Вижте следващия суперконтинент в света, Амасия (видео)

След 200-300 милиона години Тихият океан ще се затвори и световните континенти ще се съединят с огромна пустиня в сърцето си.

Ваня Милева Последна промяна на 04 октомври 2022 в 00:01 4338 1

Вероятни очертания на Амасия след 280 милиона години, включително някои подводни зони, които ще бъдат оголени от по-ниското морско равнище. Кредит: University Curtin

Голямата картина на геоложката история на Земята през последните 2 милиарда години е свързана с обединяване на континенти и последващо разпадане на всеки около 600 милиона години.

Бъдещото повторно съединяване е неизбежно, но геолозите отдавна спорят дали то ще се случи, когато западните брегове на Северна и Южна Америка навлязат в Азия, или източните им брегове ще се съединят отново с Европа и Африка.

Ново изследване стига до заключението, че дълбоко в Земята са настъпили фундаментални промени, така че сега е възможен само първият сценарий.

При съединяването на континентите по-голямата част от света се заема от един огромен океан, като се изключат отделни острови. По времето на Пангея, последния световен суперконтинент, този океан се наричал Панталаса.

След като континентите започват да се разпадат, светът има два или повече големи водни басейна - вътрешен, заобиколен от разпръскващите се континенти, и външен, към който континентите се придвижват.

Атлантическият и Индийският океан са остатъците от предишните вътрешни морета, докато Тихият океан е това, в което се е превърнал Панталаса, външния океан.

850 милиона години дейф на контитентите. Земята се движи, но бавно - горе-долу толкова бързо, колкото растат ноктите ви. Ако върнем часовника 850 милиона години назад, можем да видим как континентите са се разделяли и събирали няколко пъти. Кредит: CR Scotese, PALEOMAP Project / NPR

Нови суперконтиненти могат да се образуват чрез затваряне на вътрешния или външния океан. Поне така твърди професор Джън-Сян Ли (Zheng-Xiang Li) от Университета Къртин, според когото това е било възможно в миналото. Сега обаче Земята е достигнала точката, в която само външните океани могат да се затворят, заключават Ли и съавторите му в изследване, публикувано в National Science Review, което означава, че изчезването на Тихия океан е неизбежно.

Понастоящем Атлантическият океан нараства с няколко сантиметра годишно, докато Тихият океан се свива с подобна скорост, така че е лесно да се екстраполира затварянето на това, което сега е най-големият океански басейн в света.

Бъдещият континент е наречен Амасия, но ще са необходими 280 милиона години, за да се образува от парчетата на Пангея при сегашните темпове. В миналото обаче подобни тенденции понякога са се обръщали, като континентите са се събирали, за да затворят отново вътрешния океан.

В статията се твърди, че това вече не е възможно. Моделирането на авторите показва, че движенията на континентите зависят в голяма степен от здравината на океанската кора между тях. Само когато кората е здрава, континентите могат да променят посоката си и да се обединят отново в младите вътрешни океани.

Изследователският екип използва суперкомпютър, за да симулира как се формира суперконтинентът и установява, че тъй като Земята се е охлаждала в продължение на милиарди години, дебелината и здравината на плочите под океаните намаляват с времето, което затруднява следващият суперконтинент да се събере чрез затваряне на „младите“ океани, като Атлантическия или Индийския океан.

Ли и съавторите му откриват, че преди около 540 милиона години температурата на Земята се е охладила достатъчно, за да отслаби кората до степен, при която подобни размествания вече не могат да се случват. Следователно Амасия - и всъщност всички бъдещи суперконтиненти - ще се формират във външния океан.

Заедно с пътешествието на Америка на запад и миграцията на Азия на изток Австралия ще се придвижи на север, докато се сблъска с Индонезия и бъде пренесена в сегашния Южен Тихи океан.

Антарктида отдавна е закотвена на дъното на света, но Ли разказва, че бъдещите ѝ движения са трудни за определяне. Но все пак той смята, че е най-вероятно тя също да се премести в Тихия океан, добавяйки, че зоната, в която може да се премести, вече изглежда се формира до Нова Зеландия.

Една възможност за оформянето на Амасия, като Индия е отделена от Азия и е центрирана върху Гренландия. Кредит: Wikimedia Commons

Според Wikipedia "Проучване от февруари 2012 г. прогнозира, че Амасия ще се формира над Северния полюс след около 50 милиона до 200 милиона години." Широкият диапазон от времена се дължи на непредвидимостта на скоростта, с която се движат континентите. Предполага се, че се образува в Северното полукълбо около Северния полюс, създавайки огромна ледена шапка и охлаждайки планетата.

Но според Ли малко вероятно е географските ширини на по-големите континенти да се променят. Това не означава, че Земята ще остане толкова гостоприемна, колкото е била по време на нашата еволюция.

Доминирането на една континентална маса в целия свят би променило драстично екосистемата и околната среда на Земята.

"Земята, каквато я познаваме, ще бъде драматично различна, когато се образува Амасия. Очаква се морското равнище да бъде по-ниско, а обширната вътрешност на суперконтинента ще бъде много суха с високи дневни температурни интервали", отбелязва Ли.

„В момента Земята се състои от седем континента с много различни екосистеми и човешки култури, така че би било интересно да си представим как ще изглежда светът след 200-300 милиона години.“

Справка: Will Earth's next supercontinent assemble through the closure of the Pacific Ocean?
Chuan Huang, Zheng-Xiang Li, Nan Zhang
National Science Review, nwac205, https://doi.org/10.1093/nsr/nwac205
Published: 28 September 2022

Източници:

Pacific Ocean set to make way for world’s next supercontinent, Curtin University

Meet The World’s Next Supercontinent, Amasia, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

1

Октим

04.10 2022 в 13:42

... и тогава Путин ще анексира цялата тази земна маса към империята си!!!