Смъртоносна вълна се блъска в круизен кораб близо до Антарктида. Откъде идва тя?

Предполагаема вълна-убиец наскоро се блъсна в круизен кораб близо до Антарктида, убивайки един човек и ранявайки четирима други. Как се образуват вълните убийци?

Ваня Милева Последна промяна на 12 декември 2022 в 00:01 2130 0

Круизният кораб "Викинг Поларис", плаващ под норвежки флаг, е на котва край Ушуая, Южна Аржентина, на 1 декември, около два дни след като предполагаема вълна го удари и уби един пътник. Кредит: cruisemapper.com

Предполагаема опасна вълна наскоро се врязва в круизен кораб, плаващ от Антарктида към Аржентина. При това странно събитие е загинал един човек, а четирима други са били ранени. Но откъде идват тези необичайно високи вълни? И очаква ли се изменението на климата да ги направи по-чести или по-екстремни?

През нощта на 29 ноември необичайно голяма вълна се стоварва върху круизния кораб Viking Polaris, докато плава през прохода Дрейк в Южния океан на Антарктида към Ушуая - пристанище в Аржентина, където започват и завършват много антарктически круизи, съобщава френската информационна агенция AFP.

Протокът на Дрейк. В кръг е отбелязано Ушуая, местоположението на кораба Viking Polaris. Кредит: cruisemapper.com

Пътниците политат от силата на огромната водна стена, която разбива няколко външни прозореца, наводнява някои стаи и предизвиква допълнителни структурни повреди вътре. Според австралийския новинарски сайт ABC News 62-годишната американка Шери Жу е загинала от нараняванията, получени от счупеното стъкло, а други четирима души са получили наранявания, които не са животозастрашаващи.

Viking, туристическата компания, която е собственик на Viking Polaris, съобщава, че трагичният инцидент е предполагаем "инцидент с внезапна вълна". Предстоящите круизи са отменени, докато корабът не бъде напълно ремонтиран и не бъде проведено подходящо разследване на случилото се.

Какво представляват вълните убийци?

Според Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) вълните убийци са странни вълни, които са поне два пъти по-високи от състоянието на морето наоколо - средната височина на вълните за даден район в даден момент. Огромните водни стени се появяват сякаш от нищото и без предупреждение.

Точните механизми, които стоят зад тези вълни, все още не са известни, но изследователите смятат, че необичайните гребени се образуват, когато по-малки вълни се сливат в по-големи, поради силни ветрове на повърхността или промени в океанските течения, причинени от бури, съобщава NOAA.

Понастоящем не е ясно дали вълната, която е ударила Viking Polaris, може да се квалифицира официално като вълна от типа "вълни убийци", тъй като няма точни данни за височината на вълната или за състоянието на морето около нея. CNN съобщава, че по време на удара е бушувала буря, която би могла да осигури необходимите условия за образуване на вълна. Но протокът на Дрейк е също така известна като коварна част от Южния океан, с дълбоки води, които се захранват от мощното антарктическо циркумполярно течение, което го прави способен да създава и много големи вълни, които не са вълни убийци.

На 2 декември пътник на борда на друг круизен кораб в Протока на Дрейк споделя в Twitter видеоклип на друга масивна, но по-малко разрушителна вълна.

Най-голямата регистрирана досега вълна е Дройпнер - вълна с височина 25,6 метра, наблюдавана през 1995 г. близо до Норвегия. Въпреки това най-екстремната вълна убиец, регистрирана някога, е вълната Уклулет - вълна с височина 17,7 м, която е засечена от океански буй край бреговете на остров Ванкувър в Британска Колумбия през ноември 2020 г. Вълната Уклулет се счита за най-екстремната вълна убиец, тъй като е била около три пъти по-висока от околните вълни, докато вълната Дройпнер е била само около два пъти по-висока в сравнение с околното състояние на морето.

През 2019 г. в проучване, публикувано в списание Scientific Reports, се прогнозира, че в бъдеще "вълните убийци" може да станат по-редки, но по-екстремни поради последиците от предизвиканото от човека изменение на климата.

Източник: Deadly 'rogue wave' smashes into cruise ship near Antarctica — but where did it come from?
Harry Baker, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !