Земята има достатъчно подземни води, за да се повиши морското ниво с 52 м

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 ноември 2015 в 11:37 11278 1

Кредит Karyn Ho

Земята притежава достатъчно вода под земята, за да наводни повърхността на континентите с дълбочина до 180 метра - или да се повиши морското ниво с 52 метра, ако се разпростре върху целия свят. Но само малък процент от нея е възобновяема в рамките на един човешки живот, установи многогодишно проучване, което скоро изнесе резултатите си.

Подземните или подпочвените води традиционно се смятат за един от най-ценните и най-експлоатираните от човека ресурси. Сега човечеството се пита: няма ли да привърши и този ресурс?

За първи път в историята е получена глобална оценка на обема на подпочвените води от международен екип учени хидролози, начело с д-р Том Глийсън (Tom Gleeson) от канадския университет Виктория, заедно със съавтори от Университета на Тексас в Остин, Университета на Каляри и Университета в Гьотинген, съобщава Science Daily.

Изследователите са започнали работа още през 70-те години на миналия век, а резултатите са били публикувани наскоро списание Nature Geoscience.

В работата са използвани няколко масиви данни (включително данни от близо един милион водосборни басейни), както и повече от 40 000 подземни водни резервоари, с общ обем от близо 23 млн. кубически километра, от които 0,35 милиона кубически километра са по-млади от 50 години.

Авторите на изследването са разделили подземните води на три типа. Първият - съвременни, които се обновяват за максимум няколко години. Вторият и третият вид са по-стари, обновяващи се за векове и хилядолетия.

Според Том Глийсън младите и старите подземни води коренно се различават по взаимодействието си с останалата част от циклите на водата и климата. Старите подземни води често се използват в селското стопанство и промишлеността. Те понякога съдържат значителни примеси на уран и арсен и са по-солени дори от океанската вода. Те са толкова стари, че могат да бъдат класифицирани като невъзобновяеми. Тази категория подпочвени води, според учените, може да каже много за древните процеси на Земята, защото са се формирали преди милиони години.

Младите води се намират по-близо до повърхността и по-често се обновяват. Но защото са по-близо до повърхността, те са по-мобилни от старите подземни води, но също са и по-уязвими към изменението на климата и замърсяването от човешките дейности.

В доклада си, учените отбелязват, че най-малко 6% от подземните води на дълбочина до два километра от земната повърхност, са подновени за времето на един човешки живот. 

Що се отнася до географското местоположение на подземните води, по-голямата част от водите, е намерена чрез проучване със сателити в райони като басейна на Амазонка, Конго, Индонезия, Северна и Централна Америка, както и по протежение на Скалистите планини и от Западните Кордилери до върха на Южна Америка. Най-малко подземни води очаквано са засечени в сухи райони като пустинята Сахара. 

Въз основа на тези данни, учените планират да изчислят кога подземните води ще влязат в категорията на невъзобновяеми ресурси и ще се изчерпят, за да се подготви човечеството.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2015 в 21:46

ПРИ ТЕЗИ НАВОДНЕНИЯ ЕДВА ЛИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ПОДПОЧВЕНИТЕ ВОДИ ДОРИ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ