6 неща, които научихме за кометите от мисията Розета

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 октомври 2016 в 11:00 5107 0

Кредит ESA / Rosetta / NAVCAM - CC BY-SA IGO 3.0

На 30 септември, орбиталният комплекс Розета приключи своета близо 26-месечно посещение на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко като падна на повърхността й и след това изключи. Преди да изпрати последния си сигнал към Земята апаратът Розета снима и събра данни по целия си път до края.

След повече от 10 години в космоса Розета пристигна до 67P на 6 август, 2014 г. Около три месеца по-късно спускаемият апарат Philae се отдели от апарата и падна на повърхността на кометата. Това бе грубо кацане - Philae отскочи два пъти и остана в сянката на една скала. С недостатъчно слънчева светлина, която да зарежда батерията му Philae заспа около 60 часа по-късно.("Краят на проекта Philae")

"Чувствата са смесени", заяви водещият учен на мисията Мат Тейлър от Центъра за европейски космически изследвания и технологии в Нордвейк, Холандия. "Тъга, че я няма повече, но и голяма радост от това, което постигнахме". ("Ръководителят на мисия "Розета", Мат Тейлър, за невероятния си подвиг").

Поредица от изображения, заснети от Rosetta по време на нейното спускане към повърхността на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко на 30 септември. ( ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Сега, след като казахме "сбогом Розета!", да погледнем какво научихме за кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, благодарение на тази историческа мисия.

  1. Изненада дойде веднага, когато изследователите получиха първите добри снимки на кометата ("Кометата 67P в невероятна поредица от снимки, направени от Розета"). Описвана като наподобяваща гумено пате, кометата 67P има две отделни части. Някои планетарните учени подозират, че 67P/Чюрумов-Герасименко е резултат от сблъсък на две ядра на протокомети.
  2. Кометите са не само големи топки от лед, както се предполагаше преди. Извисяващи се скали, прашни дюни, сенчести ями - пейзажът на 67P е разнообразие от терени, някои с белези от ерозия, други покрити със сезонни потоци фин прах. Кометите "са много по-динамични, отколкото много повърхности в Слънчевата система," отбелязва Джесика Съншайн, планетарен учен от Университета на Мериленд.
  3. Ядрото на кометата не е намагнетизирано, но с приближаването си към Слънцето газовете в опашката на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко увеличават плътността си и я защитават от бомбардировката на частиците слънчев вятър ("Кометата Чурюмов-Герасименко се защитава от слънчевия вятър").
  4. Водата на 67P е различна от тази на Земята, което предполага, че кометите имат малък принос в натрупването на вода на нашата планета ("От къде и как е дошла водата на Земята установи ново изследване"). Съотношението на деутерий (изотоп на водорода) към водорода във водата на 67P е приблизително три пъти по-голямо от това на водата на Земята. На кометите обаче това съотношение варира силно, което означава, че кометите имат различен произход.
  5. Около кометата 67P се носи коктейл от химикали, който включва кислород и благородни газове, два показателя, че родното й място е студено и далеч от слънцето ("Неочаквано е намерен кислород на кометата Чурюмов-Герасименко"). Има също и органични молекули. И ако са освободени от ролята си на доставчици на вода на Земята (това може да са астероидите), "кометите наистина имат сложни органични вещества и могат да ги доставят на Земята като семена на живота", коментира Тейлър ("Градивни елементи на живота са намерени върху кометата Чурюмов-Герасименко"). 
  6. Вътрешността на кометата е доста пореста, което предполага, че 67P е сглобена деликатно преди 4.6 милиарда години ("Ями и спътници на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко", "Розета установи възрастта на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко"). Това означава, че изграждащите блокове на кометата не са се променяли от силови сблъсъци, което подкрепя дългогодишната идея, че кометите са капсули на времето, които съхраняват проби от времето на образуването на Слънчевата система ("Защо беше нужно да се изхарчат 1.3 млрд евро и 10 години в гонене на комета?").


Изучаването на кометите не свършва с Розета. Наземните телескопи ще продължат да ги изследват от далеч, а през следващата година НАСА ще разгледа предложения за полет на космически кораб до комета, да вземе проба от повърхността й и да го върне обратно на Земята.

"Що се отнася до данните от Розета, има още много", отбелязва Тейлър. "Предстоят десетилетия работа, за да се обработят. Така че Розета не е свършила - тя току-що започна".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !