Няма екологична катастрофа в Поморийско езеро, казват специалистите

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 октомври 2017 в 10:13 4450 1

Кредит ВарнаУтре

Сърфистите пречат на размножаването на хиляди птици от защитени видове

От сдружението на природозащитните организации „Зелени Балкани“ заявиха, че по-ранните съобщения, разпространени по медиите, за "екологична катастрофа" в Поморийско езеро заради създаденото островно местообитание за птици, нямат основание.

От сайта на „Зелени Балкани“, че през месец май тази година, Национална Асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) изпрати сигнал до МОСВ и разпространи информация за регистрирана „…екологична катастрофа в Поморийско езеро – навлизане на буйна речна растителност характерна за река Тунджа чрез създаденото островно местообитание за птици, която завладява територии в Поморийско езеро и е заплаха за уникалната поморийска кал и може да привлече животински видове, характерни за поречието на река Тунджа“.

Островното местообитание за птици е създадено в периода 2012 – 2013 г. на основание Споразумение за партньорство между МОСВ и СНЦ „Зелени Балкани“, с цел подобряване условията за гнездене на редки видове водолюбиви птици в комплекса от защитени територии на Поморийско езеро. Финансирането е осигурено от ОП „Околна среда 2007-2013 г.“, а изпълнението беше извършено съгласно одобрен технически проект, базиран на успешни международни практики. Ангажиментът на Сдружение „Зелени Балкани“ бе да осигури поддръжка на местообитанието и оптимални условия за гнездене на птиците, чрез периодично премахване на част от растителността върху острова. Тези дейности са извършвани ежегодно през месец септември след съгласуване с МОСВ и РИОСВ – Бургас.

В периода 6 - 10 септември 2017 г. отново са проведени поддържащи дейности, като е осъществен и контрол от експерти на РИОСВ – Бургас. Във връзка с подадения сигнал от НАБЧ са събрани екземпляри от растителните видове, които се срещат върху островното местообитание.

Назначена бе експертиза и събраните растения бяха предадени на специалисти ботаници от Биологически факултет на Софийски Университет и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, за да определят видовете растения и типичните за тях местообитания. Заключението от ботаническата експертиза е, че „установените таксони и растителни съобщества са характерни и често срещани на територията на Поморийско езеро“.

В заключението още се казва: "Причината за наличие на азотно обогатяване произтича от основното предназначение на субстрата — изкуствено създадено гнездово местообитание на водолюбиви видове лтици. Изкуственият остров е станал вече част от местообитанията и растителните съобщества, типични за Поморийското езеро. Освен като местообитание на птици, той се явява и местообитание на Bassia hirsula - защитен и застрашен растителен вид от Червена книга на България".

В края на месец септември, в отговор на подадения сигнал от НАБЧ, беше извършена и проверка от ГД „ОПОС“ към МОСВ, съвместно с РИОСВ – Бургас и участието на представители от „Зелени Балкани“. Заключенията от проведената проверка са, че в Поморийско езеро няма екологична катастрофа. Островното местообитание е устойчиво и конструктивно стабилно, като изпълнява благоприятна роля за гнезденето на редки и защитени видове птици. Становището от РИОСВ – Бургас е, че СНЦ „Зелени Балкани“ изпълнява ангажимента си към сключеното споразумение за партньорство с МОСВ за безвъзмездно поддържане на местата за гнездене в Поморийско езеро.

След проведената проверка и съответните експертизи, стана ясно, че твърденията, разпространявани от НАБЧ не се припокриват с действителността и не са подкрепени от факти! Обществеността може да си отдъхне от създаденото напрежение във връзка с екологичното състояние на Поморийско езеро.

Цялата ботаническа експертиза може да видите тук:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!