С 80 см се е изместил полюсът на въртене на Земята заради изпомпването на подпочвени води

Ваня Милева Последна промяна на 19 юни 2023 в 00:01 5544 0

Тук изследователите сравняват наблюдаваното полярно движение (червена стрелка,

Кредит Geophysical Research Letters (2023). DOI: 10.1029/2023GL103509

Тук изследователите сравняват наблюдаваното полярно движение (червена стрелка, "OBS") с резултатите от моделирането без (прекъсната синя стрелка) и с (плътна синя стрелка) преразпределение на масата на подпочвените води. Моделът с преразпределение на масата на подпочвените води е много по-добро съответствие с наблюдаваното полярно движение, което показва на изследователите размера и посоката на влиянието на подпочвените води върху въртенето на Земята.

Изпомпвайки вода от земята и премествайки я на друго място, хората са преместили толкова голяма маса вода, че Земята се е наклонила с близо 80 см на изток само между 1993 и 2010 г. според ново проучване, публикувано в Geophysical Research Letters.

Въз основа на климатични модели учени по-рано са изчислили, че от 1993 г. до 2010 г. хората са изпомпали 2,150 гигатона подземни води, което се равнява на повече от 6 милиметра покачване на морското равнище. Но потвърждаването на тази оценка е трудно.

Един от подходите е свързан с полюса на въртене (ротациуонния полюс) на Земята - точката, около която се върти планетата. Тя се премества в процес, наречен полярно движение, при който позицията на земния ротационен полюс се променя спрямо земната кора. Разпределението на водата на планетата оказва влияние върху начина на разпределение на масата. Подобно на добавянето на малка тежест към въртящ се пумпал, Земята се върти по малко по-различен начин, когато се премества водата.

"Полюсът на въртене на Земята всъщност се променя много", коментира Ки-Веон Сео (Ki-Weon Seo), геофизик от Националния университет в Сеул, който е ръководител на изследването. "Нашето проучване показва, че сред причините, свързани с климата, преразпределението на подпочвените води всъщност има най-голямо влияние върху изместването на полюса на въртене."

Способността на водата да променя въртенето на Земята е открита през 2016 г. и досега конкретният принос на подпочвените води за тези промени във въртенето не е бил изследван. В новото изследване изследователите моделират наблюдаваните промени в дрейфа на земния полюс на въртене и в преместването на водата - първо, като разглеждат само ледените покривки и ледниците, а след това добавят различни сценарии за преразпределение на подпочвените води.

Моделът съвпада с наблюдаваното изместване на полюса само след като изследователите включват 2150 гигатона преразпределение на подпочвените води. Без него моделът се разминава със 78,5 сантиметра или 4,3 сантиметра на година.

Промяна в общото съхранение на подпочвените води на сушата (a) и свързаното изменение на морското ниво (b) за 1993–2010 г. Мерните единици са mm вода. Кредит: Geophysical Research Letters (2023). DOI: 10.1029/2023GL103509

"Много се радвам, че открихме необяснимата причина за изместването на полюса на въртене", заявява Сео. "От друга страна, като жител на Земята и баща, съм загрижен и изненадан да видя, че изпомпването на подпочвени води е друг източник на повишаване на морското равнище."

Местоположението на подпочвените води е от значение за това доколко те могат да променят изместването на полюсите. Преразпределянето на вода от средните ширини има по-голямо въздействие върху въртенето на полюса. През периода на изследването най-много вода е преразпределена в западната част на Северна Америка и северозападната част на Индия, които се намират на средни ширини.

Опитите на държавите да забавят темповете на изчерпване на подпочвените води, особено в тези чувствителни региони, теоретично биха могли да променят промяната в дрейфа, но само ако тези подходи за опазване на околната среда са устойчиви в продължение на десетилетия, посочва Сео.

Обикновено полюсът на въртене се променя с няколко метра в рамките на около година, така че промените, дължащи се на изпомпване на подземни води, не носят риск от промяна на сезоните. Но в геоложки мащаби полярният дрейф може да окаже влияние върху климата, обяснява Сурендра Адхикари (Surendra Adhikari), учен от Лабораторията за реактивно движение, който не е участвал в това проучване. Адхикари публикува статията през 2016 г. за преразпределението на водата, оказващо влияние върху ротационния дрейф.

Следващата стъпка в това изследване може да бъде поглед към миналото.

"Наблюдението на промените в полюса на въртене на Земята е полезно за разбиране на вариациите в съхранението на вода в континентален мащаб", отбелязва Сео. "Данни за движението на полюсите са налични още от края на 19 век. Така че потенциално можем да използваме тези данни, за да разберем континенталните вариации в съхранението на вода през последните 100 години. Имало ли е някакви промени в хидрологичния режим в резултат на затоплянето на климата? Полярното движение може да даде отговор на този въпрос."

Справка: Ki‐Weon Seo et al, Drift of Earth's Pole Confirms Groundwater Depletion as a Significant Contributor to Global Sea Level Rise 1993–2010, Geophysical Research Letters (2023). DOI: 10.1029/2023GL103509

Източник: We've pumped so much groundwater that we've nudged the Earth's spin, says new study, Rebecca Dzombak, American Geophysical Union

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !