Актуализирани са картите на тектоничните плочи (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 23 юни 2022 в 00:01 15640 0

Нов модел на тектонските плочи с гранични зони
Нов модел на тектонските плочи с гранични зони в по-тъмни нюанси. Кредит: Dr. Derrick Hasterok, University of Adelaide

Нов поглед върху историята на Земята предоставят актуализирани модели, които показват как са сглобени континентите.

Те ще спомогнат за по-доброто разбиране на природни опасности като земетресения и вулкани, и може да улеснят търсенето на минерали.

„Преразгледахме настоящите знания за конфигурацията на граничните зони на плочите и миналото изграждане на континенталната кора“, разказва д-р Дерик Хастерок (Derrick Hasterok), преподавател в катедрата по науки за Земята в Университета в Аделаида, който ръководи екипа, произвел новите модели.

„Континентите са сглобени по няколко парчета едновременно, малко като пъзел, но всеки път, когато пъзелът изглеждаше завършен, той бе разрязан и реорганизиран, за да създаде нова картина. Нашето изследване помага да се осветят различните компоненти, така че геолозите да могат да сглобят предишните изображения."

„Открихме, че граничните зони на плочите представляват близо 16% от земната кора и дори по-висок дял, 27%, от континентите", разказва д-р Дерик Хастерок.

Нови модели, показващи архитектурата на Земята. Кредит:  Dr. Derrick Hasterok, University of Adelaide

Екипът съставя три нови геоложки модела: модел на тектоничните плочи, модел на геоложките провинции и модел на орогенезата (образуването  на планините).

„Има 26 орогенези – процесът на образуване на планини – които са оставили отпечатък върху днешната архитектура на земната кора. Много от тях, но не всички, са свързани с образуването на суперконтинентите”, коментира д-р Хастерок.

„Нашата работа ни позволява да актуализираме картите на тектоничните плочи и образуването на континентите, които се намират в учебниците. Тези модели на тектоничните плочи, които са сглобени от топографските модели и глобалната сеизмичност, не са актуализирани от 2003 г."

Новата карта на тектоничните плочи и геоложките провинции. Кредит:  DOI: 10.1016/j.earscirev.2022.104069

Новият модел на тектоничните плочи включва няколко нови микроплочи, включително микроплочата "Макуори" (Macquarie), която се намира на юг от Тасмания, и микроплочата "Кеприкорн" (Capricorn), която разделя индийската и австралийската плоча.

„За да обогатим допълнително модела, добавихме по-точна информация за границите на зоните на деформация: предишните модели ги показваха като дискретни области, а не като широки зони“, разказва д-р Хастерок.

„Най-големите промени в модела на тектоничните плочие са в западната част на Северна Америка, която има граница с Тихоокеанската плоча, начертана по разломите Сан Андреас и Киун Шарлот. Но новоочертаната граница е много по-широка, приблизително 1500 км, от предварително начертаната тясна зона."

„Другата голяма промяна е в Централна Азия. Новият модел вече включва всички зони на деформация на север от Индия, докато плочата мощно си пробива път към Евразия."

Историята на континентите. Кредит: Dr. Derrick Hasterok, University of Adelaide

Публикувана в списание Earth-Science Reviews, работата на екипа осигурява по-точно представяне на архитектурата на Земята и има други важни приложения.

„Нашият нов модел на тектоничните плочи обяснява по-добре пространственото разпределение на 90% от земетресенията и 80% от вулканите от последните два милиона години, докато съществуващите модели улавят само 65% от земетресенията“, коментира д-р Хастерок.

„Моделът на плочите може да се използва за подобряване на моделите за рисковете от земетресения и вулкани; Моделът на орогенеза помага за разбирането на геодинамичните системи и по-добрия модел на еволюцията на Земята, а моделът на геоложките провинции може да се използва за подобряване на търсенето на минерали."

Справка: “New Maps of Global Geological Provinces and Tectonic Plates” by Derrick Hasterok, Jacqueline A. Halpin, Alan S. Collins, Martin Hand, Corné Kreemer, Matthew G. Gard and Stijn Glorie, 31 May 2022, Earth-Science Reviews. DOI: 10.1016/j.earscirev.2022.104069

Източник: New Understanding of Earth’s Architecture: Updated Maps of Tectonic Plates
University Of Adelaide

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !