Открита е най-дълбоката подводна пещера в света

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 октомври 2016 в 10:00 7547 0

Кредит АР

Кшищоф Старнавски се готви за гмуркане, изследвайки стените на пещерата.

Чешки спелеолози доказаха, че пещерата близо до град Границе е най-дълбоката подводна пещера в света. Изследователският робот потъна на дълбочина от 404 метра и не стигна дъното, съобщи Daily Mail.

Отдавна се знаеше, че Границката пещера е много дълбока. През 1995 година изследователите успяват да се спуснат до 205 метра. Те не стигат дъното, но пещерата е обявена за най-дълбоката в страната.

На 27-ми септември, 2016, спелеоложка експедиция, водена от полския изследовател Кшищоф Старнавски (Krzysztof Starnawski) с помощта на робот достига дълбочина от 404 метра. Експедицията, наречена "Границка пропаст - стъпка отвъд 400 метра" частично се финансира от National Geographic.

От входа на пещерата до повърхността на водата има около 70 метра. В началото роботът се контролира от водолаз, който потъва с него до дълбочина от 370 метра. Останалите 34 метра роботът продължава сам под дистанционното управление на оператора.

Дъното отново не е достигнато от робота, защото за по-нататъшното потапяне просто дължината на кабела не достига.

Екранът на робота, спуснал се на дълбочина 404 метра.

Екипът спелеолози наблюдава потъването на робота

Досега за най-дълбока подводна пещера в света се смяташе Поцо дел Меро в Италия, която има най-голяма потвърдена дълбочина 392 метра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !