Учени твърдят, че колапсиращата екосистема на океана ще унищожи човечеството за 25 години

Ваня Милева Последна промяна на 24 юни 2021 в 00:01 7609 1

Избелването на коралите, избелването на рифовете е един от страничните ефекти на изменението на климата и затоплянето на океана. Кредит: Australian Institute of Marine Science

Тъй като океаните стават все по-киселинни - особено опасен страничен ефект от емисиите на парникови газове - глобалната хранителна мрежа може да рухне и човечеството може да се сблъска с пълно унищожение само за няколко десетилетия, според тревожен нов документ.

Статията на двама изследователи, работещи за осигуряване на достъп до чиста вода, свързани с Единбургския университет, твърди, че дори леко повишаване на киселинността ще доведе до дълбоки промени в екосистемите на океана - промени, които след това ще имат глобални последици.

Основният аргумент на двамата учени се свежда до факта, че по-киселият океан може да разтвори някои от съединенията, които изграждат организми като планктон и коралови рифове, както и материалите, от които се нуждаят, за да оцелеят. И докато в крайна сметка други видове биха заели тяхното място, формите на живот, които могат да оцелеят в по-суровите условия, са далеч по-неподходящи за осигуряване на основата на хранителната верига, което означава, че явлението ще унищожи основната храна. В края на тази верижна реакция, твърдят изследователите, храната на около 3 милиарда души би могла да изчезне напълно.

Фитопланктон в Антарктическата континентална шелфова зона. Схемата показва основните физически ограничения върху фитопланктона в Антарктическия континентален шелф (CZ) (A) преди и (B) след изменението на климата. Овалите представляват дълбочината на смесване, а дебелината на стрелката отразява относителните скорости на потока. SST, температура на морската повърхност. Кредит: Wikimedia Commons

Вече се усеща въздействието на изменението на климата върху океаните, но някои аспекти на статията трябва да бъдат разглеждани с известна доза скептицизъм. Авторите правят редица смели твърдения без цитати, включително че токсични микроби ще отровят атмосферата, когато мощни ветрове ги издухат от океана във въздуха.

И все пак, ако пренебрегнем някоиа случайни съмнителни твърдения, статията отправя стряскащо предупреждение за бъдещето на планетата. Като се има предвид колко е трудно да се наблюдават океанските микроби, от които зависи планетата - и следователно колко малко са провеждани такива наблюдения - статията твърди, че трябва да предприемем действия днес, ако искаме бъдещите поколения да имат шанс.

Справка: Dryden, Howard and Duncan, Diane, Plastic and toxic chemical induced ocean acidification will cause a plankton crisis that will devastate humanity over the next 25 Years, unless we act now to stop the pollution. (June 5, 2021). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3860950 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3860950

Източник: Researchers Claim Collapsing Ocean Ecosystem Will Devastate Humanity Within 25 Years, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

24.06 2021 в 14:46

Това с подкиселяването на океана поне аз за първи път четох преди 35 години. Оттогава периодично се предрича апокалипсис за след 10 години - и той все не идва. Колко мошеници направиха кариери с такива предсказания. Двамцата дето са написали статията са типични лъжци и лобисти. Имат по няколко научни статии, т.е. нищо. Работят в лобистки, а не научни организации. Изобщо това си е типичната пропаганда, при това много груба. Меко казано проява на лош вкус е да се цитират такива помии!!