрена бойна глава в ураган. 

Всъщност Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) наистина бе попитана защо не са ударили урагана с ядрено оръжие и от NOAA са отговорили на въпроса.

"По време на всеки сезон на ураганите винаги се появяват предложения, защо хората просто не използват ядрено оръжие, за да унищожат бурите", обясняват сътрудниците на NOAA.

"Освен факта, че това не може да промени бурята, този подход пренебрегва проблема, че освободеното радиоактивно замърсяване сравнително бързо ще се придвижи със силните ветрове и ще засегне обширни площи, предизвиквайки опустошителни екологични проблеми".

"Излишно е да говорим, че това не е добра идея".

Това е очевидно, но ако предположим, че NOAA са сборище от маниаци и не ги е грижа дали ще облъчат, да речем, по-голяма част от Тексас или Флорида, какво може да направи една ядрена експлозия срещу природната стихия - предполага Робин Андрюс от IFLScience

Ирма от МКС. Снимка: НАСА

Ураганите имат огромна енергия. Те освобождават само чрез ветровете си около 1,5 трилиона джаула в секунда, което е нищо в сравнение със 600-те трилиона джаула за секунда, отделени чрез образуването на облаци и дъжд. Ако това продължи 24 часа, един ураган може да освободи еквивалента на 824 914 атомни бомби от класа на "Малчугана" - първата атомна бомба.

По изчисления на NOAA ураганите могат да генерират "еквивалент на отделената топлина на 10-мегатонни ядрени бомби, експлодиращи всеки 20 минути". Те предполагат, че ядреното оръжие е твърде слабо, за да доведе до някаква значителна промяна в поведението на урагана.

Ураганите са главно центрове на въздух с ниско налягане, така че на теория, увеличаването на налягането на въздуха ще ги унищожи. NOAA отбелязва, че ударната вълна, произведено от ядрена бойна глава наистина е взрив на високо налягане, но това не означава, че е достатъчно, за да понижи ураган от висока категория на по-ниска такава.

Освен това тази вълна на високо налягане е краткотрайна и няма начин една единствена атомна бомба да повлияе на стотици милиони тона движещи се въздушни маси и да унищожи урагана.

Но защо тогава не бомбардираме далеч по-слабите тропически депресии, които в крайна сметка се превръщат в урагани? Е, ако пренебрегнем факта, че не искаме да се облъчат широки слоеве от атмосферата или сушата и факта, че само 6% от депресиите се превръщат в урагани, те все още имат толкова много енергия, че няма да се усети разлика, ако се приложат че ядрени оръжия.

Може би за щастие, случаят е ясен - ядрените оръжия са напълно безполезни срещу ураганите. Те имат забележителна сила, но когато се използват срещу човешката цивилизация - но срещу природата, те са нищо повече от пиратки.

Катя, Ирма и Хосе - три урагана, уловени от НАСА в едно изображение.

Но ако бъдем честни, имало е време, когато учени и правителствени агенции сериозно са обмисляли да противодяйстват на природата с ядрено оръжие. В реч , представено в Националния пресклуб на 11 октомври 1961 г., Франсис Ричелдерфър (Francis Riechelderfer), ръководител на Метеорологичното бюро на САЩ, заяви, че може да "си представим възможността някой ден да взривим ядрена бомба в ураган далеч в морето", припомня Марк Щраус от National Geographic.

Идеята да се бомбандират бурите се загнездила в съзнанието на тексасци същата година, след като щатът е бил поразен от пета категория ураган, предизвикал повече от два милиарда долара щети.

"Може ли ураганът Карла да бъде или разбит, или силно модифициран, или да се смени курса му обратно към окена с атомни бомби?" - пита редакционна статия Longview Daily News.

С други думи, Америка сега има водородна бомба, която е хиляди пъти по-мощна от атомните бомби, пуснати над Япония. Не може да се освободи тази енергия срещу урагана убиец?

Джак Рийд (Jack W. Reed), метеоролог в лабораторията Sandia, също мисли така. Той стига до идеята, докато проучва атмосферните ефекти, предизвикани от първата детонация на водородна бомба.

Рийд представя своите изследвания на различни конференции, например на симпозиум на програмата Плаушер (Plowshare Program) през 1959 г. - правителствена инициатива за изграждане на "мирно" използване на ядрените оръжия в областта на науката и промишлеността. (Някои от най-скандалните предложения в тази програма са планове за използване на ядрени оръжия, за да създадете за един миг пристанище на брега на Аляска и да се изкопае нов Панамския канал.)

"Да изковем от мечовете плугове" не винаги е добра идея.

За щастие Америка се отказа от тези безумни идеи.

Ако искаме да направим нещо, за да смекчим силата на ураганите, най-доброто, което може да се направи, е да се противодейства срещу промените в климата. Въпреки че е сложно, ясно е, че по-топлите океански води и по-топлите въздушни маси водят директно до по-тежки наводнения по време на ураганите.

А атомните бомби не са решение и за изменението на климата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

13.09 2017 в 01:24

В разгара на Студената война, когато човечеството имаше най-много атомни и водородни бомби, едновременното им взривяване на едно място, щеше да промени орбитата на Земята.
Същото действие, щеше да промени енергията на атмосферата с 6%(!). А атмосферата е най-нискоенергетичната система на планетата. Тя е нищо в сравнение с енергията на световния океан, да не говорим за земната кора, или магмата, или не дай боже - ядрото.
И ние не можем да управляваме и използваме, всъщност нищо от това.