Най-интензивната слънчева буря, регистрирана някога, се е случила преди 14 300 години

Ваня Милева Последна промяна на 16 октомври 2023 в 00:00 4844 0

Илюстрация на слънчева буря

Кредит NASA

Илюстрация на слънчева буря.

Международен екип от изследователи е използвал растежни пръстени във вкаменелостите на борови дървета във Френските Алпи, за да определи, че най-интензивната слънчева буря, регистрирана някога, се е случила преди около 14 300 години.

Екипът изследва останките от дървета в района близо до река Друзет, близо до Гап в южните френски Алпи. Годините на 15 фосилни останки от стъбла могат да бъдат измерени и може да бъде отчетен силен пик в количеството на изотопа въглерод-14 (C14) преди 14 300-14 299 години, което е с точност една година, определена чрез метода на дендрохронологията.

(Повече за този метод може да научите в "Дендрохронологията или кога е отрязано дървото на познанието")

Дървените стволове, наречени субфосили — останки, чийто процес на вкаменяване не е завършен — са били нарязани на малки единични дървесни пръстени. Анализът на тези отделни пръстени идентифицира безпрецедентен скок в нивата на радиовъглерод, настъпил точно преди 14 300 години.

Чрез сравняване на този радиовъглероден скок с измервания на количеството берилий-10 в ледени ядки от Гренландия, бе възможно да се определи, че пикът на C14 е причинен от мощна слънчева буря.

По време на такава буря слънцето изхвърля огромни количества заредени частици в космоса и когато пристигнат на Земята, те реагират с атмосферните частици и C14 тогава е една от частиците на разпадане, които се абсорбират от дърветата.

Субфосилни дървета в река Друзет във Франция. Кредит: Cécile Miramont

Ако подобна буря се случи днес, това би било катастрофално за сателитите и електроцентралите. Астронавтите на МКС вече трябва да се приютяват зад резервоарите за вода в космическата станция по време на силни слънчеви изригвания, но това няма да е достатъчно при такава силна буря.

Изследователите са идентифицирали девет много интензивни слънчеви бури през последните 15 000 години, всички наречени събития Мияке, всяка от които води до C14 пик в растежа на дърветата. Двете най-нови са слънчевите бури от 993 г. и 774 г. сл. н. е.

През 1859 г. също е имало много мощна слънчева буря, добре известното събитие на Карингтън (вж "Събитието Карингтън - най-силната в историята геомагнитна буря"). Въпреки че е причинило повреда на телеграфните системи по това време, то все пак е било 80 пъти по-малко мощно от изригването през 774 г. сл. н. е. и не е довело до пик C14. От деветте събития Мияке най-голямото се е случило преди 14 300 години (~12 277 пр.н.е.).

Годишни пръстени в остатъците от субфосилно дърво. Кредит: Cécile Miramont

Справка: Edouard Bard et al, A radiocarbon spike at 14,300 cal yr BP in subfossil trees provides the impulse response function of the global carbon cycle during the Late Glacial, Philosophical Transactions of the Royal Society A: Mathematical Physical and Engineering Sciences (2023). DOI: 10.1098/rsta.2022.0206

Източник: Researchers identify largest ever solar storm in ancient 14,300-year-old tree rings, University of Leeds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !