Растения показват къде има диаманти под земята

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 май 2015 в 07:34 17482 0

Работници пресяват диаманти от  кимберлитова тръба в Северозападна Либерия.

Кредит Stephen Haggerty

Работници пресяват диаманти от кимберлитова тръба в Северозападна Либерия.

Геолог е открил трънливо, подобно на палма, растение в Либерия, което расте само върху почвата над кимбърлитови тръби - колони от вулканична скала, простиращи се стотици метри дълбоко в Земята, останали от древни изригвания, които изваждат диаманти от мантията.

Това е добра вест за ловците на диаманти в Западна Африка - те ще имат прост и мощен начин за намиране на богати на диаманти находища.

Кимбърлитова тръба. Схема: Asbestos~commonswiki

Диамантите се образуват стотици километри под повърхността, където въглеродът е изложен на интензивна топлина и високо налягане. Кимбърлитовите тръби извеждат скъпоценните камъни до повърхността по време вулкански изригвания, понякога дори по-бързо от скоростта на звука. Но тези тръби са рядкост в природата.

Стивън Хагърти (Stephen Haggerty), американски геофизик от Florida International University в Маями и главeн специалист по проучванията  на Youssef Diamond Mining Company, която е собственик на минните концесии в Либерия, твърди, че в повече от 6000-те известни кимбърлитови тръби само в 600 се съдържат диаманти. Като само 60 от тях са достатъчно богати на диаманти, за да представляват интерес за добивната промишленост. 

В Западна Африка, в условията на гъстата джунгла, е още по-трудно да се намерят "диамантени жили". 

Хагърти работи в Либерия от края на 1970 г., като през последните години се е фокусирал върху изследвания в северозападната част на страната. За да определи наличието на кимбърлитови минерали, той използва гофрирани стоманени пръти за извличане на проби от блатисти почви.

През 2013 г., в близост до населеното място CampAlpha открил известен дотогава кимбърлитов комин с дължина 500 м и ширина 50 м. В почвите над тръбата вече е намерил четири диаманта, два с тегло 20 карата и два с тегло около един карат. 

По-интересното е, че Хагърти е забелязал дърветата, които растат само над кимбърлитови тръби. Растението се нарича Pandanus candelabrum. Кореновата им система е подобна на тази на мангровите. Панданите стават високи повече от 10 метра, а бодливите им листа са подобни на палмовите. Местните ги използвали за покриване на къщите си.

Pandanus candelabrum. Снимка: www.pbs.org

Самият вид Pandanus candelabrum е изследван сравнително слабо, въпреки че се срещат из цяла Африка. За да класифицира открития вид Хагърти е поискал помощта на ботаници от Кралските ботанически градини, Кю (Обединеното кралство) и Ботаническата градина Мисури в Сейнт Луис (САЩ). Биолозите не изключват, че наблюдаваните растения върху диамантените жили да са неизвестен подвид или дори нов вид.

Миньорите отдавна знаят, че някои растения могат да сигнализират рудни залежи. Например, Lychnis alpina, малко розово цъфтящо растение в Скандинавия и Haumaniastrum katangense, храст с бяло цветчета в Централна Африка, са свързани със медта. 

Lychnis alpina.
Снимка:flickriver.com
Haumaniastrum katangense.
Снимка: P.A.Duvign. & Plancke

Новооткритото растение, определено като Pandanus candelabrum, е първият вид-указател за диамантени кимбърлитови находища, казва Стивън Хагърти. Той подозира, че растението се е приспособило към кимбърлитовите почви, които са богати на магнезий, калий и фосфор. "Това предполага, че е много добър тор и той наистина е такъв", твърди Хагърти, който е публикувал откритието си в Economic Geology, съобщава Science magazine.

Pandanus candelabrum. Снимка:Stephen Haggerty

В момента Хагърти изследва терена с помощта на тежки машини, а в началото на следващата година, след края на дъждовния сезон, ще оцени по взетите проби от тръбата в CampAlpha дали е място, подходящо за промишлен добив.

Той също така планира да провери дали този вид растения могат да бъдат открити от въздуха или с помощта на сателитни снимки. Други изследователи като Стивън Шири (Steven Shirey), геолог, специализиран в диамантени проучвания от Научния институт Карнеги във Вашингтон, предлагат да се провери дали същите видове Pandanus могат да насочват търсачи на диаманти в Бразилия и други силнозалесени територии в подобни географски ширини.

Text-to-speech function is limited to 100 characters
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !