Най-високото тропическо дърво в света е повече 100 м (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 април 2019 в 09:52 9193 1

Най-високото тропическо дърво в света е гигант, издигнал се на удивителните 100.8 метра от земята, съобщава LivеScience.

Това дърво, вероятно също най-високото цъфтящо растение в света, живее в тропически гори в Сабах на остров Борнео, Малайзия, според учени от Великобритания и Малайзия. Толкова е високо, че не е чудно, че учените са го нарекли „Менара“, малайската дума за „кула“.

За тези, които не могат да стигнат лично до малайзийския Борнео, изследователите са направили 3D модел на дървото, който хората могат да разгледат онлайн. 

LiDAR + UAV  модел на Менара от Alexander Shenkin на Sketchfab

Изследвайки „Менара“, изследователите се надяват да разберат как дърветата стават толкова високи и има ли някакви фактори, които им пречат да растат, обясняват учените.

„Менара“ принадлежи към тропически дървесни видове, известни като жълти меранти (Shorea faguetiana), член на семейство Dipterocarpaceae, който вирее добре във влажните низини на тропическите гори на Югоизточна Азия. Предишните рекордьори за най-високото тропическо дърво идват от този регион и от рода на Shorea.

Екипът се натъкна на „Менара“, използвайки лазерна технология, наречена лидар (lidar - light detection and ranging). По същество, самолет, носещ лидарно устройство, лети и събира данни за топологична карта, отчитайки отразените лазерни импулси.

След преглед на данните изследователите отиват да видят Менара през август 2018 г. Там те сканираха дървото с наземен лазер, за да създадат 3D изображение с висока резолюция и го заснемат отгоре с безпилотен самолет. Местният катерач, Ундинг Джами, през януари 2019 г. измерва точната височина на дървото с ролетка.

"Това бе страшно изкачване, толкова ветровито, защото най-близките дървета са много далеч", разказва Джами. "Но честно казано, гледката от върха бе невероятна. Не знам какво да кажа, освен че бе много, много, много невероятно!"

Подвигът на Джами разкрива, че Менара е вероятно най-високото цъфтящо дърво в света, тъй като е по-високо от предишния рекордьор - евкалиптово дърво (Eucalyptus regnans) в Тасмания, което е високо 99,6 м.

Без да се вземат предвид корените му, Менара тежи почти 81.5 тона. Но само 5% от неговата маса идва от неговата корона с ширина от 40 метра. Останалите 95% са от ствола, установиха изследователите. Нещо повече, стъблото е изключително право, с център на тежетта на 28 метра над земната повърхност, която се отклонява само на 0,6 м от централната вертикална ос. Това показва, че дървото е симетрично и добре балансирано, въпреки че расте на наклонен терен, отбелязват изследователите.

Но все пак Менара може да е уязвима от вятъра, но засега е пощадена, благодарение на защитеното й място в долината, коментират изследователите.

Въпреки огромната си височина дървото ще има трудна битка: Няколко фактора могат да попречат на дърветата като Менара да станат по-високи, едно от които е предизвикателството да пренася вода до най-високите си клони. И въпреки че на това място може да има и по-високи тропически дървета, те вероятно не са много по-високи от Менара.

„Като се имат предвид доказателствата, които намерихме за механичните ограничения, причинени от вятъра, малко вероятно е някакво друго дърво да е много по-високо”, обяснява Ядвиндер Мали (Yadvinder Malhi), професор по науки за екосистемите в Оксфордския университет, Великобритания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

1

XR4

10.04 2019 в 00:02

Абе, ора, Борнео(Калимантан) е екваториален, а не тропически остров.На тропиците(като изключим Индокитай) обикновено има пустини...