След милиард години в земната атмосфера няма да има много кислород (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 05 април 2021 в 00:09 3617 0

Син мрамор: Изглед към Земята, както се вижда от екипажа на Аполон 17. Кредит: NASA

Дишайте го, докато го има. Ново изследване прогнозира какво ще се случи с кислорода в земната атмосфера и разкрива мрачно бъдеще.

Със затоплянето на слънцето, все повече въглероден диоксид ще се свързва със скалите. Това ще умори от глад растенията и само след милиард години те няма да могат да произвеждат достатъчно кислород, за да поддържат нашата планета обитаема (за нас).

Нашето Слънце, както всички звезди, непрекъснато става все по-горещо. В продължение на стотици милиони години, термоядреният синтез на водород оставя след себе си инертен хелий, който се събира там като пепел в огнище. Когато хелият позапълни огнището, слънцето трябва да работи по-усилено, увеличавайки температурата си.

Тъй като Слънцето продължава да се увеличава и затопля, това ще затрудни живота на Земята, според ново изследване, което очертава бъдещата история на кислорода в атмосферата на нашата планета. Изследването е прието за публикуване в Nature Geoscience.

Първият проблем е нарушаването на деликатен баланс между Слънцето и тектониката на плочите на нашата планета.

Силикатните скали на повърхността на Земята се свързват с въглеродния диоксид в атмосферата, което ги превръща в карбонатни скали. Заради тектониката на плочите тези скали могат да бъдат заровени дълбоко в мантията, като една плоча се плъзга под друга. Този процес изчиства въглерода от нашата атмосфера.

След това голяма част от този въглерод се връща в атмосферата чрез вулканите. Но когато слънцето се затопли, процесът на изчистване на въглерода (наречен „изветряване“) се ускорява, изпреварвайки отделянето на въглерод чрез вулканите.


По-малкото въглероден диоксид в атмосферата всъщност не е нещо лошо ... освен ако не сте растение. Моделите, разработени от изследователите, разкриват, че след по-малко от милиард години животът на Земята ще изпитва „недостиг на въглерод“ - няма да има  достатъчно въглероден диоксид, който да поддържа изобилието от живот, което изпитваме днес.

Тъй като растенията умират, те няма да могат да произвеждат кислород. Тогава кислородът ще напусне атмосферата чрез различни процеси, като например смесване в нашите океани. Така че малко след като спаднат нивата на въглерод, спадат и нивата на кислорода.

Все още ще има живот на Земята, но не и богатото разнообразие, което виждаме днес. Тази работа има важни последици за бъдещи екзопланетни мисии, които зависят от търсенето на изобилни нива на кислород - ключов биоподпис - в атмосферата на извънземни светове. Липсата на кислород не винаги означава липса на живот - това може просто да бъде гладен свят, който виси на косъм.

Справка: The future lifespan of Earth's oxygenated Atmosphere
K. Ozaki, C. Reinhard, Nature Geoscience, DOI: 10.1038/s41561-021-00693-5

Източник: A Billion Years From now There won’t be Much Oxygen in the Earth’s Atmosphere, Universe today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !