Над 500 вида сухоземни гръбначни животни са на ръба на изчезване (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 02 юни 2020 в 14:48 7881 0

Кредит Pixabay

Над 500 вида сухоземни гръбначни животни са на ръба на изчезване.

Нови изследвания показват, че скоростта на изчезване на животните, несъмнено причинена от човешката дейност, се ускорява до неустойчиви нива. И като се фокусират върху бозайниците, птиците, земноводните и влечугите, учените, направили изследването, се надяват хората да се запознаят с ужасния проблем.

Ефектът на падащото домино

Проблемът с масовото изчмиране надхвърля 515 гръбначни животни, идентифицирани като „на границата на изчезване“ в проучване, публикувано в понеделник в списание PNAS. Миналата година доклад на ООН установи, че около милион видове са изложени на риск от изчезване през следващите години. И всеки изгубен вид може да създаде ефекта на доминото, който след това ще тласне още повече видове към изчезването им.

„Това, което ще правим, за да се справим с настоящата криза на масово измиране през следващите две десетилетия, ще определи съдбата на милиони други видове“, обяснява екологът Херардо Себайос (Gerardo Ceballos) от Националния автономен университет в Мексико.

"Вече не наблюдаваме загубата на неизвестни видове, от които повечето хора не се интересуват", коментира за Earther Тиера Къри (Tierra Curry), водещ учен в Центъра за биологично разнообразие, който не е свързан с новото проучване. „Наблюдаваме биологично унищожение“.

Преди пет години Себайос ръководи проучване, използващо консервативни оценки, за да разкрие несъответствието между обикновените („фонови“) темпове на изчезване на видове и броя на изчезването на видовете, които наблюдаваме днес.

Той установява, че средният процент на изчезване на гръбначни животни (изчезвания на 2 вида бозайници на 10000 вида на всеки 100 години) е драстично по-малък от днешната скорост на изчезване, която е до 100 пъти по-висока през миналия век.

Това според екипа несъмнено показва, че в момента протича събитие на масово изчезване по "неоспорими" доказателства, че последните нива на изчезване, сами по себе си безпрецедентни в човешката история, са крайно необичайни в цялата история на Земята.

Сифaки (Propithecus) от острое Мадагаскар. Кредит: wallpaperflare.com

Сега Себайос и неговите сътрудници се завръщат с друго проучване и новите им прозрения не са по-оптимистични.

Този път изследователите твърдят, че бъдещите темпове на изчезване досега вероятно са били подценени, като бързите темпове на изчезване на гръбначни животни, на които вече сме свидетели, се очаква рязко да се увеличат в бъдеще.

В проучването екипът използва данни от Червения списък на застрашените видове на IUCN и Birdlife International, за да изследва популациите на гръбначни животни, които се считат на ръба на изчезване, загубили по-голямата част от географския си ареал и сега представляват от по-малко от 1000 живи индивиди по целия свят.

Според изследователите 1,7 процента от оценените сухоземни гръбначни животни - общо 515 вида - отговарят на това описание, като около половината имат по-малко от 250 оцелели.

От изследваните 388 вида се справят малко по-добре - с популации между 1000 и 5000 индивида - но екипът обяснява, че 84 % от тези животни живеят в същите региони като тези 515 вида на ръба на изчезване, което предполага, че е вероятно да бъдат изложени към същите заплахи като дестабилизирани екосистеми поради нарушени хранителни вериги, обезлесяване, замърсяване или друг безброй човешко влияние.

„Близките екологични взаимодействия на видове, които са на ръба на изчезването, с голяма вероятност когато изчезнат, ще тласнат други видове към унищожение - изчезването поражда изчезване“, пишат изследователите .

Ушат прилеп Рафинески. Кредит: USDA

Тези „каскади на изчезвания“, предизвикани от загубата на някои ключови видове в екосистемите, са добре известно явление в екологията. Това означава, че масовото изчезване може да се случи по-рано, отколкото бе предвидено.

Не е късно да забавим това, казват изследователите, ако предприемем действия за облекчаване на човешкия натиск върху биосферата. Това може да бъде чрез прилагане на всеобща забрана за търговия с диви видове, забавяне на обезлесяването и признаване на всички популации под 5 000 животни като критично застрашени.

Каквото и да правим, трябва да осъзнаем, че тук не говорим само за съдбата на животни.

Близо до нашия праг

Авторите на новото изследване предупреждават, че всеки път, когато изчезне животински вид, това заплашва и  оцеляването на човечеството.

"Когато човечеството изтребва популации и видове други същества, то сече от клона, на който седи, унищожавайки работещи части от нашата собствена животоподдържаща система", коментира един от изследователите, биологът Пол Ерлих (Paul Ehrlich) от Станфордския университет.

"Трагедията на всичко това е, че знаем как да спасяваме видове от изчезване и това е евтино в глобален контекст", отбелязва екологът Крис Джонсън (Chris Johnson) от Университета на Тасмания в Австралия.

"Но на тази задача просто не се дава достатъчно приоритет от обществото и правителствата."

Справка: Vertebrates on the brink as indicators of biological annihilation and the sixth mass extinction
Gerardo Ceballos, Paul R. Ehrlich and Peter H. Raven
PNAS first published June 1, 2020 https://doi.org/10.1073/pnas.1922686117

Източник:

Earth's Sixth Mass Extinction Isn't Just Happening, It's Accelerating, ScienceAlert

Study: More Than 500 Vertebrates Poised To Go Extinct, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !