Пред откритието на гробницата на съпругата на Тутанкамон

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 юли 2017 в 00:52 15359 1

Кредит Carsten Frenzl from Obernburg, Germany

Тутанкамон е един от най-известните и най-загадъчни фараони.

Египтолози смятат, че са открили погребалната камера на Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон, един от най-известните и най-загадъчни фараони в Древен Египет, съобщава IBTimes UK.

По-рано този месец екип археолози, ръководени от известния египтолог д-р Захи Хауас (Zahi Hawass), открива доказателства за неизвестна досега гробница в Долината на царете в Египет. Тя може да принадлежи на съпругата на фараона Тутанкамон, Анхесенамон. Сега археолозите планират да разкопаят гробницата.

"Сигурни сме, че там има гроб, но не знаем със сигурност на когото принадлежи", заяви Хауас пред Live Science.

"Сигурни сме, че има скрита гробница, защото открихме четири фундаментни депозити", заяви Хауас, обяснявайки, че това са "дупки в земята, в които се слагат церемониални предмети като керамични съдове, амулети, скарабеи, храна или ритуални миниатюрни инструменти като знак, че се инициира строителство на гробница".

"Древните египтяни обикновено правят четири или пет фундаментни депозита, когато започват строителство на гробница", разказва Хауас. Освен това с радар е намерена такава яма с ритуални предмети, която "би могла да бъде на входа на гробницата".

Долината на царете. Снимка: Pixabay

Тази погребална камера се намира в близост до гробницата на фараона Ай (1327-1323 г. пр.н.е.), за който е омъжена Анхесенамон след като първият й съпруг Тутанкамон внезапно умира. Тя изчезва от историческата сцена малко след този втори брак, така че ако наистина е намерен гроба й, това може да изясни какво се е случило с нея.

Съдбата на съпругата на Тутанкамон не е единствената тайна, която обгражда фараона, който е може би най-известният владетел в историята на Древен Египет.

Много въпроси за управлението,  потеклото и смъртта му все още остават, почти един век, след като е открита неговата гробница от британския археолог Хауърд Картър.

Загадката на смъртта 

Тутанкамон умира, когато е само на 19 години. Има много изследвания - и спекулации - за това, какво е причинило тази преждевременна смърт. Хипотезите варират от убийство от най-близките му съветници до катастрофа с колесница или заболяване като малария, съчетано с генетични проблеми с костите (най-вероятно наследствено).

Тъй като фараонът в момента на смъртта си е имал няколко счупени ребра и защото сърцето му не е балсамирано, някои учени предполагат, че вероятно хипопотам по време на лов му е нанесъл смъртоносен удар в гърдите.

Възможно е учените никога да не станат на 100% уверени в която и да е версия за смъртта на младия фараон заради лошото състояние на мумията му.

Родителите на Тутанкамон

За Тутанкамон се смята, че син на фараона Ехнатон и една от второстепенните му съпруги, наречена Кия, но има много неясноти. Едно изследване, публикувано през 2010 г., на базата на ДНК анализ на мумията на Тутанкамон, разкрива, че е син на Ехнатон и негова неидентифицирана сестра.

Въпреки това, някои археолози не са съгласни и смятат, че кралица Нефертити, която обикновено се представя като негова мащеха, може всъщност да е майка му. Нефертити не е сестра на Ехнатон, а братовчедка.

Къде е гробницата на Нефертити

В последните няколко години археолозите спореха дали гробницата на Тутанкамон може да съдържа скрити камери. Сканиране с радар, извършено в гробницата, наистина ппказва наличието на кухини зад северните и западните стени на конструкцията, но някои учени смятат, че това не е достатъчно доказателство, за да се потвърди съществуването на тайни камери.

Може би експертите са близо до намирането на гробницата на Нефертити? Учените не са на едно мнение. Снимка: Pinterest

Oткритията обаче привличат много внимание, защото се смята, че ако наистина там има скрити камери, една от тях може да е погребалната камера на Нефертити, мащехата на Тутанкамон. Останките й са все още предстои да бъдат открити, а това е една от най-големите мистерии на Древен Египет.

Небесната кама на Тутанкамон

През 1925 г. археологът Хауърд Картър намира две ками, едната с острие от желязо и една със златно острие по време на разкопките на гробницата на Тутанкамон. Желязното острие със златна дръжка, украсена с планински кристал, озадачаваше учените в продължение на десетилетия след откриието на Картър - железните предмети са рядкост в древен Египет, а металът на камата няма следи от ръжда.

Снимка: Daniella Comelli/University of Pisa

Учените анализират метала с рентгенов флуоресцентен спектрометър, за да определят неговия химичен състав, и откриват високо съдържание на никел и кобалт, което  "категорично сочи извънземен произход". Те сравняват състава на известните метеорити в рамките на 2000 км около Египет и крайбрежието на Червено море и установяват сходни нива в един метеорит. Това е метеорит, наречен Kharga, намерен на 240 км западно от Александрия, в пристанищния град Марса Матрух.

Възможно е древните египтяни да са знаели, че желязото може да бъде намерено в метеоритите, които идват от небето - мястото на боговете. Може да е имало символично значение за тях, особено след като тези метеорити са толкова редки. Вероятно са виждали в това желязо божествен материал, който не е подходящ за ежедневна работа и че трябва да бъде запазен само за важни хора като фараона.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

21.07 2017 в 19:36

Добре де, очевидно не само не знаят чия е гробницата, ами даже още не са я открили.
Защо лъжете в заглавието?