Най-ранното доказателство за човешко влияние върху климата е от преди 11 500 г.

Антония Петрова Последна промяна на 09 юни 2017 в 09:43 6354 0

Учени откриха най-ранните следи от промяна в геологическите процеси на Земята в резултат от човешкото присъствие.

По техни данни хората са влияели върху климата и екосистемите на планетата още преди 11 500 години, съобщава Science daily.

Твърдението им е базирано върху проби, изкопани от дъното на Мъртво море. Нивото на ерозия в региона е било коренно различно от това, което се е случвало навсякъде другаде по време на същия период, от което учените заключават, че човекът е оставил своя отпечатък много по-рано отколкото се смяташе досега.

"Човешкото влияние върху природата в момента застрашава цялата планета. Затова е от ключово значение да се разберат тези фундаментални процеси", коментира водещият учен Шмуел Марко (Shmuel Marco) от Университета в Тел Авив. "Откритието ни предоставя количествени измервания за началото на човешкото влияние върху геологията и екосистемите на Земята", обяснява той.

Резултатите са публикувани в изданието Global and Planetary Change ("Increased sedimentation following the Neolithic Revolution in the Southern Levant").

Откритието е част от проекта Dead Sea Deep Drilling project, в който чрез близо 460-метрова сонда се взимат проби от вътрешността на басейна на Мъртво море. С нейна помощ учените успяват да достигнат седиментни залежи от последните 220 000 години и откриват удивителна връзка между началото на земеделието в района и аномалии в ерозията и пясъчните залежи.

Снимка: Dead Sea Deep Drilling project

Учените откриват, че има 3 до 4 пъти повече фин седимент, натрупан в региона по време на сезонните наводнения, отколкото през предишното хилядолетие, и това съвпада с най-ранните човешки селища по тези земи.

Според екипа от Израел естествената растителност по това време е била изкоренена и заменена от посеви, а последвалото обезлесяване заради добитъка доплънително е намалило естесвената растителност. Това подпомага ерозията по безпрецедентен начин като се започне от преди 11 500 години нататък.

Подобна промяна не може да се види в по-ранните седиментни данни, отвъд преди 220 000 години.

"Забелязахме рязко трикратно увеличение на финия пясък, който е бил донесен в Мъртво море от сезонни наводнения", отбелязва Марко. "Тази засилена ерозия е несъвместима с тектоничните и климатични режими по време на Холоцена - геоложка епоха, която започва след Плеистоцена преди около 11 700 години", допълва ученият.

Снимки: Dead Sea Deep Drilling project

Откритието е важно не само защото увеличава човешкото влияние върху планетата, но дава и по-дълбок поглед върху това, което може да се случи в бъдеще - то може да помогне на геолозите да разберат дали се нуждаем от установяване на нова геоложка епоха - спорната Антропоцен. От години изследователи призовават Международния съюз по геоложки науки (IUGS) поне да обмисли официалното създаване на нова, повлияна от човека геоложка епоха.

Източник: mariepelin.m143.net

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !