Налага се да се използва геоинженерство, за да се охлади планетата

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 март 2017 в 09:00 8336 1

Кредит NASA

Изглед от Международната космическа станция
Инжектирани частици ще отразяват слънчевата светлина.

Геоинженерството е опасна идея, но група учени смятат, че трябва да се използва, за да се охлади атмосферата на Земята, съобщава NewScientist.

За да се забавят катастрофалните последици на повишаващите се глобални температури, е създаден геоинженерният проект "Управление на слънчевата радиация" (Solar radiation management - SRM). Той предвижда да се добавят частици към горната част на атмосферата, които да отразяват падащата слънчевата светлина и така евентуално да забавят, спрат или дори да обърнат процеса на затопляне.

Изследователи от Харвардския университет имат намерение да проверят на практика идеята. Това ще бъде в много по-малък мащаб, отколкото е необходимо, за да се променят температурите на нашата планета, но ще е най-голямото изпитание на технологията в света, правено някога. Планът е да се разпръснат в стратосферата от балон над Аризона химикали като калциев карбонат.

Според геоинженерите този метод е потенциално бърз и сравнително евтин, но не е постоянно решение за глобалното затопляне, а само временен начин да се спре качването на температурите и опасностите, които произтичат от това.

Схема на проекта SRM. Wikimedia Commons

Опасната идея

Проектът SRM би могъл да спре покачването на атмосферния CO2 , но не може да спре повишаването на киселинността на океаните. Той също така носи рискове - възможни са странични ефекти върху околната среда като обширни засушавания и намаляване на валежите, а политическите конфликти за контрол над процеса може да се окажат също или дори още по-опасни.

Но въпреки всичките си недостатъци, в крайна сметка, може да се наложи да го използваме. Защото усилията за намаляване на емисиите парникови газове са в застой, което спъва възможността да се овладее повишаването на глобалните температури до 1,5°С. 

Освен това е важно да се отбележи, че има известно изоставане между действие и ефект. Поради различни геофизични фактори, например натрупаните нива на СО2 ще останат да съществуват в атмосферата в продължение на десетилетия, а бързото намаляване на емисиите парникови газове няма веднага да спре повишаването на температурата. Колкото по-дълго отлагаме действията, толкова по-вероятно е повишаването да стигне повече от 3° C , дори и след като сме започнали сериозно да полагаме усилия.

Политическият провал

В планетарен ниво, това би означавало, че усилията ни няма да са достатъчни, за да се запази температурата на по-нормално ниво. От политическа гледна точка това означава, че милиарди хора и много страни ще променят драстично своя начин на живот и икономики без никаква видима полза. Представете си политическият провал, когато се премахнат въглеродните емисии, но температурите да продължат да растат и климатът да се влошава.

Затова тестът на Харвард и следващите опити са важни като временна мярка, която може да помогне да се избегне това забавяне на ефекта. Комплексни компютърни симулации показват, че SRM може да задържи температурите. В реалния свят наблюденията на подобни природни явления (като частиците, които се изхвърлят в атмосферата от вулканичните изригвания) подкрепят идеята, но техниката не е изпробвана извън лабораториите.

Ние трябва да знаем как работи и още по-важно, как може да се провали, преди да се изправим пред възможността да се наложи да я използваме.

Тези проучвания могат да се окажат от решаващо значение за способността на цивилизацията ни да се справи с глобалните промени на климата.

Пълномащабното прилагане на проекта е "ужасяваща перспектива", но може да е единственият начин да се избегне още по-лош резултат, твърди атмосферният учен Франк Кеотш (Frank Keutsch), съръководител на Харвардския експеримент.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12196

1

Росен

01.04 2017 в 10:44

След като свърших с четенето, се сетих за един стар анимационен филм. Мисля, че се казваше "Умно село". Накратко сюжетът му е средния: В селото имаха проблем с множество змии. Главният умник даде идея да докарат таралежи. Докараха. Таралежите изядоха змиите. После таралежите станаха проблем. Умникът препоръча ново решение - лисици. Докараха лисици, които изядоха таралежите. После лисиците станаха проблем. Пак същият умник извика ловджии. Последните избиха лисиците и сами се превърнаха в проблем. Умникът препоръча да пуснат змии. Пуснаха змии и изгониха ловджиите. И селото се върна в изходна позиция. Тогава умникът реши проблема радикално - пусна водата от близкия водоем. Водата отнесе, и змиите, и селото. Та и тая работа с геоинженерството, да не вземе да стане като с умното село?