Течен метал е намерен в най-редките диаманти

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 декември 2016 в 14:12 9216 0

Кредит Nemesis Internatonal DMCC (Donald Woodrow photographer)

Малки количества материал е включен във вътрешността на големи, ясни диаманти като този, тъй като те са се формирали като скъпоценни камъни, в рамките на джобовете течен метал дълбоко в Земята.

Група учени успяха да установят произхода на някои от най-ценните диаманти на Земята, които са необикновено чисти, изключително редки и често изключително големи, съобщава списание Science.

Новият анализ на несъвършенствата, затворени в тези диаманти, показва, че те са се образували на 360 до 750 километра под земята. В същото време повечето скъпоценни камъни се формират на дълбочина от 150-200 км.

Изследването е публикувано днес в Science

Те имат ниско съдържание на азот, което ги прави много прозрачни. Учените рядко получават достъп до голям брой такива диаманти. Но Ивън Смит (Evan Smith), геолог в Гемоложкия институт на Америка (Gemological Institute of America - GIA) в Ню Йорк и съавтор на новото изследване, има предимство, защото GIA често обработва хиляди скъпоценни камъни всеки ден, включително големите ценни камъни.

Той и колегите му анализират 53 от тези диаманти, особено техните включвания, малки парченца материал, затворен вътре. Много от тези малки включения бяха дълго смятани за парченца графит - който също като диаманта е форма на чист въглерод - и заради това се изрязват и изхвърлят от бижутерите. Но включенията в 38 от 53-те диаманти или около 72% са микс от графит и минерали, богати на метал, които също съдържат и сплав от желязо и никел. Други вещества в тези включвания като водород и метан, предполагат, че несъвършенствата някога са били разтопена смес от желязо, никел, въглерод, сяра и различни микроелементи.

Това вероятно е признак, че тези скъпоценни камъни са образувани на дълбочини между 360 и 750 км, тъй като при налягания, по-високи от тези, намерените минерали гранат на дълбочина 750 километра са нестабилни. По-късно, тези камъни са били изхвърлени на повърхността при внезапни изригвания чрез процеси, които учените все още не разбират напълно. Тези изригвания оставят след себе тръбни депозити, наречени кимбърлити, които са най-сигурният източник на повечето от диаманти на Земята.

"Предишни експерименти и теории само прогнозираха, че на дълбочина от около 250 км се съдържа малко количество метал и има достъп до кислород. Сега след откриването на металните включвания с метан и водород, ние можем да потвърдим тази теория", подчертава Евън Смит. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !