Защо не трябва да взимате камъчета от плажа според науката

Ваня Милева Последна промяна на 27 май 2024 в 07:21 2676 0

Много хора сигурно са събирали за спомен камъчета и може би дори цели торби с камъчета за своите градински алпинеуми.

Кредит Freerange Stock (CC0 1.0 DEED)

Много хора сигурно са събирали за спомен камъчета и може би дори цели торби с камъчета за своите градински алпинеуми.

Съветът на Къмбрия в северна Англия обяви, че хората, които вземат камъчета от плажовете, вече ще подлежат на глоби до 1000 паунда. За много хора новината е разочароваща, но предотвратяването на ерозията на плажовете е от решаващо значение, както показват изследванията.

Лесно е да забравим, че пясъкът и камъчетата осигуряват важно местообитание за много същества. Освен това осигурява естествена защита на къщи и инфраструктура от силата на морето.

Много хора сигурно са събирали за спомен камък и може би дори цели торби с камъчета за своите градински алпинеуми. По-запалените ентусиасти са очаровани от разнообразието от видове камъчета, цветове, форми и дори вкаменелости, открити по плажовете, пренесени там от ерозиралите скали наблизо.

И все пак е малко известен факт, че е незаконно да се вземат всякакви материали от плажовете на Великобритания. Това е включено в Закона за защита на крайбрежието от 1949 г., ограничаващ загубите на стотици хиляди тонове седименти за строителни материали от плажовете.

Плажовете с камъчета са жизненоважни местообитания за гнездене на птици. Кредит: Andy Beech

Дължините на плажовете с камъчета в Англия също са законово защитени заради тяхното екологично значение, определени от Natural England за местообитанията, които осигуряват, и видовете, които разчитат на тях. Но за хората, които живеят близо до тези плажове, смисълът на камъчетата идва от намаляването на бреговата ерозия и наводненията. Обемът на плажа е от решаващо значение за това колко ефективен е за намаляване на тези рискове.

Всъщност, колкото повече камъчета и седимент има на плажа, толкова по-ефективен е плажът да абсорбира енергията на вълните. Премахването на много камъчета, пясък или други седименти прави плажа по-малко ефективен да действа като естествена бариера срещу наводнения и ерозия.

Този обем се променя естествено през годината, тъй като плажът се приспособява към промените на вълните през сезоните. Камъчетата се транспортират към и извън плажа от вълни, сортирайки по зърнометричен състав (по различни размери на седимента) в отделни региони на плажа. По-силните вълни по време на зимни бури могат да транспортират по-голямо количество седименти до горния плаж и да образуват стръмен хребет от камъчета, наречен берма.

Остров Уолни, Къмбрия: каменистата берма със стръмни страни в горната част на плажа се образува от мощни зимни вълни. Кредит: Suzana Ilic

Бермата в горната част на плажа често е първата форма на естествена защита от бури, поглъщайки и разсейвайки енергията на вълните и намалявайки риска вълните да излязат извън плажа или подкопаване и ерозиране на морски стени или скали в задната им част.

Камъче по камъче

Въпреки че един човек, който взема няколко камъчета от плажа, може да не повлияе значително на бермата или общия обем на плажа, кумулативният ефект от много хора, които вземат много камъчета, може да бъде по-значителен. Отстраняването на камъчета може да наруши естествените процеси на сортиране на плажа и да наруши цялостния му динамичен баланс.

Като се има предвид значението на задържането на седимент в системата за защита от наводнения и ерозия, има текущи изследвания, за да се разбере по-добре как плажовете с камъчета реагират на вълни и бури. Това изследване е особено важно за оценка на ефективността на изкуствено създадените чакълести плажове за осигуряване на защита от крайбрежни наводнения и рискове от ерозия.

В променящ се климат, където се предвижда тези рискове да бъдат по-интензивни и чести, съществува належаща необходимост от задържане на седиментите по плажовете.

Молбата към хората да не вземат камъчета от плажа може да изглежда безсмислена, но може да помогне на плажовете да играят ефективна роля в защитата на нашите брегове.

The Conversation

Автори на статията са: Джоузеф Ърл (Joseph Earl), докторант, Център за околна среда Ланкастър, Университет Ланкастър и Сузана Илич (Suzana Ilic), старши преподавател, Център за околна среда Ланкастър, Университет Ланкастър

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !